Τρίτη 15 Μαΐου 2012

Οι νάρκες για την Ελλάδα λόγω ακυβερνησίας

«Θανάσιμους» κινδύνους αντιμετωπίζει η ελληνική οικονομία εξαιτίας της πολιτικής αστάθειας και της ακυβερνησίας, τη στιγμή που στον διεθνή Τύπο λαμβάνουν τη μορφή επιδημίας τα δημοσιεύματα περί εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη.




Σε περίπτωση που οδηγηθούμε σε μία νέα εκλογική αναμέτρηση, θεωρείται βέβαιο ότι το οικονομικό πρόγραμμα θα... τιναχθεί στον αέρα καθώς μεταξύ των άλλων:

Θα διευρυνθεί η «μαύρη τρύπα» των φορολογικών εσόδων στον προϋπολογισμό, καθιστώντας ανέφικτο τον στόχο μείωσης του ελλείμματος για το τρέχον έτος.
Θα καθυστερήσει η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, οι οποίες είναι πιθανόν να πληγούν κι από το κλίμα αβεβαιότητας. Δεν είναι τυχαίο πως ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος απέστειλε επιστολή στον πρόεδρο του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, ζητώντας να επισπευσθεί η πρώτη φάση ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζικών ομίλων.
Θα «παγώσουν» οι ιδιωτικοποιήσεις και τα σχέδια πώλησης μεγάλων ΔΕΚΟ έως τα τέλη Ιουνίου. Πρόκειται για κινήσεις που έχουν προβλεφθεί στο Μνημόνιο και έχουν υπολογιστεί μάλιστα τα έσοδα που θα προκύψουν.
Θα επιδεινωθεί ραγδαία το κλίμα στην αγορά. Σε μία περίοδο που πληθαίνουν τα σενάρια για πτώχευση της Ελλάδας και επιστροφή στη δραχμή, είναι σίγουρο πως δυναμικοί κλάδοι της οικονομίας (εξαγωγές, τουρισμός) θα δεχθούν ισχυρό πλήγμα και βέβαια θα καταγραφεί κάθετη πτώση σε επενδύσεις και κατανάλωση.
Σε αυτό το σκηνικό το οικονομικό επιτελείο θα πρέπει να... εκμηδενίσει τις δαπάνες, εξασφαλίζοντας την αναγκαία ρευστότητα, προκειμένου να είναι δυνατή η πληρωμή μισθών και συντάξεων μέχρι τα τέλη Ιουλίου.

Κι αυτό, καθώς η Ελλάδα, όπως έχει διαμηνύσει Κομισιόν και ΔΝΤ, δεν θα εκταμιεύσει νέα δόση από τον μηχανισμό στήριξης έως ότου ολοκληρωθεί η αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας από την τρόικα.

Αλλά για να έλθουν οι επικεφαλής της τρόικας στην Αθήνα και να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις με την ελληνική πλευρά, θα πρέπει να έχει σχηματιστεί κυβέρνηση.

Θα πρέπει να τονιστεί πως, σύμφωνα με το νέο Μνημόνιο, η Ελλάδα θα πρέπει μέχρι το τέλος Ιουνίου να έχει ολοκληρώσει 77 δεσμεύσεις, προκειμένου η τρόικα να ανάψει το «πράσινο φως» για να συνεχιστεί απρόσκοπτα το δανειακό πρόγραμμα.

Οπως γίνεται αντιληπτό, δεν υπάρχουν χρονικά περιθώρια ώστε να υλοποιηθούν στο σύνολό τους οι δεσμεύσεις αυτές.

Σημείο αιχμής που μπορεί να προκαλέσει νέες αντιπαραθέσεις είναι η κατάρτιση του νέου Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου, στο οποίο θα πρέπει να περιληφθούν μέτρα περιστολής των δαπανών ύψους 11,6 δισ. ευρώ για τη διετία 2013 - 2014.

Εξ αυτών τα 7,8 δισ. ευρώ θα ληφθούν το 2013, όπως προκύπτει από την τελευταία έκθεση της Κομισιόν.

Τέλος, αν η τρόικα διαπιστώσει μεγάλες αποκλίσεις στην εκτέλεση του προϋπολογισμού, εκτιμάται ότι θα ζητήσει την άμεση λήψη πρόσθετων μέτρων για το τρέχον έτος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
website counter
friend finderplentyoffish.com