Τις τρεις προϋποθέσεις που θα στήριζαν μια αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας σκιαγραφεί η Fitch σε τελευταία της έκθεση για τις εξελίξεις στην Ευρωζώνη, αναθεωρώντας θετικά την εκτίμηση της για τη φετινή ύφεση, στο 4% και αναμένοντας οριακή ανάπτυξη 0,5% το 2014.
Σύμφωνα με τον διεθνή οίκο, που με τη Moody's -η οποία έχει ήδη προϊδεάσει για αναβάθμιση υπό προϋποθέσεις- και τη Standard & Poor's, παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις στην Ελλάδα και οι όποιες αποφάσεις τους θα κρίνουν την προοπτική παγίωσης θετικού κλίματος για τη χώρα και εξόδου στις αγορές, η αξιολόγηση της Ελλάδας (Β- με σταθερή προοπτική) θα μπορούσε να επηρεαστεί θετικά από τα εξής: Διατηρήσιμη οικονομική ανάπτυξη με πλήρη υλοποίηση του προγράμματος προσαρμογής, συνεπή παραγωγή πρωτογενών πλεονασμάτων και σταθεροποίηση ? ανάκαμψη του χρηματοπιστωτικού συστήματος. Αντίθετα, υποβάθμιση θα μπορούσε να προκαλέσει, ενδεχόμενη αδυναμία εκτέλεσης του προγράμματος προσαρμογής, ανάκαμψης της οικονομίας και δημιουργία πρόσθετων χρηματοδοτικών αναγκών καθώς και ένα γύρο πολιτικής αστάθειας που θα εκτροχίαζε την προσαρμογή, αυξάνοντας τον κίνδυνο εξόδου από το ευρώ.
Εκτιμήσεις
Παράλληλα η Fitch, στις τελευταίες της εκτιμήσεις για την ελληνική οικονομία, υιοθετεί την πρόβλεψη για ύφεση 4% φέτος προβλέποντας οριακή ανάπτυξη 0,5% το 2014 και 2% το 2015, ενώ αναμένει αύξηση του χρέους στο 176,1% του ΑΕΠ το 2014 και μικρή αποκλιμάκωση το 2015.
Παράλληλα αναμένει αποκλιμάκωση του δημοσιονομικού ελλείμματος στο 4,1% του ΑΕΠ φέτος, από 10% πέρσι και περαιτέρω μείωση του στο 3,7% το 2014 και στο 2,7% το 2015, επίπεδα ελαφρώς υψηλότερα από εκείνα που ενσωματώνονται στην επικαιροποίηση του Μνημονίου τον Ιούλιο.
Για το έλλειμμα στο ισοζύγιο πληρωμών αναμένεται αποκλιμάκωση στο 1,1% του ΑΕΠ φέτος και αύξηση στο 1,5% και στο 2,3% αντιστοίχως το 2014 και το 2015.
Σάββατο 28 Σεπτεμβρίου 2013
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου