Τετάρτη 30 Μαΐου 2012

Εκτακτο σχέδιο για αποφυγή της εσωτερικής στάσης πληρωμών

Αγώνα δρόμου για να αντιστραφεί η εικόνα κατάρρευσης που εμφανίζουν τα έσοδα του Δημοσίου από τις αρχές Μαΐου και να αποτραπεί ο κίνδυνος εσωτερικής στάσης πληρωμών ξεκινάει το οικονομικό επιτελείο.



Με δεδομένο ότι χωρίς νέες εκταμιεύσεις από την τρόικα, τα ταμεία θα είναι άδεια και η πληρωμή μισθών και συντάξεων θα είναι κυριολεκτικά στον «αέρα», ο υπηρεσιακός υπουργός Οικονομικών Γ. Ζανιάς ρίχνει όλο το βάρος στην «αναστήλωση» των φορολογικών εσόδων. Από σήμερα ο υπουργός «εξορμά» στις μεγαλύτερες εφορίες ενώ ταυτόχρονα 20 ειδικές ομάδες κρούσης «πιάνουν δουλειά» στις ΔΟΥ για την είσπραξη των ληξιπρόθεσμων οφειλών. Την ίδια ώρα, αρχίζει η αποστολή των «ξεχασμένων» εκκαθαριστικών σημειωμάτων του ΕΤΑΚ του 2009 και των πρώτων εκκαθαριστικών-«φωτιά» των φετινών φορολογικών δηλώσεων.

Ο κ. Ζανιάς, θα επισκεφθεί σήμερα τη ΔΟΥ Μεγάλων Επιχειρήσεων και τη ΔΟΥ Ψυχικού, ενώ την Τετάρτη έχει καλέσει σε σύσκεψη στο γραφείο του, τους εφόρους των δέκα μεγαλύτερων ΔΟΥ και των πέντε μεγαλύτερων τελωνείων της Αττικής. Αναμένεται να τους ζητήσει άμεση κινητοποίηση και να τους επισημάνει ότι δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο και για χαλαρότητα του φοροεισπρακτικού μηχανισμού.

Συναγερμός
Στο υπουργείο Οικονομικών έχει σημάνει «κόκκινος» συναγερμός αφού γνωρίζουν ότι αν συνεχισθούν οι σημερινοί ρυθμοί είσπραξης των εσόδων τότε η συνολική υστέρηση στο τέλος του έτους μπορεί να φθάσει στο 1,3 δισ. ευρώ και να απαιτηθούν πρόσθετα μέτρα για να καλυφθεί η «μαύρη τρύπα».

Με τις δημόσιες εισπράξεις να καταγράφουν πτώση που αγγίζει το 30% από την επομένη των εκλογών της 6ης Μαΐου και τα ταμειακά διαθέσιμα να εξαντλούνται στο τέλος Ιουνίου το οικονομικό επιτελείο θέτει σε εφαρμογή έκτακτο σχέδιο για να ενισχύσει τα δημόσια ταμεία. Το σχέδιο προβλέπει:

1. Την τοποθέτηση 20 ειδικών συνεργείων στις εφορίες που θα ασχοληθούν αποκλειστικά με την είσπραξη των ληξιπρόθεσμων οφειλών. Συγκεκριμένα οι ομάδες κρούσης της Γενικής Διεύθυνσης Φορολογικών Ελέγχων και Δημοσίων Εισπράξεων θα «πιάσουν δουλειά» στις εφορίες που εμφανίζουν τις μικρότερες εισπράξεις από τα ληξιπρόθεσμα όπου θα εφαρμόσουν νέες εξειδικευμένες μεθόδους για την είσπραξη των οφειλών. «Θα πάμε πόρτα πόρτα για να εισπράξουμε τις οφειλές», δηλώνει ανώτερο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών προσθέτοντας ότι θα ασκηθούν έντονες πιέσεις στους οφειλέτες για να τακτοποιήσουν τα χρέη τους.

Προτεραιότητα θα δοθεί στους περίπου 1 εκατομμύριο μικρο-οφειλέτες του Δημοσίου που χρωστούν έως 10.000 ευρώ, οι οποίοι έχουν τη δυνατότητα έως την Πέμπτη 31 Μαΐου να ρυθμίσουν σε δόσεις τα χρέη τους προς το κράτος, χωρίς να αποκλείεται νέα παράταση ώστε να μπορέσουν να μπουν περισσότεροι φορολογούμενοι στη ρύθμιση και να εισπραχθούν «πολύτιμα» έσοδα για τη λειτουργία του κράτους. Με τις ανείσπρακτες οφειλές να υπερβαίνουν τα 45 δισ. ευρώ, το υπουργείο Οικονομικών επιδιώκει να εισπράξει φέτος το ποσό των 2 δισ. ευρώ.

