Σκληρή στάση στο δημοσιονομικό κενό και τις αμυντικές βιομηχανίες τηρεί η τρόικα, η οποία επιμένει στη λήψη πρόσθετων μέτρων που μπορούν να φτάσουν έως και τα 2 δισ. ευρώ στο πλαίσιο του προϋπολογισμού του 2014.
Οι ελεγκτές διαμηνύουν στην Αθήνα ότι θα πρέπει να υπάρξουν δραστικές μειώσεις δαπανών, χωρίς να απαιτούνται όμως οριζόντιες περικοπές σε μισθούς και συντάξεις.
Πηγές της Ε.Ε. υπογράμμισαν χθες στις Βρυξέλλες ότι ΕΛΒΟ και ΕΑΣ δύσκολα θα αποφύγουν το «λουκέτο, ενώ η συζήτηση για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους παραπέμπεται για μετά τις ευρωεκλογές, εφόσον επιβεβαιωθεί από την Eurostat ότι υπήρξε πρωτογενές πλεόνασμα το 2013. Σε ό,τι αφορά ειδικά την ΕΛΒΟ και την ΕΑΣ η υπομονή της τρόικας έχει εξαντληθεί, σε εταιρείες που επί είκοσι χρόνια εμφανίζουν ελλείμματα.
Μάλιστα, οι ίδιες πηγές υποστήριξαν ότι αντίστοιχες βιομηχανίες σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες είναι κερδοφόρες, ή, πάντως, δεν επιβαρύνουν τα δημόσια ταμεία. Παρά το γεγονός ότι οι ελεγκτές εμφανίζονται ακόμη διατεθειμένοι να συζητήσουν τις έσχατες προτάσεις της κυβέρνησης να διατηρήσει εν ζωή ένα δραματικά συρρικνωμένο τμήμα των δύο εταιρειών, αποκλειστικά για την κάλυψη των αναγκών των Ενόπλων Δυνάμεων, ακόμη και αυτή η προοπτική υποχωρεί. Αντίθετα, προοπτική λύσης που θα διασφαλίζει διάδοχο σχήμα για τη συνέχιση των δραστηριοτήτων της ΛΑΡΚΟ φαίνεται να υπάρχει.
Επίσης, οι ίδιες πηγές τόνισαν ότι σε περίπτωση που δεν εκπληρωθούν τα προαπαιτούμενα η Ελλάδα αντέχει χωρίς την επόμενη δόση του 1 δισ. ευρώ έως τις αρχές της άνοιξης του 2014 και προειδοποίησαν ότι η χώρα μας είναι αυτή που θα πρέπει να αναλάβει πρωτοβουλίες για το κλείσιμο των εκκρεμοτήτων, με ιδιαίτερη έμφαση στο ζήτημα της κινητικότητας στο Δημόσιο.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, στους κόλπους της τρόικας υπάρχει κατανόηση ότι οι πρόσθετες παρεμβάσεις δεν θα πρέπει να θίξουν οριζοντίως μισθούς και συντάξεις, αλλά θεωρούν ότι θα πρέπει να υπάρξουν στοχευμένες περικοπές δαπανών. Μάλιστα, χαρακτηριστική ήταν η αναφορά ότι «όταν μία χώρα έχει 175% του ΑΕΠ δημόσιο χρέος, δεν υπάρχουν περιθώρια για κεϊνσιανές ευαισθησίες». Πάντως, για το ακριβές ποσό του δημοσιονομικού κενού, ώστε να γίνει αποδεκτός ο προϋπολογισμός του 2014 και να ολοκληρωθεί η τρέχουσα αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος, η οποία έχει παγώσει, τα κράτη της Ευρωζώνης παραπέμπουν στην τρόικα και αποκλείουν την πολιτική διαπραγμάτευση, καθώς όπως υποστηρίζουν οι ελεγκτές επιδεικνύουν ήδη αρκετά ελαστική στάση.
Δεν βοηθάει...
Οι ίδιες πηγές τόνισαν ότι δεν συμβάλει στην εξεύρεση λύσης το να τονίζουν οι ελληνικές αρχές με κάθε ευκαιρία ότι δεν πρόκειται να συναινέσουν σε άλλα μέτρα. Προβληματισμός εκφράζεται, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, και για το προσχέδιο του προϋπολογισμού του επόμενου έτους, καθώς υπερεκτιμούνται τα φορολογικά έσοδα και υποεκτιμούνται οι κοινωνικές δαπάνες. Οι συζητήσεις για το χρηματοδοτικό κενό στο ελληνικό πρόγραμμα, το οποίο θα ανακύψει μετά την εκταμίευση της τελευταίας δόσης από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF), το προσεχές καλοκαίρι, μπορούν να ξεκινήσουν επισήμως μόνο αφότου ολοκληρωθεί η αξιολόγηση της τρόικας και προσδιοριστεί επακριβώς το ύψους του όποιου ενδεχόμενου κενού.
Παρά την αντίθεση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, η Ευρωζώνη φέρεται αποφασισμένη να επιμείνει στην κάλυψη του όποιου κενού μέσα από το υπάρχον πρόγραμμα, μέσω της διάθεσης αποθέματος από το Ελληνικό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, ή της μετακύλισης ομολόγων του ελληνικού δημοσίου που κατέχουν ελληνικές τράπεζες. Το όποιο χρηματοδοτικό κενό για τα επόμενα χρόνια (2015-2016) αναμένεται να συζητηθεί από το νέο έτος, ως ξεχωριστό ζήτημα, καθώς η εκτίμηση που επικρατεί αυτή τη στιγμή στην Ευρωζώνη είναι ότι η Ελλάδα θα επιστρέψει σταδιακά στις αγορές, από το δεύτερο εξάμηνο του 2014.
Τον Νοέμβριο
Η τρόικα αναμένεται να επιστρέψει στην Αθήνα στις αρχές Νοεμβρίου για τη συνέχεια των διαπραγματεύσεων, ενώ ο Γ. Στουρνάρας βρίσκεται σε συνεχή επαφή με τους επικεφαλής της τρόικας, δηλώνουν πηγές του υπουργείου Οικονομικών.
Για το ακριβές ποσό του δημοσιονομικού κενού, ώστε να γίνει αποδεκτός ο προϋπολογισμός του 2014 και να ολοκληρωθεί η τρέχουσα αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος, η οποία έχει παγώσει, τα κράτη της Ευρωζώνης παραπέμπουν στην τρόικα και αποκλείουν την πολιτική διαπραγμάτευση, καθώς όπως υποστηρίζουν οι ελεγκτές επιδεικνύουν ήδη αρκετά ελαστική στάση.
Πέμπτη 24 Οκτωβρίου 2013
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου