Οργιο σατάλης και διασπάθισς του δημοσίου χρήματος.
Αμοιβές σε ημέτερους και "κολλητούς" που δεν δικαούνταν, αναθέσεις εργων, συμβάσεις και προσλήψεις από το παράθυρο, επιλεκτικά μπόνους, συνθέτουν το πάρτι δεκάδων εκατομμυρίων στα χρόνια του Θόδωτου Ρουσόπουλου, που αποκάλυψεε το "Εθνος της Κυριακής" με καυτά ντοκουμέντα.
Ντοκουμέντα για τα σκάνδαλα στην ΕΡΤ του Ρουσόπουλου
Τα λίαν αποκαλυπτικά πορίσματα που έχουν συνταχθεί αφορούν το χρονικό διάστημα 2006-2010 όταν τη διακυβέρνηση της χώρας είχε η ΝΔ, με αρμόδιο υπουργό τον Θόδωρο Ρουσόπουλο και καταγράφουν ένα σαθρό καθεστώς οικονομικής διαχείρισης όπου γενικοί διευθυντές «έπαιρναν» τις πάγιες προκαταβολές στο... σπίτι τους για μεγάλο χρονικό διάστημα και τις επέστρεφαν κατόπιν στα ταμεία του Οργανισμού, ενώ με την απλή αιτιολογία ότι «επέδειξαν εργατικότητα» η διοίκηση έδινε «μπόνους» σε ημετέρους υπαλλήλους που σε αρκετές περιπτώσεις ξεπερνούσαν και τις ετήσιες αποδοχές τους.
Η διαχείριση του δημοσίου χρήματος στην ΕΡΤ την κρίσιμη περίοδο καταγράφει με σαφήνεια τους λόγους για τους οποίους οδηγήθηκε σε αδιέξοδο η δημόσια ραδιοτηλεόραση.
Χαρακτηριστικά, σε μία από τις τέσσερις βασικές εκθέσεις των επιθεωρητών δημόσιας διοίκησης που συντάχθηκαν την κρίσιμη περίοδο 2006-2010, καταγράφεται ως παράνομη η απευθείας ανάθεση έργου για την καταγραφή, αξιολόγηση και ταξινόμηση των θέσεων εκπομπής της ΕΡΤ σε τέσσερις τεχνικούς συμβούλους, ύψους 218.000 ευρώ. Συγκεκριμένα, οι επιθεωρητές αναφέρουν ότι όχι μόνο δεν ορίστηκε επιτροπή παραλαβής του έργου αλλά ότι οι τεχνικοί σύμβουλοι πληρώθηκαν κανονικά χωρίς να έχουν ολοκληρώσει την καταγραφή των θέσεων εκπομπής της ΕΡΤ, αποδίδοντας ευθύνες σε στελέχη της διοίκησης της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης.
Ντοκουμέντα για τα σκάνδαλα στην ΕΡΤ του Ρουσόπουλου
Χαρακτηριστικό παράδειγμα οικονομικής αυθαιρεσίας είναι η χορήγηση πάγιων προκαταβολών στον Γενικό Διευθυντή Διοικητικών και Οικονομικών Υπηρεσιών με αποφάσεις του προέδρου του ΔΣ για την περίοδο 2006-2009. Σύμφωνα με το πόρισμα, εγκρίνονταν ποσά 3.000-20.000 ευρώ με αιτιολογία «την αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών» τα οποία διαχειρίζονταν αποκλειστικά στελέχη της διοίκησης. Τα ποσά αυτά κατατίθεντο πίσω στα ταμεία της ΕΡΤ μετά 1 έως 10 μήνες χωρίς να έχουν πραγματοποιηθεί αντίστοιχα έξοδα. Υπήρξαν διευθυντές που διαχειρίστηκαν με αυτόν τον τρόπο ποσά που έφταναν ετησίως τα 100.000 ευρώ χωρίς να τηρούνται οι προθεσμίες καταβολής των προκαταβολών, αφήνοντας υπόνοιες ότι θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν για προσωπική χρήση κατά το χρονικό διάστημα που ήταν στην κατοχή τους. Ο Γενικός Διευθυντής Οικονομικών και Διοικητικών Υπηρεσιών κατά την περίοδο 2007-2008 κατηγορείται ότι διαχειρίστηκε ποσά 98.000 και 80.000 ευρώ αντίστοιχα για τα δύο αυτά χρόνια από το ταμείο της εταιρείας «χωρίς νομιμοποιητικά έγγραφα και αδικαιολόγητη παρακράτησή τους για μεγάλο χρονικό διάστημα».
Την τριετία 2006-2008 η διοίκηση της ΕΡΤ λάμβανε αποφάσεις για την παροχή μπόνους σε εκατοντάδες υπαλλήλους όπου οι επιθεωρητές καταγράφουν ότι δεν παραχωρήθηκαν σύννομα αφήνοντας να εννοηθεί ότι χορηγούνταν σε ημετέρους. «Συνέβαλε τα μέγιστα στην εύρυθμη λειτουργία του τομέα ευθύνης του...» ήταν η βασική αιτιολογία με την οποία παραχωρούνταν τα «μπόνους-δώρα» από τη διοίκηση, τα οποία ξεκινούσαν από 1.000 ευρώ και σε μερικές περιπτώσεις ξεπερνούσαν και τις 30.000 ευρώ. Μόνο την τριετία 2006-2008 τα μπόνους που δόθηκαν πέραν της μισθοδοσίας σε στελέχη και υπαλλήλους της ΕΡΤ σύμφωνα με το πόρισμα των ελεγκτών δημόσιας διοίκησης αγγίζουν τα 2.328.000 ευρώ.
Παράνομες προσλήψεις
Σωρεία παράνομων προσλήψεων και αδιαφάνεια στον ορισμό των υπαλλήλων που καταλάμβαναν θέσεις Προσωπικού Ειδικών Θέσεων την περίοδο 2006-2008 για το οποίο αναφέρεται ότι ουδέποτε τηρήθηκε η διαδικασία αξιολόγησης του έργου που έχουν αποδώσει. Εκτός από τα υπέρογκα ποσά που λάμβαναν για να παρέχουν υπηρεσίες στην ΕΡΤ σε διευθυντικές θέσεις και με τεράστιες διαφοροποιήσεις στις αμοιβές που ξεκινούσαν από 5.000 μηνιαίως και έφταναν τις 8.500 ευρώ, δεκάδες ήταν οι εξωτερικοί συνεργάτες που λάμβαναν ετήσιες αποζημιώσεις πάνω από 40.000 ευρώ. Γνωστή παρουσιάστρια η οποία αμειβόταν ως εξωτερική συνεργάτιδα με 70.000 ευρώ ετησίως, πραγματοποιούσε εκπομπές και λάμβανε τις αποζημιώσεις της χωρίς να έχει υπογράψει καν σύμβαση.
Οι προσλήψεις συμβασιούχων έργου καθώς και εξωτερικών συνεργατών για τα έτη 2006-2008 χαρακτηρίζονται παράνομες από το πόρισμα του Σώματος Επιθεωρητών Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης αφού σύμφωνα με τον νόμο θα έπρεπε να έχει προηγηθεί η δημοσίευση της κοινής υπουργικής απόφασης και η έκδοση της Πράξης της τριμελούς επιτροπής του υπουργικού συμβουλίου που είναι αρμόδια για τις προσλήψεις. Οπως αναφέρει το πόρισμα, οι συμβάσεις έργου που υπέγραψε η ΕΡΤ τα έτη 2006 και 2007 είναι παράνομες αφού δεν δημοσιεύτηκαν οι κοινές υπουργικές αποφάσεις που εκδόθηκαν έναν χρόνο αργότερα.
Αντίστοιχα το 2009 δεν εκδόθηκε καν η κοινή υπουργική απόφαση. Το πρόβλημα όμως των παράνομων προσλήψεων δεν μένει μόνο στη νομιμότητα της σύναψης των συμβάσεων αφού οι υπάλληλοι εργάστηκαν και κατόπιν αξιοποίησαν την προϋπηρεσία τους προκειμένου να μονιμοποιηθούν με το Προεδρικό Διάταγμα Παυλόπουλου το 2008...
Σωρεία παρανομιών
Το πάρτι με τις μεικτές παραγωγές
Ξέφραγο αμπέλι εμφανίζεται η ΕΡΤ στον τομέα των μεικτών παραγωγών, όπου οι εκθέσεις των επιθεωρητών καταγράφουν σωρεία παρανομιών, ανεξέλεγκτων εξόδων, ακόμα και διαφυγόντων κερδών. Οι ελεγκτές αναφέρουν ότι στις περιπτώσεις των μεικτών παραγωγών από τον έλεγχο των στοιχείων προκύπτει ότι δεν ήταν σαφές το τελικό κόστος της παραγωγής αφού συνυπολογίζονταν σε αυτές ο μισθός των παρουσιαστών που εργάζονταν στην ΕΡΤ ενώ τα οδοιπορικά φούσκωναν τον τελικό λογαριασμό χωρίς να υπάρχουν τα αντιστοιχα παραστατικά.
Συγκεκριμένα, για συμπαραγωγή της ΕΡΤ που αναμεταδιδόταν πριν πέσει το σήμα της δημόσιας τηλεόρασης, το πόρισμα αναφέρει ότι ήταν η πιο δαπανηρή μεικτή παραγωγή με κόστος επεισοδίου 35.800 ευρώ. Η συμπαραγωγός εταιρεία καθυστέρησε την παράδοση των επεισοδίων για έναν χρόνο χωρίς να επιβληθούν κυρώσεις, ενώ στη σειρά απασχολήθηκε σκηνοθέτης της ΕΡΤ ο οποίος πληρωνόταν και από την ιδιωτική εταιρεία παραγωγής. Με έξοδα της παραγωγής για εκπομπή ενημερωτικού μαγκαζίνο αγοράστηκαν σε... αναμνηστικά αντικείμενα γνωστών καλλιτεχνών (Νταλί, Πικάσο κτλ.) που ουδεμία σχέση είχαν με την εκπομπή.
Τα οδοιπορικά
Λάστιχο γίνονταν τα οδοιπορικά έξοδα που φούσκωναν και τον λογαριασμό των συμπαραγωγών. Σε ντοκιμαντέρ που προβλήθηκε το 2007 εγκρίθηκαν 7.000 ευρώ οδοιπορικά τα οποία «αναρριχήθηκαν» στις 10.000 ευρώ χωρίς όμως να υπάρχει σχετικό αίτημα. Για συμπαραγωγή ντοκιμαντέρ το 2008 η ΕΡΤ επιβαρύνθηκε με 14.044 ευρώ για ένα επεισόδιο με τα καλύτερα στιγμιότυπα της σειράς.
Τέλος, σε περισσότερες από 20 εκπομπές ειδικού ενδιαφέροντος οι επιθεωρητές κατέγραψαν «έμμεσες διαφημίσεις» εταιρειών και προϊόντων κάνοντας λόγο για διαφυγόντα κέρδη αφού οι εταιρείες δεν κατέβαλαν κανένα αντίτιμο για τη διαφήμιση. Το πόρισμα αφήνει αιχμές κατά των συντελεστών των παραγωγών καθώς και των εταιρειών συμπαραγωγής για τις έμμεσες διαφημίσεις, ενώ επιρρίπτει ευθύνες και στις υπηρεσίες της ΕΡΤ που δεν έλεγξαν το περιεχόμενο των εκπομπών.
ΗΧΟΥΝ ΚΑΜΠΑΝΕΣ
«Βροχή» οι διώξεις για παράβαση καθήκοντος
Την αναζήτηση πειθαρχικών και ποινικών ευθυνών ζητούν με τα πορίσματά τους οι επιθεωρητές της Δημόσιας Διοίκησης για υπαλλήλους της ΕΡΤ την περίοδο 2006-2009 και έχουν παραπέμψει τις εκθέσεις τόσο προς το διοικητικό συμβούλιο της ΕΡΤ, για να ενεργοποιήσει τα πειθαρχικά συμβούλια και να διαβιβάσει τις εκθέσεις στην εισαγγελία Πρωτοδικών. Συγκεκριμένα ζητά την πειθαρχική δίωξη του υπαλλήλου Ν.Κ., αφού το πόρισμα αποδίδει τις κατηγορίες της παράβασης καθήκοντος και της πλημμελούς εκτέλεσης αυτού, καθώς δεν άσκησε επαρκή έλεγχο για να αποφευχθεί η πραγματοποίηση έμμεσης διαφήμισης σε εκπομπές κατά τα έτη 2006-2009.
Για παράβαση καθήκοντος κατηγορείται η προϊσταμένη του τμήματος παραγωγής Ε.Κ. για την αποφυγή έμμεσης διαφήμισης σε εκπομπές της ΕΡΤ, ενώ διευθυντές παραγωγής οι Β.Τ. και Κ.Γ. κατηγορούνται για πλημμελή εκτέλεση καθήκοντος, αφού έλαβαν 11.637 ευρώ για οδοιπορικά χωρίς να προσκομίσουν παραστατικά.
Τα φάλτσα του «μαέστρου»
Επίσης ζητείται η πειθαρχική δίωξη του Α.Μ., διευθυντή των Μουσικών Συνόλων της ΕΡΤ, για παράνομη απευθείας ανάθεση ποσού 81.474 ευρώ σε εταιρεία για χριστουγεννιάτικη εκδήλωση. Επίσης ζητείται και η πειθαρχική δίωξη για διευθυντικά στελέχη σχετικά με τις απευθείας αναθέσεις και εκδηλώσεις που διοργάνωσε η ΕΡΤ τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο.
Τρίτη 25 Ιουνίου 2013
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου