Κυριακή 29 Απριλίου 2012

Το Dolby Atmos «ζωντανεύει» ακόμη περισσότερο τις ταινίες

Ακόμη καλύτερες ακουστικές εμπειρίες υπόσχεται να προσφέρει το ένα νέο πρότυπο ήχου (format) για κινηματογραφικές ταινίες, Dolby Atmos. Το νέο ηχητικό σύστημα θα κάνει «ντεμπούτο» τον Ιούνιο, με την κυκλοφορία της νέας ταινίας «Brave» από το στούντιο της Pixar, που ανήκει στη Disney.



Το νέο πρότυπο ήχου θα χρησιμοποιηθεί αρχικά σε ένα περιορισμένο αριθμό ποιοτικών κινηματογράφων στις ΗΠΑ και εντός του 2013 θα κυκλοφορήσει ευρύτερα στη διεθνή αγορά.

Το Dolby Atmos απαιτεί την προσθήκη νέων ηχείων στην οροφή και στους τοίχους των κινηματογράφων, καθώς και νέο λογισμικό, ώστε να «ξεδιπλώσει» στο έπακρο τις επαυξημένες ακουστικές δυνατότητές του προς όφελος των θεατών-ακροατών.

Το νέο σύστημα επιτρέπει στους ήχους να κινούνται καλύτερα και με μεγαλύτερη ακρίβεια μέσα στις κινηματογραφικές αίθουσες. Όπως δήλωσε εκπρόσωπος της Dolby, που εδρεύει στο Σαν Φρανσίσκο, το καινοτομικό σύστημα δίνει στους ακροατές την ψευδαίσθηση ότι ακούνε ένα άπειρο αριθμό καναλιών ολόγυρά τους και πάνω από το κεφάλι τους.

«Οι κινηματογράφοι θέλουν να πετύχουν μια (ακουστική) εμπειρία εμβύθισης και αυτό είναι κάτι ανώτερο από οτιδήποτε το κοινό μπορεί να πετύχει στο σπίτι του. Αυτό είναι άλλωστε που διατηρεί ζωντανή την κινηματογραφική βιομηχανία και αυτό νομίζω πως πετύχαμε», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της εταιρείας ’ϊοαν ’λεν.

Σύμφωνα με τη Dolby, το Atmos, προσφέρει καλύτερο έλεγχο των ήχων της ταινίας μέσω της προσθήκης των νέων περιφερειακών ηχείων στις αίθουσες των κινηματογράφων. Επίσης χρησιμοποιούνται πρόσθετα ηχεία πίσω από την οθόνη. Κάθε ηχείο πρέπει να συνδέεται ξεχωριστά με τους ενισχυτές του κινηματογράφου, ενώ σήμερα ομάδες ηχείων μπορεί να συνδέονται από κοινού. Η Dolby υπόσχεται «μία τελείως νέα ακουστική εμπειρία, με ένα ήχο που θα τυλίγει (τον ακροατή) από παντού και θα ζωντανεύει τις ταινίες περισσότερο από ποτέ».

Ωστόσο, σύμφωνα με εκτιμήσεις (επίσημα στοιχεία δεν υπάρχουν ακόμα), το κόστος για ένα σινεμά από την αγορά του νέου αναγκαίου εξοπλισμού hardware και software ή για την αναβάθμιση του παλαιότερου θα είναι της τάξης των 19.000 έως 23.000 ευρώ για κάθε κινηματογραφική αίθουσα μεσαίου μεγέθους.

Δεν θα είναι εξάλλου η πρώτη φορά που η Dolby και η Pixar συνεργάζονται για να κάνουν την «πρεμιέρα» ενός νέου ηχητικού/ακουστικού προτύπου. Το 2012 η ταινία «Toy Story 3» της δεύτερης ήταν η πρώτη όπου χρησιμοποιήθηκε το σύστημα Surround 7.1 της Dolby.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
website counter
friend finderplentyoffish.com