Επιχειρώντας να περάσει επιτέλους από τα λόγια στις πράξεις, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο κάλεσε την ΕΤΕπ να εφαρμόσει το σχέδιό της για αύξηση της δανειοδοτικής της ικανότητας στην Ε.Ε. κατά 50% την περίοδο 2013-2015.
Στο πλαίσιο αυτό, εκφράστηκε ικανοποίηση των «27» για το γεγονός ότι η ΕΤΕπ έχει ήδη εντοπίσει νέες δανειοδοτικές ευκαιρίες που υπερβαίνουν τα 150 δισ. ευρώ και θα εφαρμοστούν σε τομείς προτεραιότητας που αφορούν την πρόσβαση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων (ΜμΕ) στη χρηματοδότηση, την ενεργειακή αποδοτικότητα, τις στρατηγικές υποδομές, την καινοτομία και κίνητρα στις επιχειρήσεις για την πρόσληψη νέων. Οι Ευρωπαίοι ηγέτες ζήτησαν ακόμη από την ΕΤΕπ να επιταχύνει τις προσπάθειες για την παροχή μεγαλύτερης ρευστότητας στην αγορά, κάνοντας πλήρη χρήση της πρόσφατης αύξησης του κεφαλαίου της κατά 10 δισ. ευρώ. Υπολογίζεται ότι με τη διαδικασία της μόχλευσης το όφελος στην πραγματική οικονομία μπορεί να υπερβεί τα 60 δισ. ευρώ.
Παράλληλα, συμφωνήθηκε να υλοποιηθούν, πριν από τα τέλη του έτους, τα διάφορα κοινοτικά προγράμματα για την ολοκλήρωση της «Στρατηγικής 2020» σχετικά με την τόνωση της οικονομίας. Μεγάλη έμφαση δίνεται και στην τάχιστη εφαρμογή προγραμμάτων των διαρθρωτικών ταμείων αλλά και των προγραμμάτων για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των ΜμΕ. Στόχος του σχεδίου είναι η ενίσχυση των οικονομιών -χωρών- όπως η Ελλάδα, η Κύπρος, η Ιταλία, η Ισπανία, η Πορτογαλία και η Σλοβενία.
Ανεργία
Ειδικά για τους νέους, οι «27» συμφώνησαν ώστε το πακέτο των 6 δισ. ευρώ που προβλέπεται στον κοινοτικό προϋπολογισμό της περιόδου 2014-2020 να υλοποιηθεί νωρίτερα, μέσα στη διετία 2014-15, και όχι στο σύνολο της επόμενης επταετίας, με στόχο να επισπευσθούν τα προγράμματα καταπολέμησης της ανεργίας. Επίσης, δρομολογείται το κοινοτικό σχέδιο «Εγγύηση για τους Νέους», με το οποίο δίνονται στα κράτη-μέλη τα απαραίτητα μέσα προκειμένου να γίνεται στους νέους, εντός τεσσάρων μηνών από την αποφοίτησή τους ή από τη στιγμή που χάνουν τη δουλειά τους, πρόταση για μαθητεία, εργασία, μετεκπαίδευση ή άσκηση επαγγέλματος. Προσερχόμενος στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, ο Έλληνας πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς ζήτησε δραστικά μέτρα με άμεση εφαρμογή για την αντιμετώπιση της ανεργίας, η οποία προκαλεί προβλήματα στην κοινωνική συνοχή ορισμένων χωρών. «Η μεγάλη πρόκληση που αντιμετωπίζει η Ευρώπη είναι η ανεργία και κυρίως η ανεργία των νέων», δήλωσε ο πρωθυπουργός και συνέχισε λέγοντας: «Σε χώρες όπως η Ελλάδα η ανεργία έχει εκτιναχθεί στα ύψη προκαλώντας τεράστια προβλήματα στην κοινωνική συνοχή. Πρέπει να σκεφτούμε δημιουργικά και να προσπαθήσουμε να βρούμε λύσεις και δραστικά μέτρα με άμεση εφαρμογή». Χθες οι Ευρωπαίοι ηγέτες έθεσαν τις βάσεις για ευρωπαϊκή απάντηση στη μάστιγα της ανεργίας. Οι τελικές όμως δράσεις αναμένεται να οριστικοποιηθούν στη Σύνοδο των υπουργών Απασχόλησης στο Βερολίνο στις 3 Ιουλίου. Μια Σύνοδος, η οποία, λόγω των τελευταίων δραματικών εξελίξεων σε κοινωνικό επίπεδο στην Ε.Ε., αναβαθμίστηκε σημαντικά και θα συμμετάσχουν τουλάχιστον 24 αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων.
Σύμφωνο Ανάπτυξης << Οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων συμφώνησαν εξάλλου να δώσουν αποφασιστική ώθηση στο Σύμφωνο για την Ανάπτυξη, ύψους 120 δισ. ευρώ, που είχε αποφασιστεί πριν από ένα χρόνο, αλλά μέχρι σήμερα παρέμενε σε μεγάλο βαθμό ανενεργό. Στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο τέθηκε και η πρόταση του επιτρόπου Εσωτερικής Αγοράς Μισέλ Μπαρνιέ για τη δημιουργία ταμείων επενδύσεων με νέα κεφάλαια που καθιστούν τις μακροπρόθεσμες επενδύσεις ευκολότερες. Στόχος είναι να διασφαλιστεί η μακροπρόθεσμη χρηματοδότηση για την πραγματική οικονομία της Ευρώπης.
Υπό αυστηρές προϋποθέσεις
Ταμείο Αλληλεγγύης για την Ευρωζώνη προτείνει η Μέρκελ
Τη δημιουργία ενός Ταμείου Αλληλεγγύης για την Ευρωζώνη πρότεινε η Γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ, το οποίο ωστόσο, όπως διευκρίνισε, θα μπορούσε να λειτουργήσει μόνον εφόσον έχει προηγουμένως επιτευχθεί καλύτερος συντονισμός της οικονομικής πολιτικής.
Μετά την εναρμόνιση των οικονομικών πολιτικών στην Ευρωζώνη θα μπορούσε να προωθηθεί και η ανάπτυξη της οικονομίας, τόνισε η καγκελάριος στην καθιερωμένη ενημέρωση του γερμανικού Κοινοβουλίου πριν από τις Συνόδους Κορυφής. «Σε αυτό το πλαίσιο και υπό αυστηρές προϋποθέσεις θα μπορούσε κανείς να σκεφτεί έναν μηχανισμό αλληλεγγύης, για παράδειγμα, κάποιου είδους ταμείο για την Ευρωζώνη», δήλωσε η κ. Μέρκελ. Διευκρίνισε δε ότι αυτό το Ταμείο δεν μπορεί να είναι άλλη μια πηγή χρηματοδότησης, αλλά θα πρέπει να ενισχύει την ανάπτυξη και την ανταγωνιστικότητα.
Βολές από Στάινμπρουκ «Πυρ κατά ριπάς» εναντίον της καγκελαρίου εξαπέλυσε πριν από την αναχώρησή της για τις Βρυξέλλες ο επικεφαλής των Σοσιαλδημοκρατών Πιρ Στάινμπρουκ που υποστήριξε ότι η Μέρκελ δεν διαθέτει το φάρμακο για την κρίση, αφού η ίδια την προκάλεσε σε μεγάλο βαθμό. «Η ανεργία των νέων είναι άμεσο αποτέλεσμα της ανελέητης λιτότητας που έχετε επιβάλει στην Ευρώπη», είπε. Κατηγόρησε επίσης την καγκελάριο για σωρεία προεκλογικών υποσχέσεων προς νοικοκυριά και συνταξιούχους, χωρίς καμία πρόβλεψη για το πώς θα τις χρηματοδοτήσει. Δεν ξέρετε πώς να διαχειρίζεστε χρήματα», είπε ο Στάινμπρουκ, που χρημάτισε υπουργός Οικονομικών της Μέρκελ στην κυβέρνηση Μεγάλου Συνασπισμού την τετραετία 2005-2009. «Αν κυβερνούσατε στην έρημο, θα ξεμένατε από... άμμο!».
Σάββατο 29 Ιουνίου 2013
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου