Αισιοδοξία στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης προκαλούν τα θετικά μηνύματα που έρχονται από το δημοσιονομικό «μέτωπο» καθώς αυξάνονται οι ελπίδες για επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος φέτος, που αποτελεί το κυρίαρχο στόχο.
Στο επτάμηνο Ιανουαρίου – Ιουλίου το πρωτογενές πλεόνασμα διαμορφώθηκε στα 2,6 δισ. ευρώ από 325 εκατ. ευρώ που ήταν το αντίστοιχο περσινό διάστημα, με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρα να εκτιμά πως «βήμα-βήμα προσεγγίζουμε το στόχο». Μάλιστα, εκτίμησε ότι πως αν εξαιρέσουμε την επίδραση της ύφεσης και άλλων συγκυριακών παραγόντων το πλεόνασμα θα είναι το υψηλότερο μέσα στην ευρωζώνη.
Όπως δήλωσε ο κ. Σταικούρας ακόμα και χωρίς την ενσωμάτωση των εσόδων από τη μεταφορά των αποδόσεων των Ελληνικών ομολόγων από τις Κεντρικές Τράπεζες του Ευρωσυστήματος (Securities Market Programme - SMPs) ύψους 1,5 δισ. ευρώ –που δεν υπολογίζεται στους στόχους του Προγράμματος Οικονομικής Πολιτικής για το δημοσιονομικό έλλειμμα– το πρωτογενές πλεόνασμα διαμορφώνεται στα 1,1 δις. ευρώ.
Σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών η δημιουργία πρωτογενούς πλεονάσματος «θα δώσει διαπραγματευτική δύναμη στη χώρα, θα ενεργοποιήσει τις κοινοτικές δεσμεύσεις για ελάφρυνση του ελληνικού χρέους και θα προσδώσει βαθμούς ελευθερίας για εμπλουτισμό του μίγματος οικονομικής πολιτικής και συντεταγμένη έξοδο από την αυστηρή λιτότητα, διανέμοντας κοινωνικό μέρισμα».
Επισημαίνεται ότι στα παραπάνω στοιχεία δεν προσμετρώνται οι πληρωμές εξόφλησης υποχρεώσεων προηγούμενων ετών του δημοσίου προς ιδιώτες που στο επτάμηνο έφτασαν στα 3,5 δισ. ευρώ καθώς και οι επιστροφές φόρων 606 εκατ. ευρώ.
Τα στοιχεία της γενικής κυβέρνησης δείχνουν ότι τα έσοδα είναι αυξημένα σε σχέση με πέρυσι στα 62,3 δισ. ευρώ έναντι 58,75 δισ. ευρώ αλλά οι δαπάνες (πλην τόκων) είναι οριακά αυξημένες στα 59,65 δισ. ευρώ έναντι 58,4 δισ. ευρώ.
Η αύξηση των δαπανών, σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία δεν προέρχεται από την λειτουργία του κρατικού προϋπολογισμού (υπουργεία και πρόγραμμα επενδύσεων), καθώς εκεί παρατηρείται μεγάλη συγκράτηση δαπανών στα 28,2 δις. ευρώ από 30,7 δισ. ευρώ το επτάμηνο του 2012.
Μειώθηκαν κατά 574 εκατ. ευρώ τα «φέσια» του Δημοσίου προς ιδιώτες
Την ίδια ώρα κατά 574 εκατ. ευρώ μειώθηκαν μέσα σε ένα μήνα οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου προς τους ιδιώτες. Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείο Οικονομικών στο τέλος Ιουλίου διαμορφώθηκαν σε 6,3 δισ. ευρώ, από 6,8 δισ. ευρώ στο τέλος του Ιουνίου και 8,2 δισ. ευρώ στο τέλος του Δεκεμβρίου 2012 ενώ οι εκκρεμείς επιστροφές φόρων ανήλθαν σε 361 εκατ. ευρώ, από 700 εκατ. ευρώ στο τέλος του Δεκεμβρίου 2012.
Όπως αναφέρει κορυφαίος παράγοντας του οικονομικού επιτελείου, τον Αύγουστο διατέθηκαν επιπλέον 600 εκατ. ευρώ ληξιπρόθεσμων οφειλών προς ιδιώτες που αφορούσαν κυρίως χρέη του ΕΟΠΥΥ. Με τις πληρωμές αυτές η απόδοση οφειλών στα τέλη Αυγούστου φτάνει στα 4,4 δις. ευρώ.
Από τις εκκρεμείς επιστροφές φόρων ύψους 361 εκατ. ευρώ, 204,4 εκατ. ευρώ είναι άμεσοι φόροι, 139,6 εκατ. ευρώ είναι έμμεσοι φόροι και 16,5 εκατ. ευρώ μη φορολογικά έσοδα.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών οι υψηλότερες οφειλές του Δημοσίου είναι προς τα ασφαλιστικά ταμεία καθώς στο τέλος Ιουλίου είχαν διαμορφωθεί στα 3,618 δισ. ευρώ από 3,963 δισ. ευρώ που ήταν στο τέλος Ιουνίου. Τα χρέη του ΕΟΠΥΥ ανέρχονται σε 2,265 δισ. ευρώ ενώ στα 892 εκατ. ευρώ φθάνουν οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του Ταμείου Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων.
Ακολουθούν οι οφειλές προς τα νοσοκομεία που ανέρχονται σε 1,209 δισ. ευρώ και τους ΟΤΑ που φθάνουν στα 827 εκατ. ευρώ. Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές των υπουργείων περιορίστηκαν στο τέλος Ιουλίου στα 371 εκατ. ευρώ από 401 εκατ. ευρώ που ήταν στο τέλος Ιουνίου και 567 εκατ. ευρώ που ήταν στα τέλη Δεκεμβρίου 2012. Από τα υπουργεία, τις περισσότερες οφειλές 110 εκατ. ευρώ έχει το υπουργείο Ανάπτυξης και ακολουθούν το υπουργείο Εθνικής Αμυνας 99 εκατ. ευρώ και το υπουργείο Δημόσιας Τάξης με οφειλές ύψους 41 εκατ. ευρώ.
Τρίτη 3 Σεπτεμβρίου 2013
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου