Σε στενό κλοιό πιέσεων παραμένει η Ελλάδα, ενώ πληθαίνουν οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι αλλά πλέον και μεγάλες ξένες επιχειρήσεις που δηλώνουν ότι προετοιμάζονται για την περίπτωση που η χώρα αναγκαστεί να εγκαταλείψει το ευρώ.
Α. Μέρκελ, Φρ. Ολάντ διεμήνυσαν εκ νέου χθες πως επιθυμούν την παραμονή της χώρας στο ευρώ, εφόσον όμως αυτή τηρεί τις δεσμεύσεις της, ενώ σαφές μήνυμα ήλθε χθες και από το «μέτωπο» των αγορών, με τη S&P να προειδοποιεί για καταστροφικές συνέπειες στην Ελλάδα από την επιστροφή στη δραχμή, εκτιμώντας πως το κόστος πλέον από κάτι τέτοιο για την Ευρώπη είναι διαχειρίσιμο.
Σαφώς πιο προσεκτικές αποστάσεις κράτησε χθες η ΕΚΤ με το διοικητή της Αυστριακής Κεντρικής Τράπεζας και μέλος του Δ.Σ. της ΕΚΤ, Ε. Νοβότνι να κάνει λόγο για τεράστιες συνέπειες από την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ, τις οποίες κανείς δεν μπορεί να κατανοήσει, κάνοντας έκκληση να αποφευχθούν επιπόλαιοι πειραματισμοί. Άφησε όμως να εννοηθεί πως η ΕΚΤ προετοιμάζεται για όλα. Η ΕΚΤ τάσσεται ξεκάθαρα υπέρ της παραμονής της Ελλάδας στο ευρώ, δήλωσε και ο Γ. Άσμουσεν μέλος του Δ.Σ. της ΕΚΤ, προσθέτοντας ότι αυτό αποτελεί το «Plan Α» της τράπεζας και ότι δεν θα κάνει υποθετικές συζητήσεις για κάποιο πιθανό «Plan B».
Συνεχίζονται οι... πρόβες δραχμής στην Ευρώπη
Χθες πλήθυναν οι ενδείξεις πως η Ε.Ε. προετοιμάζεται για το ενδεχόμενο που η Ελλάδα δεν τα καταφέρει. Σύμφωνα με το Reuters, ο Ιταλός υφυπουργός Οικονομικών Β. Γκρίλι, ερωτηθείς εάν η Ιταλία καταρτίζει σχέδιο για πιθανή έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ, είπε πως «οφείλουμε να είμαστε προετοιμασμένοι για κάθε ενδεχόμενο, τα πάντα είναι πιθανά και στόχος μας είναι να αποτρέψουμε κάτι τέτοιο».
Η Σουηδία είναι καλά προετοιμασμένη για ένα τέτοιο ενδεχόμενο δήλωνε χθες ο υπουργός Χρηματοοικονομικών Αγορών της χώρας Π. Νόρμαν. Εν τω μεταξύ ο αεροπορικός όμιλος International Airlines Group (προϊόν συγχώνευσης της British Airways με την Iberia) ανακοίνωσε ότι εξετάζει πιθανά σενάρια για την αποχώρηση της Ελλάδας, ενώ ο επικεφαλής της γερμανικής εταιρείας ταχυδρομικών υπηρεσιών Deutsche Post εκτίμησε πως το ευρώ θα επιβιώσει ό,τι και να συμβεί στην Ελλάδα.
Σκληρή γραμμή από S&P
Κατηγορηματικές ήταν οι δηλώσεις υψηλόβαθμου στελέχους της S&P χθες στη Wall Street Journal. Ο επικεφαλής κρατικών αξιολογήσεων της S&P στην Ευρώπη Μ. Κράμερ εκτίμησε πως οι οικονομικές συνέπειες από την επιστροφή στη δραχμή θα ήταν καταστροφικές γιατί θα κατέρρεε το τραπεζικό σύστημα τονίζοντας πως δεν είναι προς το συμφέρον της Ελλάδας να εξέλθει. Πρόσθεσε ωστόσο, ότι η Ευρώπη είναι σε θέση να διαχειριστεί το κόστος μιας ελληνικής εξόδου.
«Φρένο» από ΕΚΤ
«Κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει τις συνέπειες στην περίπτωση που η Ελλάδα εγκαταλείψει την Ευρωζώνη. Θεωρώ ότι η τύχη της Ευρώπης είναι πολύ σημαντική για να κάνουμε πειράματα», σχολίασε, από την πλευρά του, το μέλος του Δ.Σ. της ΕΚΤ Ε. Νοβότνι, ενώ χαρακτήρισε ιδιαίτερα «οξεία» την κατάσταση στην Ελλάδα και θα χρειαστεί χρόνος για να ξεπεραστούν οι ανισορροπίες στη χώρα. Τόνισε πάντως και από την πλευρά του πως η παροχή οικονομικής στήριξης προς τη χώρα είναι συνυφασμένη με την τήρηση των δεσμεύσεων.
Εμφανίστηκε δε ενοχλημένος για τις φήμες ότι η ΕΚΤ έχει ειδική ομάδα για την κρίση στην Ελλάδα τονίζοντας πως όλες οι κεντρικές τράπεζες υποχρεούνται να προετοιμάζονται για όλα, αλλά να μη σχολιάζουν τα πάντα. «Όσον αφορά την Ελλάδα, μπορώ απλά να πω ότι στην ΕΚΤ είμαστε ξεκάθαρα υπέρ της παραμονής στην Ελλάδα στο ευρώ» δήλωσε, από την πλευρά του, ο Γ. Άσμουσεν. «Αυτό είναι το Plan A. Δουλεύουμε πάνω σε αυτό. Αν αρχίσω να κάνω υποθέσεις για Plan B, C, D, αυτόματα το Plan A δεν θα πιάσει. Αλλοι μπορούν να το κάνουν αυτό, επιτελούν διαφορετικό ρόλο», πρόσθεσε.
Citigroup: «Ωρα μηδέν» η 1/1/2013
Η έξοδος της Ελλάδας θα γίνει την 1η Ιανουαρίου του 2013 προβλέπει η Citigroup. «Πιστεύουμε ότι η ΕΚΤ θα είναι διατεθειμένη να παράσχει ρευστότητα στις ελληνικές τράπεζες μέχρι τις εκλογές της 17ης Ιουνίου, είτε άμεσα είτε μέσω του ELA», εκτιμά. Υποστηρίζει πως δεν θα προκύψει βιώσιμη κυβέρνηση, οδηγώντας σε αδιέξοδο την Ελλάδα και στην αναβολή του προγράμματος χρηματοδότησης. Σύμφωνα με την ξένη τράπεζα τα διαθέσιμα της κυβέρνησης είναι περιορισμένα και πιθανώς θα εξαντληθούν πριν από τα τέλη του έτους και η έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη θα πυροδοτηθεί από την ανάγκη της κυβέρνησης να τυπώσει χρήμα ώστε να καλύψει τις δαπάνες της.
Σάββατο 26 Μαΐου 2012
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου