Τρίτη 24 Απριλίου 2012
Στο 9,1% του ΑΕΠ το έλλειμμα του 2011
Στα 19,6 δισ. ευρώ -9,1% επί του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος- εκτιμάται το έλλειμμα της Γενικής Κυβέρνησης για το έτος 2011, ενώ το ενοποιημένο χρέος της Γενικής Κυβέρνησης ανήλθε στα 355,6 δισ. ευρώ -165,3% επί του ΑΕΠ- όπως ανακοινώθηκε από την Ελληνική Στατιστική Αρχή.
Στην ανακοίνωσή της η ΕΛ.ΣΤΑΤ σημειώνει ότι τα δημοσιονομικά στοιχεία των ετών 2008‐2011 καταρτίστηκαν στα πλαίσια της Διαδικασίας Υπερβολικού Ελλείμματος (ΔΥΕ), για την πρώτη κοινοποίηση του έτους 2012 και υποβλήθηκαν σε εκπλήρωση των υποχρεώσεων της Ελλάδας στη Eurostat κατ' εφαρμογή του Κοινοτικού Κανονισμού (EC) 479/2009, όπως ισχύει. Η κοινοποίηση καταρτίσθηκε σε συνεργασία με τη Eurostat.
Η ΕΛ.ΣΤΑΤ. σημειώνει επίσης ότι η κατάρτιση των στοιχείων ευθυγραμμίζεται πλήρως με τους κανόνες του Ευρωπαϊκού Συστήματος Λογαριασμών (ΕΣΛ) 95. Μετά την προηγούμενη κοινοποίηση ΔΥΕ (Οκτώβριος 2011), υπήρξε συνεχής επικοινωνία και συνεργασία μεταξύ της Eurostat και της ΕΛΣΤΑΤ, συμπεριλαμβανομένων δύο αποστολών της Eurostat στην Αθήνα.
Συγκεκριμένα, το Νοέμβριο 2011 πραγματοποιήθηκε επίσκεψη της Eurostat με στόχο την επισκόπηση εργασιών για την ενημέρωση του Μητρώου των Φορέων της Γενικής Κυβέρνησης. Επιπλέον, το Μάρτιο 2012 πραγματοποιήθηκε επίσκεψη διαλόγου της Eurostat, για την αξιολόγηση της ετοιμότητας και των εργασιών της ΕΛΣΤΑΤ για την πρώτη κοινοποίηση ΔΥΕ 2012 καθώς και την εξέταση των πινάκων της κοινοποίησης ΔΥΕ.
Φ. Σαχινίδης: Συνεχίζουμε τη δημοσιονομική εξυγίανση
«Η Ελλάδα σε δύο χρόνια κατάφερε να μειώσει το δημοσιονομικό έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης κατά 6,5 ποσοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ» δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Φίλιππος Σαχινίδης, επισημαίνοντας πως σε όρους πρωτογενούς ελλείμματος, η βελτίωση είναι ακόμη μεγαλύτερη, κατά 8,2 ποσοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ.
Πρόσθεσε πως η απάσταση που έχει διανύσει η χώρα από το έλλειμμα του 2009 ειναι μεγάλη καθώς και ότι σύντομα θα έχουμε πρωτογενή πλεονάσματα. Στο πλαίσιο αυτό τόνισε πως «η αναγκαιότητα για τη συνέχιση της δημοσιονομικής εξυγίανσης και την επαναφορά των δημόσιων οικονομικών σε βιώσιμη τροχιά οριοθετούν την πορεία της χώρας για τα επόμενα χρόνια».
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου