Δευτέρα 4 Φεβρουαρίου 2013

Μάχη συμφερόντων εμποδίζει τις ιδιωτικοποιήσεις

Οι αποκρατικοποιήσεις είναι ίσως η πλέον ειπωμένη έννοια στην Ελλάδα, αλλά το αποτέλεσμα μάλλον είναι πενιχρό. Εδώ και τρία χρόνια η επίσημη ελληνική πολιτεία δηλώνει σε όλους τους τόνους, πως στόχος της είναι η πραγματοποίηση αποκρατικοποιήσεων, ώστε αφενός να φέρουν έσοδα στο Δημόσιο και αφετέρου να υπάρξουν προοπτικές επενδύσεων και κατ΄ επέκταση ανάπτυξης.




Ωστόσο όλα αυτά τα λόγια έχουν μείνει ευσεβείς πόθοι. Αν δει κανείς ποιες αποκρατικοποιήσεις έχουν πραγματοποιηθεί θα διαπιστώσει ότι η Ελλάδα έχει μείνει μόνο στα λόγια. Ένα δύο ακίνητα (IBC και Κασσιόπη), εσωτερικές μεταβιβάσεις περιουσιακών στοιχείων (δικαιώματα ΟΠΑΠ) και δρομολογημένες κινήσεις (πώληση ποσοστού στον ΟΤΕ).

Oι καθυστερήσεις βρίσκονται στο DNA της χώρας και πλέον το επόμενο διάστημα το ΤΑΙΠΕΔ και η επίσημη ελληνική πολιτεία καλούνται να αποκηρύξουν αυτή την ρετσινιά και να παρουσιάσουν έργο, προκειμένου η Ελλάδα να μη βρεθεί εκ νέου στην ιδιαίτερα δυσμενή θέση να λάβει εκ νέου μέτρα για να καλύψει τη «μαύρη τρύπα» των αποκρατικοποιήσεων.

Οι λόγοι για τους οποίους υπάρχει αυτή η απόκλιση στην υλοποίηση του προγράμματος εμπεριέχονται σε τρεις φράσεις: έλλειψη τεχνογνωσίας, ισχυρές επιχειρηματικές πιέσεις από το εσωτερικό και εξωτερικό, αλλά και σφοδρή ?ιδεολογική» αντίθεση κομμάτων και συνδικάτων.

Σήμερα η κυβέρνηση απαιτείται όσο ποτέ άλλοτε να στηρίξει το ΤΑΙΠΕΔ και να ξεπεραστούν οι παραπάνω σκόπελοι προκειμένου να επιτύχει το πρόγραμμα. Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που υπάρχει ΟΠΑΠ και ΔΕΠΑ θα πρέπει να έχουν αποκρατικοποιηθεί το αργότερο μέχρι το Καλοκαίρι. Τα συμφέροντα είναι πολλά και υπάρχουν πολλοί, ο καθένας για τους δικούς του λόγους, που θέλουν να αποτύχουν τα συγκεκριμένα project ή στην καλύτερη περίπτωση να γίνουν, αλλά με άλλους όρους και προϋποθέσεις.

Στο τέλος Μαρτίου και συγκεκριμένα στις 27, λήγει η προθεσμία για την υποβολή δεσμευτικών προσφορών για ΟΠΑΠ και ΔΕΠΑ. Για την ΔΕΠΑ οι ενδιαφερόμενοι είναι πέντε, αλλά είναι προφανές ότι έχουν ισχυρό προβάδισμα δύο ρώσικες εταιρείες. Η μία μάλιστα εξ αυτών στη μη δεσμευτική προσφορά έχει εκτοξεύσει το τίμημα στο 1,9 δισ, κατά πολύ πιο πάνω από τις εκτιμήσεις της αγοράς. Στο συγκεκριμένο project πάντως Βρυξέλλες και Ουάσιγκτον φέρονται να είναι αντίθετες με την πώληση ΔΕΠΑ ? ΔΕΣΦΑ στους Ρώσους, χωρίς πάντως να υπάρχουν προσφορές, είτε από την Ευρώπη, είτε τις ΗΠΑ. Για τον ΟΠΑΠ υπάρχουν άλλου είδους συμφέροντα και συνεχώς μπαίνουν προσκόμματα, τα οποία όμως, σύμφωνα με το ΤΑΙΠΕΔ δεν είναι ικανά να ματαιώσουν την πώληση του 33% της επιχείρησης, ωστόσο κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος ότι δεν θα την καθυστερήσουν.

Στα σχέδια του Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων είναι να αποκρατικοποιηθούν άμεσα η ΕΥΑΘ και το ιπποδρομιακό στοίχημα, ενώ αμέσως μόλις κλείσει το ζήτημα της ΔΕΠΑ θα ξεκινήσει και το project των ΕΛΠΕ. Παράλληλα σύμφωνα με τον σχεδιασμό θα βγαίνουν προς αξιοποίηση έως τρία κάθε μήνα, αρχής γενομένης από το τρέχοντα μήνα.

Πρόσβαση
Πλήρη πρόσβαση σε πληροφορίες σχετικές με τις εταιρείες που είναι υπό αποκρατικοποίηση για τα οικονομικά στοιχεία τους, αλλά και τις συμβατικές τους υποχρεώσεις, θα έχουν υποψήφιοι επενδυτές που θα υποδεικνύει το TAIΠEΔ, ακόμη και εμπιστευτικές ή απόρρητες πληροφορίες, σύμφωνα με τροπολογία που κατατέθηκε χθες στη Bουλή. Oι πληροφορίες που θα δίνονται αφορούν «στη λειτουργία της εταιρείας, την οικονομική της κατάσταση, τις συμβατικές της υποχρεώσεις και δικαιώματα, συμπεριλαμβανομένων και πληροφοριών που προστατεύονται ως εμπιστευτικές - απόρρητες βάσει νόμου, κανονιστικής διάταξης, σύμβασης ή πρακτικής». Σημειώνεται επίσης πως οι κοινοποιούσες εταιρείες, είτε το TAIΠEΔ, εξαιρούνται από κάθε αστική ή διοικητική ευθύνη για την αποκάλυψη των εν λόγω πληροφοριών.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
website counter
friend finderplentyoffish.com