Τρίτη 3 Απριλίου 2012
Φόβοι για άλωση των τραπεζών από ξένους
Εντός της εβδομάδας αναμένουν οι τραπεζίτες να ληφθούν οι οριστικές αποφάσεις σε σχέση με την κεφαλαιακή ενίσχυση των τραπεζών, θέμα με το οποίο φαίνεται, πλέον, να ασχολείται προσωπικά ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος. Συγκεκριμένα οι τραπεζίτες έχουν ήδη αποστείλει τις προτάσεις τους και οι οποίες αξιολογούνται από την Τράπεζα της Ελλάδος, την τρόικα και το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης και, σύμφωνα με πληροφορίες, οι ανακοινώσεις αναμένονται τη Μεγάλη Τρίτη.
Από τον τρόπο που θα επιλέξει η κυβέρνηση να υλοποιήσει την ανακεφαλαιοποίηση θα κριθούν δύο στρατηγικής σημασίας θέματα: Πρώτον, αν οι τράπεζες θα παραμείνουν σε ιδιωτικά «χέρια» και δεύτερον, αν, σε μεταγενέστερο χρόνο, διατηρήσουν το βασικό έλεγχο οι Ελληνες μέτοχοί τους ή το τραπεζικό σύστημα θα εισέλθει σε διαδικασία «αφελληνισμού», αφού προηγουμένως περάσει από τη φάση της κρατικοποίησης. Οπως επισημαίνουν παράγοντες της αγοράς, το μέλλον του ελληνικού τραπεζικού συστήματος δεν αφορά μόνο τους μεγάλους και τους μικρούς μετόχους αλλά συνολικά την ελληνική οικονομία και κοινωνία: Η διατήρηση του ιδιωτικού χαρακτήρα των ελληνικών τραπεζών διασφαλίζει και τα συμφέροντα των Ελλήνων φορολογουμένων.
Φόβοι για άλωση των τραπεζών από ξένους
Στο φόντο αυτών των δεδομένων, πρέπει να εξετασθούν και οι πληροφορίες ότι επιδίωξη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας είναι η πώληση ελληνικών τραπεζών -έστω και σε χαμηλότερα επίπεδα από εκείνα της λογιστικής τους αξίας- σε μεγάλες ευρωπαϊκές τράπεζες και, ταυτόχρονα, να παρακαμφθούν οι υφιστάμενοι Ελληνες μέτοχοι. Οι Ελληνες τραπεζίτες εκτιμούν ότι η ιδιωτική συμμετοχή στις επικείμενες αυξήσεις κεφαλαίου θα έστελνε και ένα σημαντικό, θετικό, μήνυμα στις διεθνείς αγορές: Την εμπιστοσύνη τους στην προοπτική της χώρας και στο τραπεζικό της σύστημα. Αντιθέτως, ενδεχόμενη αποχή των ιδιωτικών κεφαλαίων θα έδινε ιδιαίτερα αρνητικό «σήμα». Επίσης υπογραμμίζουν ότι οι ζημίες των τραπεζών προκλήθηκαν από το «κούρεμα» των ομολόγων και από την ύφεση και δεν συνδέονται με διαχειριστικές αποτυχίες και υπερβολές των τραπεζών, όπως συνέβη στην περίπτωση της Ιρλανδίας.
Ειδικότερα, οι διοικήσεις των τραπεζών ζητούν κίνητρα προκειμένου οι 700.000 περίπου παλαιοί μέτοχοι να συμμετάσχουν στις αυξήσεις καφαλαίου. Η συμμετοχή στις αυξήσεις είναι ιδιαίτερα σημαντική διότι μόνον τότε οι τράπεζες θα μπορέσουν να διατηρήσουν τον ιδιωτικό τους χαρακτήρα, μολονότι πιθανόν θα λάβουν κεφάλαια από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Συμπληρωματικά θα πρέπει να σημειωθεί πως οι τραπεζίτες ζητούν τα κίνητρα για όλους τους παλιούς μετόχους ακόμη και για εκείνους που είχαν βάλει χρήματα στις αυξήσεις που προηγήθηκαν της διαδικασίας του PSI.
