Πέμπτη 24 Απριλίου 2014

Μόνη λύση η ανάπτυξη

Αύριο ξεκινά η αντίστροφη μέτρηση για την έναρξη μιας νέας πορείας για την ελληνική οικονομία.





Στο EuroworkingGroup παρουσιάζεται το δεκαετές αναπτυξιακό σχέδιο το οποίο, ουσιαστικά, προδιαγράφει τους δρόμους που πρέπει να ακολουθήσει η ελληνική οικονομία, ώστε να προσανατολίσει την παραγωγική δραστηριότητα και να προσελκύσει σημαντικές επενδύσεις.

Σηματοδοτείται έτσι ένας νέος οικονομικός κύκλος κατά τη διάρκεια του οποίου πρέπει να αντιμετωπιστούν, το ταχύτερο δυνατόν, οι ανισορροπίες της οικονομίας, να γίνει δυνατή η υπέρβαση της κρίσης του ελληνικού παραγωγικού συστήματος.

Η Ελλάδα πρέπει να επιδιώξει ισχυρή «διαρθρωτική ανταγωνιστικότητα» και διεύρυνση της παραγωγικής βάσης, ώστε να αυξηθεί η απασχόληση στον ιδιωτικό τομέα. Χρειαζόμαστε περισσότερες επιχειρήσεις με αυξημένη παραγωγικότητα και ανταγωνιστικότητα.

Στη μάχη των διεθνών αγορών η Ελλάδα δεν μπορεί επί μακρόν να διατηρήσει ανταγωνιστική θέση βασιζόμενη κυρίως στην ανταγωνιστικότητα των αμοιβών εργασίας. Απαιτούνται επενδύσεις ανάπτυξης των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της χώρας και επενδύσεις ταχείας αύξησης της παραγωγικότητας των λεγόμενων διεθνών εμπορεύσιμων αγαθών και υπηρεσιών.

Με απλά λόγια, στροφή της εγχώριας κατανάλωσης στις ξένες αγορές. Εάν η εξωστρέφεια δεν αποτελέσει βασικό συστατικό στοιχείο του νέου αναπτυξιακού προτύπου, στο τέλος του... νέου οικονομικού κύκλου η εσωστρέφεια θα αποδυναμώσει τον όποιο δυναμισμό αναπτυχθεί.

Η εκπόνηση και η υλοποίηση του αναπτυξιακού σχεδίου, εξάλλου, αποτελούν προϋπόθεση για τον ορθολογικό σχεδιασμό της κατανομής των κονδυλίων του νέου ΕΣΠΑ.

Χωρίς βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη η Ελλάδα δεν θα μπορέσει να πετύχει και βιώσιμη δημοσιονομική ισορροπία. Χωρίς ιδιωτικές επενδύσεις και επιχειρήσεις με ισχυρή κερδοφορία δεν αυξάνονται τα δημόσια έσοδα...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
website counter
friend finderplentyoffish.com