Τον «ακήρυχτο» πόλεμο που έχει επιβάλει στο Αιγαίο η Αγκυρα, φαίνεται πως αναθερμαίνει η αυξημένη πιθανότητα ανακάλυψης αξιοποιήσιμων κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου στην περιοχή.
Ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, εμμέσως κατά τις κοινές δηλώσεις του με τον Γάλλο πρόεδρο, Φρανσουά Ολάντ, επιβεβαίωσε την ύπαρξη πλουτοπαραγωγικών πηγών στο Αιγαίο, όταν επεσήμανε πως «όπως υπάρχουν στην κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη ενεργειακά αποθέματα, έτσι θα αποδειχθεί ότι υπάρχουν και στην ελληνική Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη».
Από τον Απρίλιο
Στις 27 Απριλίου του 2012 δημοσιεύθηκαν στην τουρκική Εφημερίδα της Κυβέρνησης οι υπουργικές αποφάσεις που εξουσιοδοτούσαν την τουρκική κρατική εταιρεία πετρελαίου, ΤΡΑΟ, να διεξαγάγει υποθαλάσσιες έρευνες για τον εντοπισμό κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου εκτός των τουρκικών χωρικών υδάτων.
Στη συνέχεια έγινε γνωστή η πρόθεση της Αγκυρας να προκηρύξει διεθνή διαγωνισμό για την ανάθεση των εν λόγω ερευνών, φιλοδοξώντας να προσελκύσει το ενδιαφέρον των μεγάλων πετρελαϊκών εταιρειών.
Η ελληνική κυβέρνηση προέβη προχθές σε μία όχι και τόσο ουσιαστική κίνηση με την έκδοση ρηματικής διακοίνωσης προς τα Ηνωμένα Εθνη, προκειμένου να ενημερώσει τον ΟΗΕ για την παραχώρηση εκ μέρους της Τουρκίας αδειών έρευνας σε περιοχές εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας και συγκεκριμένα στα ανοιχτά της Ρόδου και του Καστελόριζου.
Οπως σημειώνουν διπλωματικοί κύκλοι, εάν η ελληνική πλευρά ήθελε να βάλει «φρένο» στην Αγκυρα για να την αποτρέψει από το να προχωρήσει στην διεξαγωγή ερευνών σε περιοχές του Αιγαίου που δεν της ανήκουν, θα όφειλε είτε να ανακηρύξει ΑΟΖ στο Αιγαίο είτε να ενημερώσει απ' ευθείας τον γ.γ. του ΟΗΕ, Μπαν Κι-Μουν, για το θέμα αυτό, ζητώντας του όμως ταυτόχρονα να παρέμβει.
Ο Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος είχε από την αρχή της θητείας του ως πρωθυπουργού θέσει ζήτημα «ανακήρυξης ΑΟΖ», βασική προϋπόθεση για την οριοθέτησή της, και ζήτημα κατάθεσης στον ΟΗΕ συντεταγμένων των ορίων της ελληνικής ΑΟΖ, εμφανίστηκε τελευταία να διστάζει κατόπιν, σύμφωνα με πληροφορίες, αμερικανικής παρέμβασης.
Προτεραιότητα και προϋπόθεση για την Αγκυρα για την «αποτύπωση των θαλάσσιων συνόρων», σύμφωνα με επίσημα έγγραφα του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών που έχουν δει το φως της δημοσιότητας, αποτελεί η επίλυση του προβλήματος των βραχονησίδων.
Το ζήτημα των «γκρίζων ζωνών» που η Τουρκία επαναφέρει στο προσκήνιο, αμφισβητώντας πλήρως τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα στο Αιγαίο, ανοίγει το δρόμο, όπως υποστηρίζουν διπλωματικές πηγές, για τη Χάγη.
Στο μεταξύ, η Τουρκία δεν έχει αφήσει δίχως απάντηση καμία πρωτοβουλία της ελληνικής πλευράς.
Στο Κατάρ
Μία ημέρα αφότου ο πρωθυπουργός ενημέρωσε τον Τούρκο ομόλογό του, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στην Ντόχα του Κατάρ, ότι η Ελλάδα προτίθεται να ασκήσει τη δεδομένη στιγμή τα δικαιώματά της που απορρέουν από το Δίκαιο της Θάλασσας στο Αιγαίο, η Τουρκία ανακοίνωσε την απόκτηση ενός νέου ερευνητικού σκάφους, του «Barbaros Hayrettin Pasa», ενώ μέσα στην εβδομάδα καθελκύστηκε από τα ναυπηγεία ²eksan στην Τούζλα του Μαρμαρά το πρώτο τουρκικής κατασκευής σκάφος θαλάσσιων ερευνών, ονόματι «TUBITAK MARMARA».
Αναμένεται το επικείμενο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας-Τουρκίας, στις αρχές Μαρτίου στην Κωνσταντινούπολη, όπου, εφόσον πραγματοποιηθεί, οι δύο πλευρές θα κληθούν να δρομολογήσουν αποφάσεις για μία σειρά σημαντικών ζητημάτων.
Αιχμή του δόρατος, φαίνεται πως θα αποτελέσει η «τύχη» του Καστελόριζου.
Δευτέρα 25 Φεβρουαρίου 2013
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου