Τετάρτη 23 Απριλίου 2014

Με εκπτώσεις και δόσεις εξαγοράζονται τα καταπατημένα

Με εκπτώσεις και σε δόσεις θα γίνει η εξαγορά των καταπατημένων



Αφού καθορισθεί το τίμημα το οποίο είναι ίσο με την αντικειμενική αξία του ακινήτου και υπολογισθεί προσαύξηση 20% σε περίπτωση που υπάρχει και αυθαίρετο κτίσμα τότε βάσει των διατάξεων του νομοσχεδίου προβλέπονται οι ακόλουθες εκπτώσεις:

-Εάν το τίμημα εξαγοράς δεν ξεπερνά τις 100.000 ευρώ παρέχεται έκπτωση 10%, εφόσον στο ακίνητο υπάρχει κτίσμα έως 120 τ.μ, ή 140 τ.μ., σε περίπτωση πολυτέκνου, το οποίο αποτελεί την πρώτη και μόνη κατοικία του αιτούντος.

-Η ίδια έκπτωση παρέχεται και στις περιπτώσεις που ο ιδιοκτήτης της καταπατημένης έκτασης ή προστατευόμενο μέλος της οικογενείας του είναι ανάπηρος σε ποσοστό 80% και άνω.

Η έκπτωση παρέχεται αν κατά τα πέντε προηγούμενα χρόνια ο ιδιοκτήτης δεν δήλωσε εισόδημα μεγαλύτερο από 20.000 ευρώ.

Για το τμήμα του τιμήματος που ξεπερνά τα 100.000 ευρώ δεν προβλέπεται έκπτωση.

Αν τώρα εξαγορασθεί ένα καταπατημένο ακίνητο και ο ιδιοκτήτης του το πουλήσει πριν περάσουν πέντε χρόνια ανακαλούνται οι παραπάνω εκπτώσεις και υποχρεούται να καταβάλει το ποσό της έκπτωσης σε μια δόση.

Το τίμημα της εξαγοράς καταβάλλεται είτε εφάπαξ είτε σε διμηνιαίες δόσεις, ελάχιστου ποσού 800 ευρώ η καθεμία.

Σε περίπτωση εφάπαξ εξόφλησης, παρέχεται έκπτωση 5%. Η πλήρης εξόφληση ή η καταβολή της πρώτης δόσης καθώς και η εξόφληση του φόρου μεταβίβασης ακινήτου πραγματοποιούνται εντός δεκαπέντε 15 ημερών από την έκδοση της απόφασης εξαγοράς. Η καθυστέρηση καταβολής δύο συνεχόμενων δόσεων ή τριών συνολικά συνεπάγεται την αυτοδίκαιη ανάκληση της απόφασης εξαγοράς και την επάνοδο της κυριότητας του ακινήτου στο Δημόσιο.

Εξάλλου στο νόμο προβλέπεται ρητά πως η εξαγορά ακινήτου επί του οποίου έχουν ανεγερθεί αυθαίρετα κτίσματα, σε καμιά περίπτωση δεν νομιμοποιεί τα κτίσματα αυτά. Γι΄ αυτό και δίνεται δεσμευτική προθεσμία 12 μηνών από την έκδοση της απόφασης εξαγοράς, για την υποβολή αίτησης νομιμοποίησης ή τακτοποίησης των κτισμάτων, επί ποινή ανάκλησης της απόφασης εξαγοράς

Δικαίωμα εξαγοράς έχουν όσοι κατέχουν αυθαίρετα (με ή χωρίς τίτλους) ακίνητο του Δημοσίου επί τουλάχιστον 20 έτη χωρίς διακοπή μέχρι την 31η Δεκεμβρίου του 2013 και εφόσον παραμένουν ακόμη στην κατοχή τους.

Σύμφωνα με το νόμο αστικά ακίνητα μπορούν να εξαγορασθούν μέχρι και πέντε στρέμματα ενώ για αγροτικά ακίνητα μέχρι 10 στρέμματα ανά ακίνητο και 20 στρέμματα συνολικά.

Καταπατημένες εκτάσεις δεν μπορούν να εξαγορασθούν :

-αν συντρέχουν επιτακτικοί λόγοι δημοσίου συμφέροντος, αναγόμενοι σε ζητήματα εθνικής άμυνας, δημόσιας ασφάλειας, δημόσιας υγείας, αξιοποίησης δημόσιας περιουσίας και ειδικού ενδιαφέροντος του υπουργείου Οικονομικών.

-αν έχουν κηρυχθεί απαλλοτριωτέα ή ρυμοτομούμενα ή επί των οποίων βρίσκονται κτίσματα τα οποία από την κείμενη νομοθεσία θεωρούνται ως διατηρητέα ιστορικά μνημεία.

-βρίσκονται εντός ζώνης εκατό 100 μέτρων από την ακτογραμμή, εφόσον μέχρι την υποβολή της αίτησης εξαγοράς δεν έχει καθορισθεί στην περιοχή οριστικά οριογραμμή αιγιαλού και παραλίας.

-βρίσκονται σε χώρο που έχει κηρυχτεί ως αρχαιολογικός.

-αποτελούν τμήμα δάσους, δασικής ή αναδασωτέας έκτασης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
website counter
friend finderplentyoffish.com