Κυριακή 1 Απριλίου 2012
Οι υποψήφιοι στο κυνήγι του... «like»
Likes, posts, tweets, connections και views: αυτοί οι νέοι όροι τους οποίους καλούνται να μάθουν άμεσα οι υποψήφιοι βουλευτές, καθώς η απλή παρουσία στο διαδίκτυο μέσω μίας ιστοσελίδας δεν είναι πλέον αρκετή και η είσοδος στις δημοφιλέστερες υπηρεσίες κοινωνικής δικτύωσης (social media) όπως είναι facebook, το twitter, το linkedIn αλλά και το youtube κρίνεται κάτι παραπάνω από απαραίτητη.
Η επερχόμενη προεκλογική περίοδος θα μπορούσε να χαρακτηριστεί και ως «σταθμός» στην ιστορία της πολιτικής επικοινωνίας στη χώρα μας για τον πολύ απλό λόγο ότι αναμένεται να υπάρξει μεγάλη χρήση των social media. Η οικονομική κρίση είναι ένας βασικός λόγος της στροφής πολλών πολιτικών στα «νέα μέσα», καθώς και πόροι δεν υπάρχουν αλλά και η συμβουλή που δίνουν στους υποψηφίους οι εταιρείες επικοινωνίας είναι «να μην προκαλούν».
Παράλληλα, όμως, η χρήση του facebook, του twitter και του youtube είναι ίσως και ένας από τους λίγους τρόπους που έχουν οι υποψήφιοι προκειμένου να προσεγγίσουν μία γενιά που είναι ακομμάτιστη και ταυτόχρονα χρησιμοποιεί σε μεγάλο βαθμό τις ψηφιακές τεχνολογίες και τα social media για την επικοινωνία της.
Οι υποψήφιοι στο κυνήγι του... «like»
Εκλογές
Η συγκυρία θεωρείται ευνοϊκή για τη διεύρυνση της χρήσης των social media στις προεκλογικές καμπάνιες τόσο των κομμάτων όσο και υποψηφίων βουλευτών. Το κόστος είναι σχετικά χαμηλό, η προβολή μέσα από τα συγκεκριμένα μέσα δεν αποτελεί πρόκληση και επιπλέον αποτελούν και τρόπον τινά «μόδα». Δεν έχουν περάσει άλλωστε παρά τέσσερα χρόνια από τότε που ο Μπάρακ Ομπάμα αξιοποίησε στο έπακρον το twitter και το facebook και γενικότερα το Internet για να εκλεγεί πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, ενώ στις δημοτικές εκλογές του 2010, τα social media εκτιμάται πως βοήθησαν αρκετά το Γιώργο Καμίνη να κερδίσει τη δημαρχία στην Αθήνα.
Συνωστισμός
Όπως σημειώνουν στην «ΗτΣ» στελέχη από το χώρο της πολιτικής επικοινωνίας που έχουν έντονη παρουσία και στα social media, θα πρέπει να αναμένουμε να υπάρξει ένας «συνωστισμός» των υποψηφίων που θα επιδιώξουν να χρησιμοποιήσουν το facebook και το twitter. Κάτι που μπορεί να επιφέρει τα αντίθετα αποτελέσματα, καθώς η πληθώρα μηνυμάτων μπορεί να προκαλέσει τον εκνευρισμό των ψηφοφόρων τους οποίους προσπαθεί να προσελκύσει ο υποψήφιος.
Επίσης, ελλοχεύει ο κίνδυνος αρκετοί υποψήφιοι, ιδίως όσοι δεν έχουν ιδιαίτερη γνώση του τρόπου με τον οποίο λειτουργούν τα social media, να πέσουν θύματα εταιρειών ή προσώπων που θα τους «πουλήσουν» τεχνογνωσία, «φίλους» στο facebook και followers στο twitter. «Θα δούμε αρκετές περιπτώσεις που κάποιοι θα υπόσχονται 5.000 φίλους στο facebook -όπως λέγαμε παλιά ψηφοφόρους- σε διάφορους υποψήφιους βουλευτές» είναι η χαρακτηριστική ατάκα στελέχους από το χώρο της πολιτικής επικοινωνίας.
Ουσιαστικά, οι πολιτικοί που έχουν περισσότερα να κερδίσουν είναι εκείνοι που έχουν οργανώσει την online παρουσία τους εδώ και αρκετά χρόνια, καθώς έχουν δημιουργήσει μία κρίσιμη μάζα χρηστών social media που τους παρακολουθεί. Επιπλέον, τα μικρότερα κόμματα αναμένεται να έχουν σημαντικά οφέλη από την αξιοποίηση των social media, καθώς στο facebook και στο twitter μετρά πάρα πολύ πόσο δραστήριος είναι κάποιος.
Ο ρόλος των blogs
Μία νέα παράμετρος θα είναι και η σύνδεση που θα επιδιώξουν αρκετοί υποψήφιοι με δημοφιλή blogs που ανήκουν είτε σε γνωστές μη κυβερνητικές οργανώσεις είτε συντηρούνται από ανθρώπους που έχουν επιρροή σε πολίτες, η άποψη των οποίων μετρά. Οι δημοσιεύσεις των συγκεκριμένων blogs συνήθως αναδημοσιεύονται στο facebook και στο twitter, οπότε το θετικό αποτέλεσμα μπορεί να διευρυνθεί.
SMS
Τέλος, θεωρείται βέβαιο ότι υποψήφιοι και κόμματα θα συνεχίσουν και φέτος να χρησιμοποιούν υπηρεσίες μαζικής αποστολής σύντομων γραπτών μηνυμάτων (SMS). Πρακτική που εφαρμόζεται εδώ και αρκετά χρόνια με αρκετή επιτυχία, δεδομένου κιόλας ότι το SMS είναι μία ψηφιακή υπηρεσία στην οποία έχουν πρόσβαση ακόμη και μεγαλύτερης ηλικίας ψηφοφόροι, για τους οποίους το facebook και το twitter αποτελούν άγνωστες και δύσκολες «έννοιες».
Web TV - YouTube
Οι περιορισμοί που υπάρχουν στις παρουσίες των υποψηφίων στις τηλεοπτικές και ραδιοφωνικές εκπομπές ενδέχεται να δημιουργήσουν μία νέα τάση: αυτή της στροφής στο Web TV. Θεωρείται αρκετά πιθανό κόμματα και υποψήφιοι να δημιουργήσουν τα δικά τους «κανάλια» video είτε στις ιστοσελίδες τους είτε στο youtube προκειμένου να παρουσιάσουν τις απόψεις τους. Το ερώτημα είναι αν οι ιθύνοντες θα καταλάβουν πως στο Internet τα video πρέπει να είναι σχετικά μικρής διάρκειας και δεν θα πρέπει να ξεπερνούν τα 10 λεπτά.
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου