Τετάρτη 25 Σεπτεμβρίου 2013

GΟLDMAN SACHS Ρίσκο η λήψη νέων μέτρων τώρα

Ενδείξεις σταθεροποίησης στην ελληνική οικονομία εντοπίζει η Goldman Sachs, που προειδοποιεί για το πολιτικό ρίσκο από ενδεχόμενη επιβολή νέων δημοσιονομικών μέτρων, εκτιμώντας πως τελικά νέες περικοπές σε μισθούς - συντάξεις ίσως αποδειχθούν αχρείαστες, καθώς το δημοσιονομικό όφελος είναι μικρότερο από τους κινδύνους επιβολής τους στη φάση αυτή.





Όπως τονίζει, η ομαλή έκβαση των διαπραγματεύσεων με την τρόικα ίσως και μια ήπια διαδικασία αναθεώρησης του προγράμματος προσαρμογής θα περιορίσουν το πολιτικό ρίσκο στη χώρα, ενώ δίνει ψήφο εμπιστοσύνης στα ελληνικά ομόλογα, κρίνοντας υπερβολικό το πιστωτικό ρίσκο που τους αποδίδουν οι ξένοι, εν μέρει εξαιτίας και του πολιτικού ρίσκου. Αναμένει δε βραχυπρόθεσμα περισσότερες επενδύσεις στη χώρα καθώς μειώνεται ο κίνδυνος πτώχευσης και εξόδου από το ευρώ.

Η Goldman Sachs:

1. Εντοπίζει μεγάλη πρόοδο στα δίδυμα ελλείμματα. Το εμπορικό έλλειμμα συρρικνώθηκε σημαντικά και τείνει να μηδενιστεί, με την προσαρμογή να είναι όχι μόνο κυκλική αλλά και δομική, με χαρακτηριστικό παράδειγμα τη μείωση κατά 22% στο εποχικά προσαρμοσμένο εργατικό κόστος ανά μονάδα. Παράλληλα, παρά την ύφεση ο προϋπολογισμός κινείται μέχρι στιγμής εντός στόχων, κυρίως εξαιτίας των περικοπών στις δαπάνες, ενώ προσεγγίζουμε τον στόχο εξισορρόπησης στον προϋπολογισμό.

2. Η εξισορρόπηση θα συνδράμει στη σταθεροποίηση της ανάπτυξης, μόλις μετριαστεί η δημοσιονομική προσαρμογή: Το 2013 είναι το έτος της μάξιμουμ δημοσιονομικής προσαρμογής που θα τείνει να περιοριστεί τον επόμενο χρόνο. Εφεξής, μια λιγότερο σφικτή δημοσιονομική πολιτική και οι βελτιωμένες επιδόσεις στις εξαγωγές θα βοηθήσουν στην ανάκαμψη, ενώ βραχυπρόθεσμα η μείωση του κινδύνου Grexit και πτώχευσης θα προσελκύσουν περισσότερες επενδύσεις και η αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου θα βελτιώσει τη ρευστότητα.

3. Εκτιμά πως μια ήπια διαδικασία αναθεώρησης του προγράμματος από την τρόικα θα μειώσει το πολιτικό ρίσκο, τονίζοντας πως οι συζητήσεις για τον προϋπολογισμό ίσως οδηγήσουν σε αποσταθεροποίηση της κυβέρνησης, εάν υπάρξουν πιέσεις για πρόσθετα μέτρα: Το δημοσιονομικό κενό των 4 δισ. έως το 2016 μπορεί να καλυφθεί μόνο εν μέρει, δηλαδή τα 2 δισ. μέσω διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και για τα υπόλοιπα ίσως απαιτηθούν νέες περικοπές μισθών - συντάξεων, μέτρα όμως που ίσως τελικά αποδειχθούν αχρείαστα. Όπως αναφέρει, ακόμη και εάν απαιτηθεί επιπλέον προσαρμογή, θα μπορούσε να εφαρμοστεί μετά το 2016, με την ανάπτυξη να μετριάζει τις επιπτώσεις, τονίζοντας πως στη φάση αυτή το κόστος νέων μέτρων ίσως αποδειχθεί ιδιαίτερα υψηλό: Ενδεχόμενη πολιτική αστάθεια θα μπορούσε να υπονομεύσει το πρόγραμμα, τη στιγμή που η ελληνική κυβέρνηση έχει αρχίσει να αποκαθιστά την αξιοπιστία έναντι εταίρων και αγορών.

4. Ειδικά για τα ομόλογα, εκτιμά πως η βελτίωση της ελληνικής οικονομίας δεν αντανακλάται στις αποδόσεις, κάτι που αποδίδει στην ευρύτερη τάση αύξησης των ομολογιακών αποδόσεων διεθνώς αλλά και στο πολιτικό ρίσκο που παραμένει ισχυρό στην Ελλάδα. Εκτιμά όμως πως ο πιστωτικός κίνδυνος που αποδίδουν οι ξένοι οίκοι στα ελληνικά ομόλογα υπερεκτιμάται καθώς τα χαμηλά κουπόνια, μακροχρόνιες ωριμάνσεις και το ξένο δίκαιο που διέπει τους τίτλους μειώνουν την πιθανότητα χρεοκοπίας, σε ένα βελτιούμενο οικονομικό περιβάλλον.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
website counter
friend finderplentyoffish.com