Πέμπτη 31 Μαΐου 2012

Κλιμακώνει τις πιέσεις η Κομισιόν

Κλιμακώνει τις πιέσεις προς την Ελλάδα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προειδοποιώντας την ότι πρέπει να επιταχύνει τις μεταρρυθμίσεις αν θέλει να συνεχίσει να λαμβάνει την πλήρη στήριξη που προβλέπει το μνημόνιο. Διαμηνύει, μάλιστα, ότι η επόμενη επίσκεψη του κλιμακίου της τρόικας στην Αθήνα θα εξαρτηθεί από το αποτέλεσμα των βουλευτικών εκλογών της 17ης Ιουνίου.




«Η ημερομηνία της επόμενης αποστολής αξιολόγησης... εξαρτάται από την πολιτική έκβαση των επαναληπτικών εκλογών», αναφέρει η Κομισιόν σε έκθεσή της που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα. «Η αποστολή έχει προγραμματιστεί προς το παρόν να πραγματοποιηθεί στα τέλη Ιουνίου/ αρχές Ιουλίου του 2012, ωστόσο η ημερομηνία ίσως αλλάξει μέσα στις επόμενες εβδομάδες», σημειώνει.

Σε ό,τι αφορά την καταβολή της πρώτης δόσης που συμφωνήθηκε να εκταμιευθεί τον Μάρτιο, τον Απρίλιο και τον Μάιο, υπογραμμίζεται ότι δεν απαιτείται νέα απόφαση του Eurogroup ή της Ομάδας Εργασίας του Eurogroup, αλλά διευκρινίζεται ότι ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας εξετάζει με την Ελλάδα τις συγκεκριμένες ημερομηνίες για την καταβολή της εναπομείνασας δόσης. Η ακριβής ημερομηνία θα αποφασιστεί σε συντονισμό με την τρόικα.

Η Κομισιόν καθιστά σαφές στην έκθεσή της ότι η συνέχιση της παροχής διεθνούς βοήθειας στη χώρα εξαρτάται άμεσα από την πλήρη και έγκαιρη εφαρμογή της δημοσιονομικής σταθεροποίησης και την υλοποίηση των αναπτυξιακού χαρακτήρα διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που έχουν συμφωνηθεί στο πλαίσιο του προγράμματος.

Επισημαίνει εξάλλου ότι η αποφασιστικότητα των ελληνικών αρχών σχετικά με την αυστηρή τήρηση των πολιτικών που έχουν συμφωνηθεί θα ελεγχθεί τους επόμενους μήνες, όταν θα καθοριστούν τα μέτρα για το κλείσιμο της δημοσιονομικής τρύπας της περιόδου 2013-2014.

«Οι κίνδυνοι για την εφαρμογή (των μεταρρυθμίσεων) παραμένουν πολύ υψηλοί», επισημαίνει η Κομισιόν, ξεκαθαρίζοντας πως η διεθνής στήριξη θα συνεχιστεί «μόνο εφόσον βελτιωθεί η εφαρμογή» των μεταρρυθμίσεων.

Στην έκθεση υπογραμμίζεται, μεταξύ άλλων, ότι οι μεταρρυθμίσεις αυτές, κυρίως στην αγορά εργασίας, στην απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων και στα άλλα διαρθρωτικά μέτρα, θα βελτιώσουν το επιχειρηματικό περιβάλλον, τον ανταγωνισμό και την ανταγωνιστικότητα. Επίσης, οι αλλαγές αυτές θα αυξήσουν την απασχόληση και θα μειώσουν το κόστος παραγωγής, ενώ επισημαίνεται ότι χωρίς αυτές τις μεταρρυθμίσεις, η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας θα καθυστερήσει περαιτέρω.

Παράλληλα, η Επιτροπή σημειώνει στην έκθεσή της ότι μεσοπρόθεσμα παρατηρείται «ένταση» μεταξύ του «εσωτερικού αποπληθωρισμού» και της δημοσιονομικής σταθεροποίησης. Για τον λόγο αυτόν, επιμένει ότι η Ελλάδα θα πρέπει να αποκαταστήσει την ανταγωνιστικότητα μέσα από τον εσωτερικό αποπληθωρισμό, δηλαδή μέσα από τη μείωση των τιμών και του κόστους παραγωγής, σε σχέση με τους ανταγωνιστές της και να υπάρξει μετάβαση της οικονομίας, από την έμφαση στην κατανάλωση, στην τόνωση των εξαγωγών.

Λαμβάνοντας υπόψη ότι θα απαιτηθεί χρόνος προκειμένου να υπάρξουν οφέλη στην ενίσχυση της παραγωγικότητας, η Επιτροπή υπογραμμίζει ότι απαιτείται εμπροσθοβαρής μείωση στους ονομαστικούς μισθούς και στο μη μισθολογικό κόστος. Εκτιμά επίσης ότι θα απαιτηθούν συμπληρωματικές προσπάθειες και στοχευμένα μέτρα προκειμένου να υπάρξει ανάπτυξη και να δημιουργηθούν θέσεις απασχόλησης.

Σε ό,τι αφορά το κλείσιμο της δημοσιονομικής «τρύπας» για την περίοδο 2013-2014 ύψους 5,5% του ΑΕΠ, η Επιτροπή υποστηρίζει ότι τους επόμενους μήνες η Ελλάδα θα πρέπει να προχωρήσει σε σημαντικές περικοπές δαπανών, οι οποίες θα πρέπει να αποτυπώνονται στο επικαιροποιημένο Μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα.

Υποστηρίζει ακόμη ότι η πρόοδος στην υλοποίηση των ιδιωτικοποιήσεων υπήρξε περιορισμένη σε σχέση με τον αρχικό προγραμματισμό, κάτι που, όπως λέει, οφείλεται σε δυσμενείς συνθήκες της αγοράς αλλά και σε τεχνικά και νομικά εμπόδια.

Όσον αφορά στην ελληνική οικονομία, η Ε. Επιτροπή εκτιμά ότι το ΑΕΠ συρρικνώθηκε κατά 6,9% το 2011 και ότι η ανάκαμψη, που είχε αρχικά προβλεφθεί για το 2013, θα καθυστερήσει περισσότερο. Στην καλύτερη των περιπτώσεων εκτιμάται ότι θα υπάρξει σταθεροποίηση της οικονομικής δραστηριότητας το 2013, ενώ από το 2014 θα πρέπει να αναμένουμε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης.

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, στην οποία παρουσιάστηκαν οι συστάσεις της Κομισιόν για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των 27 κρατών-μελών της ΕΕ, ο Επίτροπος Οικονομίας Όλι Ρεν επέμεινε στην ανάγκη να τηρηθούν οι δεσμεύσεις τόσο από την πλευρά της Ελλάδας όσο και από τους εταίρους της στην ευρωζώνη. Ερωτηθείς ποια σημεία του Μνημονίου θα μπορούσαν να αποτελέσουν αντικείμενο επαναδιαπραγμάτευσης με τις ελληνικές Αρχές, απέφυγε να απαντήσει και αρκέστηκε να επισημάνει ότι η Ελλάδα διανύει περίοδο προεκλογικής δημοκρατίας και πως ο ίδιος σέβεται τη δημοκρατία.

Τόνισε, ωστόσο, ότι το δεύτερο πρόγραμμα προσαρμογής έχει στόχο να επαναφέρει την Ελλάδα σε τροχιά ανάκαμψης και πως αποτελεί ένα είδος «συμφώνου αλληλεγγύης» ανάμεσα στην Ελλάδα και τα υπόλοιπα 16 μέλη της ευρωζώνης. «Είναι σημαντικό όλες οι πλευρές να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Διαψεύδει ο Λ. Παπαδήμος ότι ζήτησε «σκληρή δήλωση» από την Κομισιόν

Στο μεταξύ, ο Λ. Παπαδήμος διέψευσε τηλεγράφημα του πρακτορείου Reuters, σύμφωνα με το οποίο δήλωση του προέδρου της Κομισιόν, ότι «η Ελλάδα θα πρέπει να σεβαστεί τις δεσμεύσεις της, ή αλλιώς να φύγει από το ευρώ [EUR=X] Σχετικά άρθρα » προήλθε μετά από αίτημα του Έλληνα πρώην Πρωθυπουργού.

«Δεν ζήτησα από κανέναν να κάνει καμία δήλωση, ούτε μίλησα με πρωτοβουλία μου με κανέναν εκείνες τις ημέρες. Κάποιοι θέλουν να δημιουργήσουν πρόβλημα», ξεκαθάρισε ο Λ. Παπαδήμος μιλώντας στο ραδιοσταθμό Βήμα Fm.

Σύμφωνα με το Reuters, δήλωση του προέδρου της Κομισιόν, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο ότι «η Ελλάδα θα πρέπει να σεβαστεί τις δεσμεύσεις της, ή αλλιώς να φύγει από το ευρώ» προήλθε μετά από αίτημα του κ. Παπαδήμου.

Ειδικότερα, σύμφωνα με το τηλεγράφημα, ο κ. Μπαρόζο σε συνέντευξή του στην ιταλική τηλεόραση στις 11 Μαΐου ερωτηθείς σχετικά με τα σχέδια του επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα να «σκίσει» (ακυρώσει) τη συμφωνία διάσωσης, απάντησε: «Κοιτάξτε εάν ένα μέλος του κλαμπ δεν σέβεται τους κανόνες, είναι καλύτερα να φύγει από το κλαμπ».

«Οι αγορές πανικοβλήθηκαν, οι Έλληνες εξοργίσθηκαν και ο Μπαρόζο δέχθηκε επικρίσεις», υποστηρίζει το πρακτορείο και προσθέτει: «Ωστόσο αυτό που ήταν ιδιαίτερα ενοχλητικό για τον Μπαρόζο, ήταν το γεγονός ότι δεν είχε την πρόθεση να κάνει τόσο σκληρή δήλωση. Το έκανε μόνο διότι δέχθηκε ένα τηλεφώνημα από τον υπηρεσιακό (sic) πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο που τού ζήτησε να το κάνει, δήλωσε αξιωματούχος της Επιτροπής».

Σύμφωνα με το πρακτορείο «απογοητευμένος από την αποτυχία σχηματισμού κυβέρνησης συνασπισμού μετά τις εκλογές της 6ης Μαΐου, ο Παπαδήμος ήθελε από τον Μπαρόζο να πει κάτι ισχυρό (σ.σ.: να απευθύνει ένα ισχυρό μήνυμα) με την ελπίδα ότι αυτό θα αφυπνίσει τους Έλληνες πολιτικούς ηγέτες». Επικαλούμενο δε δήλωση ανώνυμου «αξιωματούχου της Επιτροπής», το Reuters, αναφέρει: «Δεν ήταν πρωτοβουλία του Μπαρόζο. Επρόκειτο για απευθείας αίτημα», το οποίο, πάντως, όπως αναφέρει, «δεν λειτούργησε».

Επικαλούμενος το τηλεγράφημα του Reuters, ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, σε δηλώσεις του μετά τη συνάντησή του με τη Λ. Κατσέλη, έκανε λόγο για εγχώριες δυνάμεις που βρίσκονται σε ανοιχτή γραμμή με εξωθεσμικά αλλά και θεσμικά κέντρα των Βρυξελλών, οι οποίες όπως είπε, αποτελούν το μεγαλύτερο εχθρό της χώρας.

«Αυτό που μας ξαφνιάζει», υπογράμμισε, «είναι το πόσο αδίστακτοι είναι ορισμένοι που, προκειμένου να παίζουν πολιτικά παιχνίδια, δεν διστάζουν να θέτουν σε κίνδυνο τη σταθερότητα της ελληνικής οικονομίας» και υποστήριξε πως «στην ίδια ανεύθυνη τυχοδιωκτική σκοπιμότητα εντάσσεται και η σπουδή της Εθνικής Τράπεζας» να δημοσιοποιήσει την έκθεση της για το ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
website counter
friend finderplentyoffish.com