Η απόδοση την οποία θα λάβει το ελληνικό δημόσιο, για όσο διάστημα δανείσει κεφάλαια τις τράπεζες μέσω του ΤΧΣ, να είναι ελαφρώς υψηλότερη από τον τόκο που καταβάλει για τα κεφάλαια αυτά. Ας σημειωθεί ότι το Δημόσιο δανείζεται για τα πρώτα τρία χρόνια με 2% και για τα επόμενα 5 με 3%. Αυτά τα επιτόκια, πλέον ενός εύλογου κέρδους, ζητούν να πληρώνουν οι τράπεζες για όσο διάστημα χρησιμοποιήσουν τα κεφάλαια από το ΤΧΣ προκειμένου να πραγματοποιήσουν την ανακεφαλαιοποίηση των πιστωτικών τους ιδρυμάτων.
Αντιστοίχως χαμηλά επιτόκια ζητούν οι διοικήσεις των τραπεζών και όσον αφορά τα CΟCOs. Οι εκδόσεις αυτές θα είναι μετατρέψιμα ομολογιακά δάνεια τα οποία θα εκφράζουν το τμήμα της χρηματοδότησης των τραπεζών που δεν αφορά το PSI, δηλαδή κυρίως τα επισφαλή δάνεια και τις ζημίες που προκύπτουν από αυτά για τις τράπεζες όπως αυτές θα αποτυπωθούν στην έκθεση της Black Rock.
Tέλος στο μόνο θέμα που φαίνεται να έχουν συμφωνήσει οι δύο πλευρές είναι η έκδοση των warrants δηλαδή των δικαιωμάτων προαίρεσης με στόχο την επαναγορά των μετοχών από τους παλιούς μετόχους καθώς κάτι τέτοιο προβλέπεται και από το νόμο.
Oλα τα παραπάνω συμβαίνουν σε ένα κλίμα όπου οι τράπεζες επιθυμούν να ξεκινήσουν όσο το δυνατόν γρηγορότερα τον αγώνα δρόμου προκειμένου να αναζητήσουν νέα κεφάλαια.
Αποτελέσματα
Η δημοσίευση οικονομικών αποτελεσμάτων σε αυτή τη συγκυρία προβληματίζει τους τραπεζίτες και αυτός είναι άλλωστε και ο λόγος που οι τραπεζίτες ζήτησαν και έλαβαν σε κάθε περίπτωση παράταση για τη δημοσιοποίηση των οικονομικών τους καταστάσεων μέχρι τις 20 Απριλίου, οπότε και εκτιμάται πως θα έχει πλήρως επιλυθεί σε όλες του τις λεπτομέρειες το θέμα της ανακεφαλαιοποίησης.
Από την άλλη πλευρά, οι όποιες καθυστερήσεις κοστίζουν ιδιαίτερα στον τραπεζικό τομέα αφού αυτήν ακριβώς την περίοδο γίνονται τα σημαντικότερα roadshows του κλάδου διεθνώς, στα οποία οι ελληνικές τράπεζες στην παρούσα τουλάχιστον φάση αδυνατούν να έχουν παρουσία.
Τέλος, οι τράπεζες επεξεργάζονται όλα τα πιθανά σενάρια. Οι αλλαγές που θα λάβουν χώρα από τώρα και έως το Σεπτέμβριο, οπότε και θα έχει ολοκληρωθεί η κεφαλαιακή ενίσχυση, αναμένεται να οδηγήσουν σε ένα εντελώς καινούριο τραπεζικό τοπίο, αναφέρουν οι καλά γνωρίζοντες την αγορά.
Τι ζητούν οι τραπεζίτες
Κίνητρα προκειμένου οι παλαιοί μέτοχοι -περίπου 700.000 τον αριθμό- να συμμετάσχουν στις επικείμενες αυξήσεις κεφαλαίου.
Η απόδοση η οποία θα λάβει το ελληνικό δημόσιο για τα κεφάλαια που θα δώσει να είναι ελαφρώς υψηλότερη από τον τόκο που καταβάλλει για τα κεφάλαια αυτά.
Χαμηλά επιτόκια και όσον αφορά τα CΟCOS.
Εχει επιτευχθεί συμφωνία για την έκδοση των warrants, δηλαδή των δικαιωμάτων προαίρεσης με στόχο την επαναγορά των μετοχών από τους παλαιούς μετόχους καθώς κάτι τέτοιο προβλέπεται και από το νόμο.
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου