Τρίτη 29 Οκτωβρίου 2013

Με ιδιωτικά κεφάλαια η αξιοποίηση των ακινήτων-φιλέτων του Δημοσίου

«Βουτιά» στο χαρτοφυλάκιο των χιλιάδων αναξιοποίητων ακινήτων κάνει η κυβέρνηση σε μια προσπάθεια να εξασφαλίσει έσοδα από την εκμετάλλευση της δημόσιας περιουσίας.




Στο «μικροσκόπιο» μπαίνουν οι μεγάλες εκτάσεις-φιλέτα, στις οποίες θα μπορούσαν να δρομολογηθούν σημαντικές επενδύσεις που θα άλλαζαν τον χάρτη της κτηματαγοράς και του τουρισμού.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ένα από τα εργαλεία αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας είναι η συμμετοχή ιδιωτών σε ενός είδους Σύμπραξη Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ).

Σύμφωνα με πληροφορίες της «ΗτΣ», πριν από λίγες ημέρες πραγματοποιήθηκε μυστική σύσκεψη στην οποία συμμετείχαν οι υπουργοί Οικονομικών και Ανάπτυξης, Γ. Στουρνάρας και Κ. Χατζηδάκης, καθώς και στελέχη του Μεγάρου Μαξίμου.

Αντικείμενο της σύσκεψης ήταν η εξεύρεση των χρηματοδοτικών μοντέλων ώστε να «ξεκολλήσουν» οι επενδύσεις στον τομέα του real estate, και συγκεκριμένα στο πώς θα μπορούσαν να εκμεταλλευτούν ορισμένα ακίνητα-φιλέτα από τα 70.000 που περιλαμβάνονται στο χαρτοφυλάκιο της Εταιρείας Ακινήτων του Δημοσίου. Πρόκειται κυρίως για εκτάσεις χιλιάδων στρεμμάτων οι οποίες δεν έχουν περάσει στην κυριότητα του ΤΑΙΠΕΔ, είναι «καθαρές», δηλαδή δεν αντιμετωπίζουν προβλήματα με διεκδικήσεις, άδειες κ.λπ. και μπορούν να αξιοποιηθούν άμεσα. Στρατόπεδα που ανήκουν στο υπουργείο Αμυνας, μεγάλες εκτάσεις όπως το πρώην εργοτάξιο στο Ρίο - Αντίρριο, οι Γούρνες στο Ηράκλειο Κρήτης, το ακίνητο της πρώην Φωνής της Αμερικής στην Ξάνθη, είναι ορισμένα από τα ακίνητα στα οποία θα μπορούσαν να κτιστούν τουριστικά θέρετρα, εμπορικές χρήσεις, εστιατόρια, αναψυκτήρια κ.λπ.
Με ιδιωτικά κεφάλαια η αξιοποίηση των ακινήτων-φιλέτων του Δημοσίου

Συμμαχία
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι στο τραπέζι έπεσε η πρόταση για την αξιοποίηση του εργαλείου των ΣΔΙΤ, δηλαδή ενός είδους «συμμαχία» Δημοσίου και ιδιωτών. Ουσιαστικά το Δημόσιο, αδυνατώντας να βρει χρήματα για να αξιοποιήσει την περιουσία που διαθέτει, θα προχωρεί σε πρόσκληση ενδιαφέροντος σε ιδιώτες οι οποίοι θα βάζουν τα κεφάλαια για τις απαραίτητες υποδομές. Θα κάνουν δηλαδή το development μέσω συμβάσεων παραχώρησης. Για κάθε ακίνητο ή για «πακέτα» ακινήτων θα συστήνονται εταιρείες συμμετοχών, θα μετοχοποιούνται και ο ιδιώτης θα μπορεί να πάρει ένα ποσοστό.

Η «πληρωμή» των ιδιωτών επενδυτών θα μπορεί να γίνει είτε μέσω της υπεραξίας που θα αποκτήσουν τα ακίνητα μετά την αξιοποίησή τους, είτε μέσω της παραχώρησης εκμετάλλευσης για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, όπως γίνεται με τους αυτοκινητόδρομους. Ιδιωτικά κεφάλαια κατασκευάζουν δρόμους που δεν μπορεί να φτιάξει το κράτος και παραχωρείται η εκμετάλλευση για μια περίοδο που συμφωνείται με τη Σύμβαση Παραχώρησης. Το ίδιο μοντέλο, της ιδιωτικής συμμετοχής, θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί και για το κρατικό χαρτοφυλάκιο ακινήτων.

Το σχέδιο που εξετάζεται (στο τραπέζι υπάρχει και η πρόταση για την έκδοση ομολόγων τύπου Μπαλαντίρ, που είχε αποκαλύψει η «Ημερησία»), είχε προαναγγελθεί από τον Γ. Στουρνάρα στη συνέντευξη που παραχώρησε στην «ΗτΣ» το περασμένο Σάββατο. Ο υπουργός είχε αποκλείσει νέες τιτλοποιήσεις αλλά μιλούσε για αναπτύξεις γης. «Θα μπορούσες να κάνεις real estate development με μετόχους και όχι να δανειστείς χρήματα για να αξιοποιήσεις αυτή τη γη. Δηλαδή να γίνεται όχι με νέο δανεισμό, αλλά με equity participation», είχε τονίσει ο κ. Στουρνάρας. Ερωτηθείς για το αν τα έσοδα θα πήγαιναν στο χρέος υπογράμμισε: «Δεν είναι μόνον η αποπληρωμή χρέους, η αξιοποίηση περιουσίας δημιουργεί επενδύσεις, θέσεις απασχόλησης προσελκύει ξένα κεφάλαια και τελικά οδηγεί σε μείωση χρέους ή ελλείμματος ή και των δύο μαζί. Πάντα επιχειρηματολογούσα ότι έχουμε ένα ισχυρό εργαλείο στα χέρια μας, την περιουσία του Δημοσίου που είναι αναξιοποίητη και πολλές φορές καταπατείται».

Και ξένοι «παίκτες»
Ουσιαστικά ανοίγει ο δρόμος για τη συμμετοχή «παικτών» του real estate από την Ελλάδα και το εξωτερικό στην εκμετάλλευση της τεράστιας ακίνητης περιουσίας που ακόμη και σήμερα δεν έχει καν καταγραφεί. Πρόκειται για ένα μοντέλο που είχε εξεταστεί και στο παρελθόν και μάλιστα είχε επιλεγεί σύμβουλος από την τότε Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου, ο οποίος θα έκανε αξιολόγηση των ακινήτων, θα έθετε τα κριτήρια για την παραχώρησή τους και θα έβαζε τους όρους για την επιλογή των ιδιωτών. Κάτι που θα πρέπει να γίνει φυσικά και σήμερα.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει ήδη δεχθεί κρούσεις από σημαντικούς ξένους επενδυτές οι οποίοι θέλουν να αξιοποιήσουν ακίνητα του Δημοσίου για τουριστικούς κυρίως σκοπούς.

ΤΑ ΠΡΩΤΑ ΑΚΙΝΗΤΑ
Τουριστικά θέρετρα, ξενοδοχεία, εμπορικές χρήσεις

Τουριστικές κατοικίες που θα πουληθούν σε ιδιώτες, ξενοδοχεία, εστιατόρια, κτίρια γραφείων και εμπορικές χρήσεις, είναι ορισμένα από τα έργα που θα μπορούσαν να γίνουν στις υπό ανάπτυξη δημόσιες εκτάσεις. Ορισμένα από τα «φιλέτα» που μένουν ανεκμετάλλευτα είναι:

Βάση Γουρνών - Ηράκλειο Κρήτης: Από 738 στρέμματα σε μια περιοχή όπου μπορεί να αξιοποιηθεί τουριστικά, μπορούν να αξιοποιηθούν μετά από διεθνή διαγωνισμό τα 450 στρέμματα. Δυνατή η ανάπτυξη ξενοδοχείων, γραφείων, χώρων ψυχαγωγίας αλλά και επιχειρηματικού πάρκου και πάρκο τουρισμού, πολιτισμού και αθλητισμού.

Ρίο - Αντίρριο: Πρόκειται για την έκταση 270 στρεμμάτων στο πρώην εργοτάξιο της γέφυρας. Θα μπορούσαν να δημιουργηθούν 5άστερο ξενοδοχείο, καταστήματα, γραφεία, μαρίνες.

Πρώην Φωνή της Αμερικής - Ξάνθη: Πρόκειται για ακίνητο 8.000 στρεμμάτων με κτιριακές υποδομές επιφάνειας 25 χιλιάδων τ.μ. όπου βρίσκονται και οι εγκαταστάσεις των πομπών της πρώην «Φωνής της Αμερικής». Επειδή προστατεύεται από τη συνθήκη Ramsar, στόχος είναι η αξιοποίηση μέσω της ανάδειξης των φυσικών χαρακτηριστικών του, την ανάδειξή του δηλαδή ως μοναδικό εθνικό πάρκο.

Σάμος: Στο Βαθύ της Σάμου διαθέτει 939 στρέμματα, που προσφέρονται για ξενοδοχειακές μονάδες, τουριστικά καταλύματα κ.λπ.

Ανάβυσσος: Το κτήμα των Αλυκών, 1.200 στρεμμάτων, θεωρείται το καλύτερο «φιλέτο» της Αττικής και η αξιοποίησή του συναντά τις έντονες αντιδράσεις κατοίκων. Επίσης, στα ακίνητα που είχαν προταθεί προς αξιοποίηση πριν από μερικά χρόνια περιλαμβάνονται εκτάσεις στην παραλία Ζαχάρως, 80 στρέμματα στο Πρασονήσι Ρόδου και άλλα οικόπεδα σε Τρίκαλα, Κεφαλλονιά, Κρήτη, Στυλίδα, Θεσσαλονίκη, Μαρούσι, Κέρκυρα, Καβάλα.

Με ΣΔΙΤ θα μπορούσε να αλλάξει πρόσωπο και η παραλιακή, από τον Πειραιά μέχρι το Σούνιο, ένα έργο που έχει αναλάβει η νεοσυσταθείσα εταιρεία «Παράκτιο Αττικό Μέτωπο Α.Ε.».


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
website counter
friend finderplentyoffish.com