Κυριακή 7 Δεκεμβρίου 2014

Αναζητούνται στελέχη με ψηφιακές γνώσεις

Έμφαση στην προώθηση και ανάδειξη των τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνιών ως στρατηγικό πυλώνα ανάπτυξης της ευρωπαϊκής οικονομίας, όπως και στην κάλυψη των ελλείψεων που υπάρχουν στον τομέα των ψηφιακών δεξιοτήτων, θα επιδιώξει να δώσει ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Peoplecert, Βύρων Νικολαϊδης, ο οποίος εξελέγη πρόσφατα πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Επαγγελματιών Πληροφορικής (CEPIS).





Το CEPIS είναι ένας μη-κερδοσκοπικός φορέας που εκπροσωπεί 33 ενώσεις πληροφορικής, από 32 χώρες της Ευρώπης και έχει ως πρωταρχικό σκοπό την προώθηση και ανάπτυξη των ψηφιακών δεξιοτήτων σε όλη την Ευρώπη.Το μέλος της CEPIS στην Ελλάδα, είναι το Ελληνικό Δίκτυο Επαγγελματιών Πληροφορικής (HePIS).

Η προώθηση των ψηφιακών δεξιοτήτων θεωρείται κρίσιμο ζήτημα για την Ευρώπη, από τη στιγμή που η ευρωπαϊκή οικονομία εξαρτάται ολοένα και περισσότερο από υπηρεσίες και προϊόντα πληροφορικής. Σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου του Τβέντε, η έλλειψη δεξιοτήτων οδηγεί σε απώλειες δισεκατομμυρίων ευρώ στις εθνικές οικονομίες και μόνο στην Ολλανδία υπολογίζονται σε 19,6 δισ. ευρώ.

Το χαμηλό επίπεδο προσόντων αποτυπώνεται σε έρευνα της CEPIS, σύμφωνα με την οποία, μόνο το 23% των επαγγελματιών Πληροφορικής διαθέτει τις κατάλληλες δεξιότητες για τις θέσεις που κατέχει.

Παράλληλα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκτιμά ότι 509.000 θέσεις εργασίας θα παραμείνουν κενές το 2015, λόγω έλλειψης ανθρώπινου δυναμικού με δεξιότητες ΤΠΕ. Το 2020 ο αριθμός εκτοξεύεται στις 913.000 (αύξηση 79,3%).

Στην Ελλάδα, ενώ η ζήτηση για επαγγελματίες ΤΠΕ είναι ανοδική, οι υποψήφιοι υπολείπονται δεξιοτήτων, με αποτέλεσμα ένας μεγάλος αριθμός θέσεων εργασίας να μην καλύπτεται. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με έρευνα της Empirica που συντάχθηκε το 2013, η ζήτηση για στελέχη πληροφορικής στην Ελλάδα ανέρχεται στις 65.000 για το 2015, ενώ η πλεονάζουσα ζήτηση είναι στα 1300 στελέχη. Η ζήτηση αυξάνεται σταθερά μέχρι το 2020 οπότε θα φθάσει στις 70.000 θέσεις, ενώ η αντίστοιχη πλεονάζουσα είναι στις 1800 θέσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
website counter
friend finderplentyoffish.com