Ολο και πιο κοντά στην εξεύρεση συμφωνίας για μείωση της τιμής του ρωσικού φυσικού αερίου, βρίσκεται η Ελλάδα και η Ρωσία, όπως τουλάχιστον διαφάνηκε από τη συνάντηση του Αντ. Σαμαρά με τον υπουργό Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ.
Σύμφωνα με πληροφορίες από πηγές του Μαξίμου, η Μόσχα φαίνεται να βλέπει θετικά το θέμα της τιμής του φυσικού αερίου το οποίο αφορά χιλιάδες Ελληνες και θα μπορούσε να αποτελέσει μια κίνηση καλής θέλησης της ρωσικής πλευράς. Ο Ελληνας πρωθυπουργός είχε στείλει τον περασμένο Αύγουστο και επιστολή στον Βλαντιμίρ Πούτιν ζητώντας μείωση στην τιμή του φυσικού αερίου όπως κάνει η Gazprom στη Βουλγαρία.
Υποδεχόμενος τον Σεργκέι Λαβρόφ, ο πρωθυπουργός στάθηκε ιδιαίτερα στις πολύ στενές σχέσεις μεταξύ Αθήνας και έκανε λόγο για μια στρατηγική σχέση η οποία, όπως είπε, είναι πολύ σημαντική και για τις δύο πλευρές.
Ο Αντώνης Σαμαράς ευχαρίστησε στον Ρώσο υπουργό για τη στήριξή της Ρωσίας και ιδιαίτερα για την ενίσχυση του τουριστικού ρεύματος προς της Ελλάδα, επισημαίνοντας ότι τα χρήματα των Ρώσων τουριστών έπεσαν σαν βροχή σε μια αφυδατωμένη οικονομία.
«Είμαι πολύ χαρούμενος που σας καλωσορίζω στην Ελλάδα. Η Ρωσία είναι μια χώρα με την οποία μοιραζόμαστε σημαντικούς μακροχρόνιους δεσμούς και κοινά ενδιαφέροντα. Όταν ο πρέσβης μας, λίγες μέρες πριν, συναντήθηκε με τον πρόεδρο Πούτιν, ο κ. Πούτιν είπε ότι έχουμε παραδοσιακά στενή συνεργασία.
"Ευχαριστώ" για το 1 εκατομμύριο τουριστών που έφτασαν στην Ελλάδα από τη Ρωσία είπε ο πρωθυπουργός στον Ρώσο υπουργό
Πιστεύω ότι αυτή η στρατηγική σχέση είναι πολύ σημαντική και για τους δυο μας και είναι ένα σημαντικό στοιχείο στην εξωτερική μας πολιτική. Πιστεύω ότι έχουμε την πολιτική βούληση να ενεργοποιήσουμε τις διμερείς σχέσεις μας και να τις φέρουμε στο αναγκαίο επίπεδο. Θέλω να σας ευχαριστήσω πολύ που ήρθατε στην Αθήνα. Είναι πραγματική ευχαρίστηση να σας έχουμε εδώ», είπε ο Έλληνας πρωθυπουργός.
Από την πλευρά του, ο κ. Λαβρόφ δήλωσε πολύ ικανοποιημένος από τη θερμή υποδοχή, και εξέφρασε τη συμπάθειά του για τις προσπάθειες της κυβέρνησης να ξεπεραστούν οι δυσκολίες στην οικονομία. «Η σχέση μας είναι βασισμένη στα θεμέλια μιας πολύ μακράς φιλίας και αμοιβαίου σεβασμού», είπε.
«Στεκόμαστε δίπλα στις προσπάθειες της κυβέρνησής σας να ξεπεράσετε κάποιες δυσκολίες στην οικονομία. Σημειώνουμε την πρόοδο και θα στηρίζουμε τις προσπάθειές σας με όποιο τρόπο μπορούμε με ηθικούς τρόπους, αλλά ακόμα και με προώθηση του εμπορίου και της οικονομικής μας συνεργασίας.
Πέμπτη 31 Οκτωβρίου 2013
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου