Στη σκιά των πολιτικών εξελίξεων των τελευταίων ημερών, που προκάλεσαν έντονο προβληματισμό στο εξωτερικό, ο νέος γύρος διαβουλεύσεων με την τρόικα, που αναμένεται να τηρήσει σκληρή γραμμή στο «μέτωπο» των μεταρρυθμίσεων, αναμένεται να επικεντρωθεί στα εξής πεδία:
Το χειρισμό του κρίσιμου για την τρόικα ζητήματος της κινητικότητας 12.500 δημοσίων υπαλλήλων, μέσα στον Ιούλιο, που αναμένεται να αποτελέσει και το μεγαλύτερο «αγκάθι» στις διαπραγματεύσεις καθώς εντοπίζονται μεγάλες καθυστερήσεις, την κάλυψη του δημοσιονομικού κενού της περιόδου 2013 - 2014 υπό το βάρος των ελλειμμάτων στον ΕΟΠΥΥ και τα ταμεία, την οριστικοποίηση του σχεδίου για το νέο ενιαίο φόρο στα ακίνητα.
Συναντήσεις
Κρίσιμες αναμένονται οι συζητήσεις και με την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, ενώ οριστική απάντηση πρόκειται να δώσει η τρόικα στο αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης για μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση, από το 23% στο 13%, πιλοτικά για έξι μήνες.
Σκληρή γραμμή από τρόικα για τις μεταρρυθμίσεις
Όπως διεμήνυσαν, Eurogroup και ΔΝΤ, την προηγούμενη εβδομάδα, επιτακτικός στόχος είναι οι διαπραγματεύσεις με την Αθήνα να έχουν ολοκληρωθεί το αργότερο, έως τα μέσα Ιουλίου, ώστε οι εκθέσεις αξιολόγησης να είναι έτοιμες μέχρι το τέλος του επόμενου μήνα.
Υπό αυτή την προϋπόθεση, σύμφωνα με το ΔΝΤ και την Ευρωζώνη, δεν θα υπάρχει ζήτημα χρηματοδοτικού κενού για την Ελλάδα. Αυτό συμβαίνει για τους εξής δύο λόγους: Πρώτον, το ταμείο, σύμφωνα με το καταστατικό του δεν μπορεί να χρηματοδοτεί χώρα, εάν δεν είναι διασφαλισμένη η χρηματοδοτική της κάλυψη για τουλάχιστον δώδεκα μήνες με το ΔΝΤ να εκτιμά πως μετά τον Αύγουστο, με τα σημερινά δεδομένα θα προκύπτει χρηματοδοτικό κενό. Επομένως, η τελευταία εκταμίευση προς την Ελλάδα είναι το τέλος του φετινού Ιουλίου.
Παράλληλα, ένα σημαντικό μέρος της δόσης των 8,1 δισ. ευρώ θα πρέπει να εγκριθεί από το Eurogroup, αλλά και από ορισμένα ευρωπαϊκά Κοινοβούλια. Μεταξύ αυτών, το γερμανικό και το αυστριακό, με τις δύο χώρες, όμως να οδεύουν προς εκλογές τον Σεπτέμβριο. Σύμφωνα με πληροφορίες, η γερμανική ομοσπονδιακή Βουλή διαλύεται στο τέλος της ερχόμενης εβδομάδας, αλλά έχουν προγραμματιστεί δύο ειδικές συνεδριάσεις, έως τις αρχές Σεπτεμβρίου, στις οποίες ενδεχομένως να μπορούσε να εξεταστεί κάποιο ελληνικό ζήτημα. Πρέπει να σημειωθεί πως τον Αύγουστο, το ελληνικό δημόσιο πρέπει να καλύψει ομόλογο ύψους 2,2 δισ. ευρώ, για το οποίο χρειάζεται μέρος της δόσης των 8,1 δισ. ευρώ.
Τα «μέτωπα»
Για να κυλήσουν όλα ομαλά, εντός των ασφυκτικών αυτών χρονοδιαγραμμάτων, και να εκταμιευθεί σταδιακά η δόση των 8,1 δισ. ευρώ με την οποία, με τα σημερινά δεδομένα, εκτιμάται πως θα είναι εξασφαλισμένη η κάλυψη των αναγκών του Δημοσίου, έως το τέλος του έτους, θα πρέπει να υπάρξει συμφωνία με τους πιστωτές, μεταξύ άλλων στα εξής κρίσιμα ζητήματα:
Κινητικότητα στο Δημόσιο. Όπως εκτιμούν στην κυβέρνηση πρόκειται για το δυσκολότερο «μέτωπο». Η τρόικα ανέμενε πως έως το τέλος του τρέχοντος μήνα θα έπρεπε να υπήρχε πλήρης κατάλογος με 12.500 δημοσίους υπαλλήλους οι οποίοι θα εντάσσονταν σε καθεστώς κινητικότητας για δώδεκα μήνες. Η πρόοδος εδώ είναι ελάχιστη, καθώς ακόμη υπάρχουν εκκρεμότητες ακόμη και το σχέδιο των κριτηρίων, βάσει των οποίων αυτό θα γίνει, με αποτέλεσμα ο συγκεκριμένος στόχος να βρίσκεται στον αέρα και να αναζητούνται εναλλακτικές γραμμές άμυνας έναντι της τρόικας.
Όπως θα μπορούσε να είναι η κατάτμηση του συγκεκριμένου στόχου σε μηνιαίους στόχους, εντός του έτους, κάτι ωστόσο που δεν είναι καθόλου βέβαιο πως θα εγκριθεί από την τρόικα. Να σημειωθεί πως έως το τέλος του έτους η κυβέρνηση θα πρέπει να έχει θέσει σε διαθεσιμότητα άλλους 12.500 υπαλλήλους.
Η κάλυψη του δημοσιονομικού κενού, που υπολογίζεται σε 1 δισ. ευρώ περίπου για φέτος, υπό το βάρος των ελλειμμάτων κυρίως στον ΕΟΠΥΥ, με την κυβέρνηση πάντως να υποστηρίζει πως δεν θα απαιτηθεί η λήψη πρόσθετων δημοσιονομικών μέτρων φέτος (νέες μειώσεις μισθών και συντάξεων ή/και νέες αυξήσεις φόρων).
Ο προσδιορισμός του οριστικού σχεδίου για τον ενιαίο φόρο στα ακίνητα.
Οι αποκρατικοποιήσεις: Μετά τις εξελίξεις στη ΔΕΠΑ, ο φετινός στόχος για έσοδα 2,6 δισ. ευρώ από αποκρατικοποιήσεις είναι στον αέρα, με την ελληνική πλευρά να επιδιώκει χρονική μετάθεση του στόχου για τα έσοδα από τη ΔΕΠΑ τον επόμενο χρόνο με παράλληλη επίσπευση ορισμένων άλλων κινήσεων, με αναθεώρηση του προγράμματος.
Στόχος είναι να μην ενεργοποιηθεί ρήτρα αναγκαστικών πρόσθετων περικοπών δαπανών, λόγω της απόκλισης από τον φετινό στόχο, ενώ ενθαρρυντικό κρίνεται και το ότι εντός της τρόικας, αναγνωρίζεται πως για την αστοχία λόγω ΔΕΠΑ, αυτή τη φορά δεν ευθύνεται η ελληνική πλευρά.
Η τρόικα αναμένεται να επιμείνει ιδιαίτερα και σε άλλα κρίσιμα ζητήματα, που εκτιμά πως, κυρίως της απουσίας πολιτικής βούλησης, δεν προχωρούν με ικανοποιητικό ρυθμό. Μεταξύ αυτών είναι η άμεση ενσωμάτωση της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων (ΓΓΠΣ) και μεγάλου τμήματος των δραστηριοτήτων του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος (ΣΔΟΕ), στη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων.
Στο «μικροσκόπιο» θα βρεθούν και οι εξελίξεις στον τραπεζικό τομέα, όπως η πώληση μικρών τραπεζών που έχουν «περάσει» στον έλεγχο του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, μεταξύ αυτών ΤΤ και Proton Bank, αλλά και η ευρύτερη στρατηγική αναδιάρθρωσης και ισχυροποίησης του τραπεζικού κλάδου μετά την ανακεφαλαιοποίηση.
Η συζήτηση για το χρηματοδοτικό κενό που προκύπτει για τη χώρα, από τα μέσα του 2014 και μετά, όπως όλα δείχνουν μετατοπίζεται χρονικά για το διάστημα μετά τις γερμανικές εκλογές, καθώς υπό τις πιέσεις του ΔΝΤ για ένα ακόμη γενναίο «κούρεμα» στο ελληνικό χρέος από την Ευρωζώνη, η Γερμανία δεν είναι διατεθειμένη να ανοίξει το θέμα νωρίτερα.
Τετάρτη 26 Ιουνίου 2013
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου