Σχέδιο «εκτάκτου ανάγκης» τριών σημείων θέτει σε πλήρη εφαρμογή το υπουργείο Οικονομικών προκειμένου να ανακοπεί η πτωτική πορεία των εσόδων και να εξασφαλιστεί η ρευστότητα του Δημοσίου στο δίμηνο Ιουνίου-Ιουλίου, μετά και το μήνυμα από τη Γερμανία ότι εντός του επόμενου μήνα δεν θα εισρεύσουν κεφάλαια από τον μηχανισμό στήριξης.
Η μεγάλη πτώση των φορολογικών εσόδων κατά τη διάρκεια του Μαΐου (κυμαίνεται μεταξύ 25% και 30%, όπως έγραψε χθες το «Εθνος») έχει σημάνει συναγερμό στο οικονομικό επιτελείο και χθες έγινε νέα σύσκεψη υπό τον υπηρεσιακό υπουργό Οικονομικών Γιώργο Ζανιά.
Οι έλεγχοι
Σε αυτή, σύμφωνα με πληροφορίες, αποφασίστηκε η υλοποίηση ενός εκτάκτου σχεδίου βασικοί πυλώνες του οποίου είναι οι ακόλουθοι:
Εντατικοποίηση των ελέγχων προκειμένου να εντοπισθούν οι επιχειρήσεις και οι ελεύθεροι επαγγελματίες που δεν αποδίδουν τον Φόρο Προστιθέμενης Αξίας, σε συνδυασμό με την αποστολή σημειωμάτων για την είσπραξη των ληξιπρόθεσμων χρεών.
Δραστηριοποίηση των ειδικών ομάδων του υπουργείου Οικονομικών και ειδικότερα εκείνων που έχουν επιφορτιστεί με τους ελέγχους σε φορολογουμένους με μεγάλη ακίνητη περιουσία και όσους έχουν υψηλά εισοδήματα.
Προσδιορισμός ποσοτικών στόχων για τους εφόρους. Ο κ. Ζανιάς αναλαμβάνει τις επαφές με όλο τον ελεγκτικό μηχανισμό και τους προϊσταμένους των εφοριών. Από την ερχόμενη Δευτέρα ο υπουργός Οικονομικών ξεκινάει κύκλο επαφών με τους επικεφαλής των μεγαλύτερων εφοριών της χώρας, προκειμένου να ενισχυθούν όσο το δυνατόν τα έσοδα μέσα στις τελευταίες ημέρες του τρέχοντος μήνα και εντός του Ιουνίου.
Παράλληλα, από την ερχόμενη εβδομάδα ξεκινάει η αποστολή των 260.000 σημειωμάτων του ΕΤΑΚ του 2009 για την πληρωμή περίπου 85 εκατ. ευρώ μέχρι το τέλος Ιουνίου.
Επίσης, στα τέλη του επόμενου μήνα θα αρχίσουν να εισρέουν στα ταμεία του Δημοσίου και τα πρώτα έσοδα από τα εκκαθαριστικά σημειώματα του φόρου εισοδήματος.
Αυτό που ανησυχεί το οικονομικό επιτελείο είναι η σημαντική μείωση που καταγράφεται στις εισπράξεις των έμμεσων φόρων, η οποία στο α΄ 4μηνο υπολογίζεται σε 1,7 δισ. ευρώ.
Εφόσον συνεχισθούν οι απώλειες εσόδων λόγω της συρρίκνωσης της κατανάλωσης, η νέα κυβέρνηση θα πρέπει να βρει νέα μέτρα προκειμένου να αντισταθμίσει τις αποκλίσεις.
Τον Ιούλιο και έπειτα από θετική αξιολόγηση του προγράμματος μεταρρυθμίσεων θα δοθεί η επόμενη δόση στην Ελλάδα, σπεύδει να ξεκαθαρίσει η Γερμανία.
«Απ' ό,τι γνωρίζω, δεν υπάρχει τρέχουσα ανάγκη για εξωτερική χρηματοδότηση καθ' όλο το πρώτο εξάμηνο του έτους» δήλωσε χθες ο Martin Kotthaus, εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών. Προσέθεσε πως η αναβολή της εκταμίευσης της δόσης του Ιουνίου για μερικές εβδομάδες «δεν θα ήταν προβληματική». Υπενθύμισε δε ότι θα πρέπει να προηγηθεί η αξιολόγηση από την τρόικα.
Οπως είπε, οι ξένοι πιστωτές της Ελλάδας θα πρέπει να έχουν στα χέρια τους μια θετική αναφορά ως προς την πορεία των μεταρρυθμίσεων, προτού εγκρίνουν την εκταμίευση της επόμενης δόσης ύψους 4 δισ. ευρώ στα τέλη Ιουνίου.
Θα πρέπει να τονιστεί ότι ακόμη δεν έχει ξεκαθαριστεί πότε θα εκταμιευθεί το υπόλοιπο 1 δισ. ευρώ της δόσης των 5,2 δισ. ευρώ του Μαΐου. Το πιθανότερο είναι να εισρεύσει μετά τις εκλογές.
Σύμφωνα με τα έως τώρα δεδομένα, τα ταμειακά διαθέσιμα επαρκούν μέχρι τα τέλη Ιουνίου και από εκεί και πέρα θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν εκτάκτως 3 δισ. ευρώ από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, που προορίζονται για τις τράπεζες.
Να σημειώσουμε ότι σε μηνιαία βάση για την πληρωμή μισθών και συντάξεων απαιτούνται 1,8 δισ. ευρώ και οι επιχορηγήσεις προς ασφαλιστικά ταμεία προσεγγίζουν το 1,3 δισ. ευρώ.
Δευτέρα 28 Μαΐου 2012
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου