«Οριακό» πρωτογενές πλεόνασμα φέτος, δείχνουν οι προβολές για την πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού μέχρι το τέλος του 2013, στις οποίες καταλήγει η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών με την τρόικα, θέμα που κυριάρχησε στη χθεσινή πολύωρη σύσκεψη του οικονομικού επιτελείου με τους πιστωτές όπου τέθηκαν επί τάπητος όλα τα δημοσιονομικά θέματα της διετίας 2013-2014.
Η συμφωνία για θετικό πρωτογενές ισοζύγιο «επισημοποιεί» την επίτευξη του στόχου που είχε τεθεί στη συμφωνία του περασμένου Νοεμβρίου ώστε να ξεκλειδώσει η συζήτηση για νέα ελάφρυνση του χρέους. Ωστόσο, επειδή το ύψος του πρωτογενούς, φετινού, πλεονάσματος αναμένεται να «κλείσει» σε χαμηλά επίπεδα, ίσως και στα 100 εκατ. ευρώ, «δένει» τα χέρια της κυβέρνησης ως προς τη διανομή κοινωνικού... μερίσματος. Υπενθυμίζεται πως το Μνημόνιο προβλέπει πως εάν επιτευχθεί πλεόνασμα υψηλότερο του στόχου το 70% του υπερβάλλοντος ποσού μπορεί να διατεθεί για την ενίσχυση ευπαθών ομάδων ή να «επιτρέψει» μείωση φορολογικών συντελεστών, ενώ το 30% για την απομείωση του χρέους.
Η συμφωνία με την τρόικα για το ισοζύγιο της Γενικής Κυβέρνησης έχει τις ακόλουθες παραμέτρους:
1. Το πρωτογενές πλεόνασμα θα υπολογισθεί τόσο από την Eurostat όσο και «κατά το οικονομικό πρόγραμμα».
2. Η Eurostat θα υπολογίσει σε αυτό τις επιστροφές των αποδόσεων που είχαν Κεντρικές Τράπεζες των χωρών της Ευρωζώνης από ελληνικά ομόλογα καθώς και τα «κέρδη» του ΤΧΣ ύψους 540 εκατ. ευρώ, παράγοντες που θα ανεβάσουν άνω των 2 δισ. το πλεόνασμα. Το μέγεθος αυτό, όμως, δεν θα ληφθεί υπόψη από την τρόικα, που κινείται στη βάση του πλεονάσματος κατά το «οικονομικό πρόγραμμα».
3. Στο τελευταίο δεν συμπεριλαμβάνονται το σκέλος των ομολόγων ούτε τα 540 εκατ. από το ΤΧΣ, αν και η κυβέρνηση πιέζει έως την τελευταία στιγμή να εγγραφούν έστω και εάν δεν συμπεριληφθούν στον κανόνα 70% - 30%.
4. Για να προκύψει το τελικό αποτέλεσμα του πρωτογενούς ισοζυγίου η τρόικα ζητά να εξοφληθούν μέχρι το τέλος του έτους στο σύνολο τους οι επιστροφές φόρου και οι περικοπές στα έσοδα του ΠΔΕ να περιοριστούν στα 200 εκατ. ευρώ.
5. Μέχρι τα τέλη Αυγούστου οι επιστροφές φόρων ήταν 1,16 δισ. (απόκλιση από τον στόχο 644 εκατ.) και έως το τέλος του έτους πρέπει να καταβληθεί 1,74 δισ. για να επιτευχθεί ο στόχος των 2,9 δισ.
6. Οι δαπάνες του ΠΔΕ πρέπει να φθάσουν τουλάχιστον στα 6,65 δισ. από 6,85 δισ. που είναι ο στόχος. Στο οκτάμηνο είχαν διατεθεί μόλις 2,54 δισ. για επενδυτικές δαπάνες.
7. Φέτος το Δημόσιο δεν θα λάβει από τις τέσσερις συστημικές τράπεζες 550 εκατ., ποσό που αντιστοιχεί στο «μέρισμα» των προνομιούχων μετοχών που κατέχει βάσει του νόμου Αλογοσκούφη.
Με αυτά τα δεδομένα πηγή του οικονομικού επιτελείου εκτιμά ότι το πρωτογενές πλεόνασμα θα κυμανθεί μεταξύ 50 και 100 εκατ. ευρώ. Από εκεί και πέρα στις διαπραγματεύσεις που συνεχίστηκαν μέχρι αργά χθες το απόγευμα στο υπουργείο Οικονομικών εξετάστηκαν και οι «παραδοχές» για το 2014. Στο υπουργείο υπογραμμίζουν ότι για το 2014 δεν μπορούν να τεθούν στο τραπέζι «νέα οριζόντια μέτρα» παρά μόνο διαρθρωτικές παρεμβάσεις.
Το βέβαιο είναι ότι θα συνεχισθεί η συμπίεση των κρατικών δαπανών.
Οι δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού (πρωτογενείς και ΠΔΕ) υπολογίζεται πως θα μειωθούν κατά 3,8 δισ. ευρώ στα 49,4 δισ. από 53,2 δισ. φέτος. Οι μεγαλύτερες περικοπές αφορούν στα κονδύλια του υπουργείου Εργασίας. Του χρόνου θα χρηματοδοτηθεί από τον προϋπολογισμό με 12,7 δισ. (τα 540 εκατ. αφορούν επενδυτικές δαπάνες στο ΠΔΕ). Πρόκειται για κονδύλι κατά 13,3% ή 1,95 δισ. μικρότερο από το 2013.
Όσον αφορά στη δόση του 1 δισ. ευρώ παραμένει η μεγάλη εκκρεμότητα της εξυγίανσης των αμυντικών βιομηχανιών (ΕΑΣ ΕΛΒΟ) και της ΛΑΡΚΟ. Το πιο πιθανό είναι η απόφαση για την εκταμίευσή της να ληφθεί στο Eurogroup της 14ης Οκτωβρίου. Χθες αποφασίστηκε η ρύθμιση ληξηπρόθεσμων οφειλών των ΟΤΑ προς ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ συνολικού ύψους 162,3 εκατ. ευρώ
Δευτέρα 30 Σεπτεμβρίου 2013
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου