Παρασκευή 27 Απριλίου 2012

Απειλούνται με «λουκέτο» 17 νοσοκομεία

Με «λουκέτο» κινδυνεύουν ένα στα πέντε δημόσια νοσοκομεία, από την επόμενη χρονιά! Αυτό σημαίνει ότι έως και 17 νοσοκομεία θα κλείσουν το 2013.Το εφιαλτικό σενάριο αποκάλυψε χθες ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος ασκώντας παράλληλα κριτική στους προκατόχους του λέγοντας ότι έκαναν «μαυρογιαλούρικα» νοσοκομεία σε όλη την χώρα.



«Έχει γεμίσει η Ελλάδα υποδομές Υγείας και δεν έχει φυσικά το προσωπικό να τις καλύψει», δήλωσε ο κ. Λοβέρδος.

Αγνωστο
Μιλώντας στο «Ράδιο 9», ο υπουργός υποστήριξε ότι «κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί από το 2013 και μετά ότι θα είναι όλες οι υποδομές του Εθνικού Συστήματος Υγείας όρθιες, εάν δεν έρθει κάποια στιγμή η πολυπόθητη ανάπτυξη». Όπως είπε, αν καμφθεί η ύφεση και αρχίσει να μειώνεται, τότε θα δοθούν χρήματα στα ασφαλιστικά ταμεία, τα οποία με τη σειρά τους θα πληρώσουν τα νοσοκομεία.

Σε διαφορετική περίπτωση, ο κ. Λοβέρδος εκτίμησε ότι η χώρα θα μειώσει κατά 20% τον αριθμό των νοσοκομείων. Δηλαδή, από τα 82 νοσοκομεία (132 με τα συνδιοικούμενα), το 2013 είναι πιθανό να κλείσουν 17 νοσοκομεία.

Πιο αισιόδοξος εμφανίστηκε ο κ. Λοβέρδος για την πορεία των δημόσιων νοσοκομείων για το 2012, υπογραμμίζοντας ότι δεν θα κλείσει κανένα, καθώς έχει εξασφαλιστεί ο προϋπολογισμό τους.

Επικαλούμενος πάντως στοιχεία άλλων χωρών, όπως της Δανίας (σε μια περιοχή με πέντε δημόσια νοσοκομεία, δέχθηκαν ένα εκατ. κάτοικοι να κλείσουν τα τέσσερα) αναφέρθηκε στη διαφορετική κουλτούρα των Ελλήνων ασθενών. Μίλησε για την πολυφαρμακία (με τις 5 εκατ. συνταγές το μήνα), την κατάχρηση της βιοτεχνολογίας (με 3,5 εκατ. αξονικές το 2009) αλλά και τα «μαϊμού» επείγοντα περιστατικά που πάνε προγραμματισμένα στην εφημερία με ευθύνη των γιατρών.

Σύσκεψη
Στο μεταξύ, πραγματοποιήθηκε χθες υπό τον υπουργό Υγείας κ. Ανδρέα Λοβέρδο η καθιερωμένη εβδομαδιαία σύσκεψη με τη διοίκηση του ΕΟΠΥΥ, για τα τρέχοντα ζητήματα του Οργανισμού. Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης η ΗΔΙΚΑ ενημέρωσε για το ποσοστό συνταγογράφησης γενοσήμων φαρμάκων έναντι των πρωτοτύπων κατά τις πρώτες τρεις εβδομάδες εφαρμογής της συνταγογράφησης βάσει των 10 πρώτων δραστικών ουσιών.

Ειδικότερα, από τα στοιχεία προκύπτει ότι την πρώτη εβδομάδα συνταγογραφήθηκαν 49% πρωτότυπα και 51% γενόσημα φάρμακα, ενώ την 2η και την 3η εβδομάδα εφαρμογής συνταγογραφήθηκαν 45% πρωτότυπα και 55% γενόσημα φάρμακα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
website counter
friend finderplentyoffish.com