2. Ελέγχους-εξπρές για την είσπραξη του ΦΠΑ από επιτηδευματίες που «ξεχνούν» να υποβάλουν περιοδικές δηλώσεις ΦΠΑ και να αποδώσουν το φόρο στα δημόσια ταμεία. Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, οι νέες τεχνικές ελέγχου που εφαρμόζονται (έλεγχοι από το γραφείο, αποστολή e-mail με την απειλή τακτικού ελέγχου σε όσους δεν πληρώνουν ΦΠΑ κ.λπ.) έχουν αρχίσει να αποδίδουν. Στο πρώτο τετράμηνο του έτους ο εισπράξεις από τους ελέγχους ΦΠΑ ανήλθαν σε 205 εκατ. ευρώ έναντι μόλις 95 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2011 δηλαδή καταγράφουν αύξηση 105%.

3. Το ΣΔΟΕ θα εντείνει τους εμφανείς ελέγχους στην αγορά και ταυτόχρονα θα αξιοποιήσει στο έπακρο όλα τα στοιχεία από το άνοιγμα των τραπεζικών λογαριασμών προκειμένου να επιταχυνθεί η σύνταξη εκθέσεων ελέγχου σε μεγάλες υποθέσεις φοροδιαφυγής. Παράλληλα θα επιδιώξει να πραγματοποιήσει περισσότερους προληπτικούς και κατασταλτικούς ελέγχους.

Αποστέλλονται τα εκκαθαριστικά για το ΕΤΑΚ του 2009
Από τις 5 Ιουνίου αποστέλλεται η πρώτη «παρτίδα» εκκαθαριστικών φόρου εισοδήματος του τρέχοντος έτους, η οποία θα αποτελείται από τουλάχιστον 250.000 σημειώματα

Το ένα μετά το άλλο θα έρχονται στους φορολογούμενους τα «ραβασάκια» της εφορίας για την πληρωμή φόρων. Πιο συγκεκριμένα:

1. Από σήμερα η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων θα αρχίσει να ταχυδρομεί 270.000 εκκαθαριστικά σημειώματα Ενιαίου Τέλους Ακινήτων έτους 2009. Από τα εκκαθαριστικά αυτά προκύπτουν φόροι προς πληρωμή συνολικού ύψους 85 εκατ. ευρώ. Οι φορολογούμενοι θα καταβάλουν εφάπαξ το τέλος, μέχρι το τέλος Ιουνίου.

2. Από την Τρίτη 5 Ιουνίου θα αρχίσει να αποστέλλεται και η πρώτη «παρτίδα» εκκαθαριστικών φόρου εισοδήματος του τρέχοντος οικονομικού έτους, η οποία θα αποτελείται από τουλάχιστον 250.000 σημειώματα. Σύμφωνα με εκτιμήσεις από τα εκκαθαριστικά αυτά:

Το 57%-60%, δηλαδή τουλάχιστον 140.000-150.000 σημειώματα θα είναι χρεωστικά και θα αναγράφουν επιπλέον φόρους προς πληρωμή συνολικού ύψους άνω των 220 εκατ. ευρώ. Δηλαδή σε κάθε παραλήπτη χρεωστικού σημειώματος θα αντιστοιχεί κατά μέσο όρο επιπλέον φόρος άνω των 1.450 ευρώ.

Το 8%-10%, δηλαδή τουλάχιστον 20.000-25.000 θα είναι πιστωτικά και θα αναγράφουν επιστροφές φόρων άνω των 14 εκατ. ευρώ.

Το υπόλοιπο 30%-35% θα αποτελείται από σημειώματα με μηδενικά ποσά.

Κάθε ένα από τα εκκαθαριστικά σημειώματα που θα προκύψουν από την εκκαθάριση των φετινών φορολογικών δηλώσεων δεν θα περιλαμβάνει μόνο το φόρο εισοδήματος για το 2011 αλλά και δύο ακόμη φόρους: την ειδική εισφορά αλληλεγγύης, που θα επιβαρύνει εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ το 2011, και το αυξημένο από τα 300 ευρώ στα 400-500 ευρώ τέλος επιτηδεύματος, το οποίο θα επιβαρύνει όσους κατά τη διάρκεια του 2011 άσκησαν επιχείρηση ή ελευθέριο επάγγελμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
website counter
friend finderplentyoffish.com