Σάββατο 26 Μαΐου 2012

Μετά τις εκλογές οι αποφάσεις για μισθούς συμβάσεις

«Ναυαγεί» ο προεκλογικός διάλογος για την αλλαγή του πλαισίου των συλλογικών συμβάσεων εργασίας και το «πάγωμα» της μετενέργειας και των μειώσεων στους κατώτατους μισθούς, που, σχεδόν... ταυτόχρονα, προκάλεσαν -πυροδοτώντας αντιδράσεις σε πολιτικό και συνδικαλιστικό επίπεδο- ο υπηρεσιακός υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Αντ. Ρουπακιώτης, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Τσίπρας και ο πρόεδρος του ΣΕΒ Δ. Δασκαλόπουλος.




Ο πρόεδρος του ΣΕΒ, μετά τις αντιδράσεις που εκδηλώθηκαν ακόμη και στους κόλπους του Συνδέσμου τόσο για το περιεχόμενο όσο και για το χρόνο ανάληψης της πρωτοβουλίας να ζητηθεί η κατάργηση της μείωσης κατά 22% του κατώτατου μισθού και η επιμήκυνση της μετενέργειας από τους τρεις στους έξι μήνες, ενημέρωσε τον Αντ. Ρουπακιώτη ότι ο ΣΕΒ δεν θα παραστεί στη σημερινή άτυπη συνάντηση του υπουργού Εργασίας με τις άλλες εργοδοτικές οργανώσεις και τη ΓΣΕΕ. Αποδέχθηκε, ωστόσο, την πρόταση της ΓΣΕΕ να οργανωθεί ο διάλογος αυτός στην Εθνική Επιτροπή Απασχόλησης (με τη συμμετοχή και του υπουργείου) και ζήτησε να συγκληθεί η Επιτροπή μετά τις 31 Μαΐου, καθώς πρέπει να προηγηθεί η γενική συνέλευση του Συνδέσμου...

Απουσίες
Στην αναβολή αυτή -που φέρνει πιο κοντά στις εθνικές εκλογές την έναρξη του κοινωνικού διαλόγου, προδικάζοντας τη συνέχισή του και τη λήψη αποφάσεων, εφόσον υπάρξουν συγκλίσεις, αρκετά μετά την 17η Ιουνίου- προστέθηκε χθες και η απόφαση της ΔΑΚΕ να μην συμμετάσχει στην όλη διαδικασία. Η ΔΑΚΕ, παρά την καταρχήν συμφωνία της με τον πρόεδρο της ΓΣΕΕ Ι. Παναγόπουλο να στηρίξει το διάλογο στην Εθνική Επιτροπή Απασχόλησης, ανακοίνωσε, χθες, ότι «αρνείται να παίξει προεκλογικά παιχνίδια» και δεν θα συμμετέχει σε καμιά μορφή διαλόγου «εάν πρώτα δεν καταργηθούν οι επαίσχυντοι νόμοι που διαλύουν τους εργαζόμενους και τις εργασιακές σχέσεις».

Ωστόσο, ακόμη και τα συνδικαλιστικά στελέχη της ΓΣΕΕ, που φέρονται έτοιμα να συζητήσουν τις αλλαγές, δήλωναν χθες ότι τη «φιλεργατική» στροφή του προέδρου του ΣΕΒ «επισκιάζει» η απόφαση για την πλήρη εφαρμογή του νόμου για τις περικοπές των μισθών στις κλαδικές συμβάσεις που εφαρμόζει (και αυτή την περίοδο καταγγέλλει) η συντριπτική πλειονότητα των εργοδοτικών οργανώσεων. «Την επανεξέταση των κλαδικών συμβάσεων (και όχι των κατώτατων μισθών της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας) και την προσαρμογή στα νέα δεδομένα» διευκρίνισε, χθες, ότι διεκδίκησε ο Σύνδεσμος των τουριστικών επιχειρήσεων, κατηγορώντας τις εργοδοτικές οργανώσεις, που υπογράφουν την ΕΓΣΣΕ, για «το στρεβλό εργασιακό πλαίσιο που έχει διαμορφωθεί εδώ και δεκαετίες».

Μειώσεις πάνω από 15%
Μέσα σε αυτό το κλίμα και εν μέσω «πιέσεων» που άρχισαν να ασκούν τα συνδικάτα (ΟΤΟΕ και άλλες Ομοσπονδίες) στα κόμματα, ζητώντας να δεσμευτούν προεκλογικά για τη μετεκλογική κατάργηση των εργασιακών νόμων, συνεχίζουν οι εργοδοτικές οργανώσεις να υποβάλλουν προτάσεις σε κλαδικό επίπεδο για μειώσεις μισθών από 15% και πάνω μαζί με τις περικοπές επιδομάτων. Μετά τον κλάδο των ξενοδοχείων και του επισιτισμού, χθες υποβλήθηκε η ίδια πρόταση και στις διαπραγματεύσεις για την υπογραφή κλαδικής σύμβασης στον κλάδο του εμπορίου και οι Ομοσπονδίες των εργαζομένων σχεδιάζουν ήδη τις μετεκλογικές απεργιακές κινητοποιήσεις τους (στις 27 Ιουνίου ανακοίνωσαν οι ξενοδοχοϋπάλληλοι ότι θα πραγματοποιήσουν 24ωρη πανελλαδική απεργία).

Ανταλλαγή ανακοινώσεων
Το γάντι πέταξε το ΠΑΣΟΚ στο ΣΕΒ, καλώντας τα μέλη του να μη μειώσουν τον κατώτατο μισθό και να υπογράψουν συμβάσεις, ανεξαρτήτως του χρόνου ισχύος της μετε­νέργειας, όπως άλλωστε ο νόμος επιτρέπει.

«Οι θέσεις του ΣΕΒ είναι ξεκάθαρες και συνεπείς... τα υπόλοιπα προφανώς δεν αφορούν ούτε το ΣΕΒ ούτε τον πρόεδρό του», απάντησε ο ΣΕΒ στην ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
website counter
friend finderplentyoffish.com