Πέμπτη 31 Οκτωβρίου 2013

Χορήγηση ΑΜΚΑ από τη γέννηση

Τα “παράθυρα” παράνομων καταβολών προνοιακών και άλλων επιδομάτων “κλείνει” το υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας καθιερώνοντας την απόδοση Αριθμού Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης (ΑΜΚΑ) από τη γέννηση κάθε παιδιού και τον έλεγχο, μέσω της Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Κοινωνικής Ασφάλισης (ΗΔΙΚΑ), όλων των δικαιούχων επιδομάτων και των δαπανών τους ακόμη και για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.




Τις δύο ρυθμίσεις συμπεριέλαβε, στο νομοσχέδιο των 17 άρθρων για τον έλεγχο της καταβολής των εισφορών (μέσω ενιαίας δήλωσης και υπό την απειλή προστίμου 10.550 ευρώ) και των παροχών, ο υπουργός Γιάννης Βρούτσης στο πλαίσιο των νέων μέτρων για την εξοικονόμηση συνολικά 500 εκατ ευρώ. Σύμφωνα με τις τελικές διατάξεις:

“Η ΗΔΙΚΑ ΑΕ” θα αποδίδει σε άμεση σύνδεση και σε πραγματικό χρόνο ταυτόχρονα με την υποβολή της αίτησης για τη χορήγηση πιστοποιητικού γέννησης του νεογέννητου τον ΑΜΚΑ του”.

“Από τη δημοσίευση του νέου νέου νόμου, η Γενική Γραμματεία Πρόνοιας θα αποστέλλει σε μηνιαία βάση στην ΗΔΙΚΑ ΑΕ το ηλεκτρονικό αρχείο όλων των χορηγούμενων από αυτήν προνοιακών επιδομάτων για να καταχωρηθεί στο πληροφοριακό σύστημα Ηλιος. Υστερα από την κοινοποίηση του ηλεκτρονικού αρχείου, η ΑΔΙΚΑ προβαίνει σε έλεγχο τυχόν διπλών χορηγήσεων επιδομάτων, στη διασταύρωση για τη χορήγηση ή μη σύνταξης στους επιδοματούχους καθώς και στην ενημέρωση του συστήματος ηλεκτρονικής συνταγογράφησης σχετικά με τη δικαιούμενη ιατροφαρμακευτική περίθαλψη”.

Το νομοσχέδιο προβλέπει, ακόμη, το ακατάσχετο των εκπαιδευτικών επιδομάτων των ανέργων και τη ρύθμιση σε βάθος 10ετίας επιδοτούμενων από τον ΟΕΚ τραπεζικών στεγαστικών δανείων εφόσον δεν έχουν υπερβεί κατά το χρόνο υποβολής της αίτησης τη συμβατική προθεσμία διακοπής , δηλαδή για ληξιπρόθεσμη οφειλή μεγαλύτερη του ισόποσου των 6 μηνιαίων δόσεων.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
website counter
friend finderplentyoffish.com