Θέμα επαναδιαπραγμάτευσης μεταξύ των κοινωνικών εταίρων του νομοθετικού πλαισίου για τις συμβάσεις, τη μετενέργεια και τις μειώσεις των κατώτατων μισθών -που βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη στην αγορά εργασίας σε εφαρμογή των τελευταίων εργασιακών νόμων- «άνοιξε» ξαφνικά ο ΣΕΒ μπαίνοντας, με το βλέμμα στην επόμενη ημέρα της 17ης Ιουνίου, στο προεκλογικό παιχνίδι των κομμάτων.
Η παρέμβαση του ΣΕΒ έγινε με δύο κινήσεις την ίδια στιγμή, μάλιστα, που ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Τσίπρας, επισκεπτόμενος χθες τον υπηρεσιακό υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Α. Ρουπακιώτη, ζητούσε να «παγώσει» η μετενέργεια και να κατονομάσει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγ. Βενιζέλος τα επιχειρηματικά συμφέροντα που επέβαλαν στην τρόικα τις μειώσεις 25% - 50% στους μισθούς.
Κίνηση 1η: Ο πρόεδρος του ΣΕΒ Δ. Δασκαλόπουλος, απορρίπτοντας την πρόταση του υπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης για ένα άτυπο «μορατόριουμ» στις μειώσεις των μισθών μέχρι να σχηματιστεί η επόμενη κυβέρνηση, κάλεσε τη ΓΣΕΕ και τις άλλες δύο εργοδοτικές οργανώσεις που υπογράφουν την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας (τη ΓΣΕΒΕΕ και την ΕΣΕΕ) να επαναδιαπραγματευτούν μεταξύ τους «μακριά από προεκλογικές αντιπαραθέσεις» και να συμφωνήσουν:
Την κατάργηση της μείωσης του κατώτατου μισθού κατά 22% (όχι όμως και της μείωσης κατά 32% της αμοιβής των νέων) και
Την επαναφορά της ισχύος των συμβάσεων μετά τη λήξη ή καταγγελία τους (δηλ. της «μετενέργειας») στους έξι μήνες, από τους τρεις. Οπως διευκρίνισε, οι δύο αυτές αλλαγές θα πρέπει να γίνουν «στο πλαίσιο της άρσης των εμποδίων στην ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων και με δεδομένες τις μειώσεις μισθών στις 'ευγενείς' συμβάσεις που, όπως τονίζει, προβλέπουν αμοιβές 20% έως 100% πάνω από την ΕΓΣΣΕ και πολλαπλά επιδόματα και παροχές».
Κίνηση 2η: Κύκλοι του ΣΕΒ, επιχειρώντας να αποτινάξουν από τα μέλη τους την κατηγορία ότι ζήτησαν και επέβαλαν μέσω της τρόικας τις δυσμενείς αλλαγές στους μισθούς, κατήγγειλαν, ταυτόχρονα, τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Ευάγγ. Βενιζέλο «ότι πίσω από την πλάτη των κοινωνικών εταίρων συμφώνησε, την τελευταία στιγμή, ως αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, με την τρόικα τη μείωση κατά 22% του κατώτατου μισθού, κάτι που κανείς κοινωνικός εταίρος δεν είχε διανοηθεί».
Εγγυήσεις ζητά η ΓΣΕΕ
Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Ι. Παναγόπουλος, απαντώντας τόσο στην επιστολή Δασκαλόπουλου όσο και στην πρόταση Ρουπακιώτη για «μορατόριουμ», αντιπρότεινε τη σύγκληση των Επιτροπών Κοινωνικής Προστασίας και Απασχόλησης «ώστε να υπάρξει διαβούλευση σε εθνικό θεσμικό επίπεδο και οι όποιες συμφωνίες γίνουν, να είναι δεσμευτικές για τους εργαζόμενους, τους εργοδότες και, κυρίως, για την επόμενη κυβέρνηση».
«Ο διμερής διάλογος μεταξύ των εργοδοτών και των εργαζομένων, όπως αποδείχθηκε, δεν λειτουργεί ούτε και τον σέβεται κανείς αφού ανάλογες συμφωνίες υπήρξαν, αλλά, με νόμους που ψηφίστηκαν στη συνέχεια κατέληξαν στο καλάθι των... απορριμμάτων», υπογράμμισε ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ. Και κατέληξε λέγοντας ότι «τίποτα δεν προοιωνίζεται ότι επανάληψη ανάλογης πρωτοβουλίας θα φέρει αποτελέσματα αν και οι πολιτικές δυνάμεις, ενόψει εκλογών, εμφανίζονται να παραδέχονται ότι απαιτούνται ριζικές αλλαγές στα απαράδεκτα νομοθετήματα και αποκαλύπτουν ότι υπήρξαν παρεμβάσεις εργοδοτικών κύκλων στην τρόικα παρότι όταν εμείς το αποκαλύπταμε (αναφερόμενοι σε παρεμβάσεις κύκλων και φορέων εκτός αυτών που υπογράφουν την ΕΓΣΣΕ) έσπευδαν από πολλές πλευρές να μας διαψεύδουν».
Μικρομεσαίοι
«Να βρεθούν νέα σημεία ισορροπίας για τη διάσωση των επιχειρήσεων και των θέσεων εργασίας», ζήτησαν, με αφορμή την πρωτοβουλία του ΣΕΒ:
Ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ Δ. Ασημακόπουλος ζήτησε να διαμορφωθεί κοινή θέση των κοινωνικών εταίρων που θα υποβληθεί στην κυβέρνηση που θα προκύψει μετά τις εκλογές και η οποία να περιλαμβάνει όχι μόνο την επέκταση της μετενέργειας και τον καθορισμό του κατώτατου μισθού από τους κοινωνικούς εταίρους αλλά και την κατάργηση του άρθρου 37 του Ν. 4024/2011 (για την επέκταση των συμβάσεων).
Ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ Β. Κορκίδης, ο οποίος υπενθύμισε ότι οι νόμοι αλλάζουν μόνο με νόμους και όχι με κοινωνικές συμφωνίες και «μορατόριουμ», τάχθηκε υπέρ της οργάνωσης ειλικρινούς διαλόγου μεταξύ των κοινωνικών εταίρων για την ΕΓΣΣΕ. Με πρωτοβουλία του Α. Ρουπακιώτη, πάντως, όλες οι πλευρές θα συναντηθούν αύριο Παρασκευή.
Το ΠΑΣΟΚ
«Η προστασία των εργασιακών σχέσεων αποτελεί ένα από τα έξι σημεία της πρότασης του ΠΑΣΟΚ για την αναθεώρηση της δανειακής σύμβασης... είναι σημαντικό που ήδη ανταποκρίνονται οι εργοδοτικές οργανώσεις και χαιρόμαστε που και άλλες πολιτικές δυνάμεις ακολουθούν το δρόμο που ανοίξαμε», δήλωσε η εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ Φ. Γεννηματά.
Διαρροές ΣΕΒ κατά Ευάγγ. Βενιζέλου
Κύκλοι του ΣΕΒ κατήγγειλαν τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Ευάγγ. Βενιζέλο «ότι πίσω από την πλάτη των κοινωνικών εταίρων συμφώνησε, την τελευταία στιγμή, ως αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, με την τρόικα τη μείωση κατά 22% του κατώτατου μισθού, κάτι που κανείς κοινωνικός εταίρος δεν είχε διανοηθεί».
Διαβούλευση σε εθνικό επίπεδο
Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Ι. Παναγόπουλος αντιπρότεινε τη σύγκληση των Επιτροπών Κοινωνικής Προστασίας και Απασχόλησης «ώστε να υπάρξει διαβούλευση σε εθνικό θεσμικό επίπεδο και οι όποιες συμφωνίες γίνουν, να είναι δεσμευτικές για τους εργαζομένους, τους εργοδότες και, κυρίως, για την επόμενη κυβέρνηση».
Παρασκευή 25 Μαΐου 2012
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου