Πέμπτη 31 Μαΐου 2012

Εξι μεγα-τράπεζες μιλούν για την ελληνική έξοδο

«Πιθανό, αλλά όχι και τόσο δυνατό» να συμβεί θεωρεί το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη μετά τις εκλογές η Nomura, με βάση τις τρέχουσες πολιτικές τάσεις, με μια «υποκειμενική πιθανότητα» που ξεπερνά οριακά το 50% (ανάλυση της 29ης Μαΐου).





Εάν η Ελλάδα βγει από την Ευρωζώνη μετά τις εκλογές, σύμφωνα με τη Nomura, το ευρώ θα υποχωρήσει στα 1,15 δολάρια και στα 90 γεν μέσα στο δεύτερο εξάμηνο του 2012. Το δολάριο και το γεν αναμένεται να βγουν κερδισμένα από το τεταμένο κλίμα στις αγορές.

Η Citi από την πλευρά της εκτιμά ότι οι πιθανότητες εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ είναι 50%-75% (ανάλυση της 23ης Μαΐου) και θεωρεί μια τέτοια εξέλιξη «διαχειρίσιμη», αν και, όπως λέει, θα πρέπει να ληφθούν μέτρα για να σταματήσει η μετάδοση της κρίσης.

Για τη Morgan Stanley το ενδεχόμενο διάσπασης της Ευρωζώνης δεν είναι τόσο πιθανό, παρ' όλο που αύξησε τις πιθανότητες στο 35% από 25% προηγουμένως. Ο ορίζοντας που θέτει έχει μειωθεί στους 12-18 μήνες, από πέντε χρόνια που ήταν (ανάλυση της 24ης Μαΐου).

Αν η Ελλάδα εγκαταλείψει το ευρώ, το ευρώ θα υποχωρήσει κάτω από τα 1,10 δολάρια και θα μείνει κάτω από το επίπεδο αυτό για χρόνια. Η πτώση για τις μετοχές θα μπορούσε να φτάσει το 20%.

Από την πλευρά της η Societe Generale θεωρεί ότι ακόμη και μια «συντεταγμένη» έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ θα έχει σοβαρές συνέπειες για τα χρηματιστήρια και τα εταιρικά κέρδη στην Ευρωζώνη για δύο χρόνια, θα οδηγούσε σε άνοδο τις αποδόσεις των ομολόγων που θα αντιστάθμιζε εν μέρει ο φόβος της ύφεσης, όπως και σε αύξηση του πριμ κινδύνου για τις μετοχές. Μάλιστα, ο δείκτης Euro STOXX 50 θα μπορούσε να υποχωρήσει ακόμη και κοντά στο 50%.

Η Goldman Sachs εκτιμά ότι εάν η Ελλάδα εγκαταλείψει μονομερώς την Ευρωζώνη και επιστρέψει στη δραχμή, το ΑΕΠ της Ευρωζώνης θα μπορούσε να υποχωρήσει έως και 2 ποσοστιαίες μονάδες, ακόμη κι αν ληφθούν σημαντικά αντίμετρα σε επίπεδο πολιτικής (28 Μαΐου).

Για την JPMorgan, η επιστροφή στη δραχμή θα οδηγήσει το ευρώ στα 1,10 δολάρια λόγω της εκροής κεφαλαίων από την περιοχή (18 Μαΐου), ενώ οι πιέσεις στα χρηματιστήρια ενδέχεται να φέρουν διψήφιες απώλειες.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
website counter
friend finderplentyoffish.com