Ανακοινώθηκε στο υπουργείο Υγείας, η συνεργασία του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών (ΙΣΑ), του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ) της Αρχιεπισκοπής και του υπουργείου Υγείας, με στόχο τη δημιουργία τράπεζας φαρμάκου για τους ανασφάλιστους και τους άπορους.
Ο υπουργός Υγείας, Α. Γεωργιάδης, αναφερόμενος στη δημιουργία τράπεζας φαρμάκου, τόνισε ότι από τους 34.000 πολίτες που έχουν κάνει αιτήσεις για να ενταχθούν σ΄ αυτό το πρόγραμμα βοήθειας, έχουν εγκριθεί μέχρι σήμερα 10.500. Ο στόχος του προγράμματος είναι να διατίθενται δωρεάν και φάρμακα λίγους μήνες από την ημερομηνία λήξης τους και εκτιμάται, όπως είπε ο πρόεδρος του ΣΦΕΕ κ. Φρουζής, στο πλαίσιο του προγράμματος αυτού ότι θα συγκεντρώνονται κάθε χρόνο περίπου 900.000 φάρμακα, τα οποία θα διατίθενται αφού προηγουμένως έχουν ελεγχθεί από τον ΕΟΦ.
Μετά από επίμονες ερωτήσεις δημοσιογράφων για το νέο νομοσχέδιο για το φάρμακο, η συζήτηση άνοιξε και για το θέμα των γενοσήμων. Όπως έγινε γνωστό, το υπουργείο Υγείας προτίθεται να μειώσει περισσότερο τις τιμές των γενοσήμων και να δώσει κίνητρα σε γιατρούς και φαρμακοποιούς, ώστε να αυξηθεί η χρήση τους και να αγγίξει το 60%, ενώ δεν αποκλείσθηκε το ενδεχόμενο να ενθαρρυνθούν και οι ασφαλισμένοι να τα χρησιμοποιούν.
Όπως ανέφερε ο υπουργός Υγείας «δεχόμαστε κριτική από την τρόικα για τη χαμηλή συμμετοχή (25%) των ασφαλισμένων στο φάρμακο όταν στην Πορτογαλία η συμμετοχή είναι 38%. Παρότι έχει τεθεί, είναι ένα θέμα που δεν συζητάμε» δήλωσε κατηγορηματικά ο κ. Γεωργιάδης. Τα γενόσημα φάρμακα ελέγχονται από τον ΕΟΦ και το ποσοστό που κρίνονται ακατάλληλα είναι μόλις 4%, όσο και στα πρωτότυπα, είπε. Όπως τόνισε, εξάλλου, πρόεδρος του ΙΣΑ Γ. Πατούλης «εμείς δεν διαφωνούμε με τη χρήση γενοσήμων αρκεί τα φάρμακα αυτά να ελέγχονται και να είναι ασφαλή για τους πολίτες».
Σημειώνεται ότι πριν ο υπουργός Υγείας μιλήσει για το θέμα των γενοσήμων στη σημερινή συνέντευξη Τύπου, προκλήθηκε ένταση μεταξύ δημοσιογράφων, του Α. Γεωργιάδη και του προέδρου του ΙΣΑ, επειδή οι εκπρόσωποι του Τύπου επέμεναν ο υπουργός Υγείας να μιλήσει για τα γενόσημα. Ο κ. Γεωργιάδης μεταξύ σοβαρού και αστείου είπε στους δημοσιογράφους ότι είναι «γκρινιάρηδες» και κάνουν σαν στρουμφάκια, συμπληρώνοντας ότι στο εξωτερικό οι δημοσιογράφοι δεν συμπεριφέρονται με αυτό τον τρόπο. Ο Γ. Πατούλης, μετά από επίμονες ερωτήσεις δημοσιογράφων, τους αποκάλεσε «ανακριτές».
Τετάρτη 11 Σεπτεμβρίου 2013
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου