Αγριο... ψαλίδι που θα στοιχίσει από 130 μέχρι 320 ευρώ μπαίνει στους μισθούς των εμποροϋπαλλήλων μετά τη λήξη του χρόνου της μετενέργειας της συλλογικής σύμβασης εργασίας. Σε ποσοστά οι μειώσεις των αμοιβών μέσα από την κατάργηση επιδομάτων που φέρνει το νέο καθεστώς στα εργασιακά θα κυμανθούν από -12% έως -23%, όπως τουλάχιστον προκύπτει από παραδείγματα που παρουσιάζει η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου.
Η ΕΣΕΕ αντ' αυτού προτείνει στους εμποροϋπαλλήλους τη μείωση 11% στον κατώτατο μισθό και τη διατήρηση των επιδομάτων που απολαμβάνουν οι απασχολούμενοι. Οι απώλειες, σύμφωνα με τη Συνομοσπονδία θα είναι μικρότερες, ενώ το σημαντικότερο όλων είναι η διατήρηση της συλλογικής σύμβασης εργασίας.
Πιέσεις
Ταυτόχρονα, υποστηρίζει ότι πολλές επιχειρήσεις του εμπορίου ασκούν πιέσεις για μεγαλύτερες μειώσεις 22% αλλά και για κατάργηση όλων των επιδομάτων πλην των τεσσάρων που ορίζει η πράξη Υπουργικού Συμβουλίου.
Σύμφωνα λοιπόν, με τα παραδείγματα που παρουσιάζει η ΕΣΕΕ:
Υπάλληλος γραφείου, έγγαμος, με πτυχίο ΤΕΙ και δύο παιδιά που έχει μέχρι δύο χρόνια προϋπηρεσίας παίρνει σήμερα 1.086,45 ευρώ (μεικτά) μαζί με τα επιδόματα γάμου, πτυχίου ΤΕΙ, ταμειακών λαθών και διαχειριστικών λαθών. Αν λήξει ο χρόνος της μετενέργειας της συλλογικής σύμβασης εργασίας οι μεικτές αποδοχές του θα μειωθούν στα 846,24 ευρώ αφού θα έχουν καταργηθεί τα επιδόματα ταμειακών και διαχειριστικών λαθών και γάμου. Ο αντίστοιχος υπάλληλος με χρόνια προϋπηρεσίας 10 έως 12, έχει μεικτές αποδοχές 1.351,6 ευρώ. Με το τέλος της συλλογικής σύμβασης εργασίας ο μισθός του πέφτει στα 1.190,32 ευρώ.
Επιπλέον η ΕΣΕΕ περιγράφει και με μεγέθη την κατάσταση στην αγορά:
Ο φόρος εισοδήματος των φυσικών προσώπων στην Ελλάδα είναι διαπιστωμένο ότι υπερβαίνει το 50% και κυμαίνεται μεταξύ 50% - 60%, στερώντας την αγορά από τη μόνη πηγή χρηματοδότησης που απομένει, την κατανάλωση.
Ο συνολικός πραγματικός συντελεστής φορολόγησης είναι 40% για τις Α.Ε. και ΕΠΕ, ενώ οι Προσωπικές Εταιρείες υφίστανται διπλή φορολόγηση, αφού φορολογείται και η εταιρεία και ο εταίρος. Παράλληλα, τα «χαράτσια», οι παλιές, τωρινές και μελλοντικές επιβαρύνσεις στα ακίνητα που πληρώνονται όλες μαζί, οι έκτακτες εισφορές, τα τέλη επιτηδεύματος και κάθε λογής έκτακτα μέτρα έχουν πλήξει καίρια τη ρευστότητα των επιχειρήσεων.
Ο πέμπτος μεγαλύτερος ΦΠΑ στην Ευρωζώνη πλήττει ακόμη περισσότερο την κατανάλωση, τη στιγμή μάλιστα που χώρες με τα ίδια προβλήματα με εμάς έχουν χαμηλότερους συντελεστές (Ισπανία 18%, Ιταλία 21%).
Σύμφωνα με τις έρευνες της ΕΣΕΕ, μέχρι και το 2011 και σε σύνολο 324.000 καταστημάτων, έκλεισαν 60.000 καταστήματα. Για το 2012, η τάση επιδεινώνεται.
Η τραπεζική χρηματοδότηση των επιχειρήσεων μειώθηκε κατά 3,5% το 2010, κατά 6% το 2011.
Σε σύνολο 828.031 απασχολουμένων το έτος 2008, το εμπόριο έχει ήδη μετρήσει 72.274 απώλειες θέσεων εργασίας και η τάση βαίνει αυξανόμενη.
Δευτέρα 28 Μαΐου 2012
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου