Σάββατο 28 Μαΐου 2011

Στο κενό η απόπειρα συναίνεσης

Τη διάσταση απόψεων των πολιτικών αρχηγών, όσον αφορά στην αντιμετώπιση της κρίσης, επιβεβαίωσε το συμβούλιο υπό τον Κάρολο Παπούλια, με τη συμμετοχή των Γ. Παπανδρέου, Αντ. Σαμαρά, Αλέκας Παπαρήγα, Γ. Καρατζαφέρη και Αλ. Τσίπρα. Η σύσκεψη, που κράτησε τρεις και πλέον ώρες, πραγματοποιήθηκε υπό τις πιέσεις που ασκεί η τρόικα, με το ΔΝΤ να μην αποκλείει το ενδεχόμενο να «παγώσει» το πρόγραμμα στήριξης της ελληνικής οικονομίας.




Ο μοναδικός εκ των αρχηγών που έκανε δηλώσεις έξω από το Προεδρικό Μέγαρο, μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης, ήταν ο Γ. Καρατζαφέρης. "Η καρέκλα, δυστυχώς, κάποιων πάνω από την Ελλάδα. Οψόμεθα", είπε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ. "Δεν κατάλαβαν οι άνθρωποι ότι αν ο Ευρυβιάδης δεν τα είχε βρει με τον Θεμιστοκλή το 480 π.Χ. ούτε αυτούς θα έγραφε η ιστορία, ούτε την ημερομηνία", ανέφερε.


Ο Αλέξης Τσίπρας επιβεβαίωσε ότι ο πρωθυπουργός δεν έθεσε ζήτημα εκλογών ή συμμετοχής τεχνοκρατών στην κυβέρνηση. Εκτίμησε και εκείνος ότι όλα είναι ανοιχτά. "H συναίνεση δεν εκβιάζεται", είπε.

Προστασία των ασθενέστερων ζήτησε ο Πρόεδρος

Σύμφωνα με πληροφορίες , υποδεχόμενος τους πολιτικούς αρχηγούς ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ζήτησε εθνική συνεννόηση για να μπορέσει η χώρα να αντιμετωπίσει πιο αποτελεσματικά την κρίση. Υπογράμμισε ότι πρέπει να ληφθούν μέτρα που θα διασφαλίζουν την κοινωνική συνοχή και θα προστατεύουν τους οικονομικά ασθενέστερους.

Εξάλλου, προχθές, ο Κάρολος Παπούλιας είχε αναφέρει στον πρωθυπουργό ότι μισθωτοί και συνταξιούχοι έδωσαν ό,τι είχαν να δώσουν.

Ο Κάρολος Παπούλιας φέρεται να έκανε λόγο για ιστορικό καθήκον συνεννόησης των πολιτικών δυνάμεων.

Τον πρωθυπουργό συνόδευαν κατά την είσοδό του στο Μέγαρο οι υπουργοί Οικονομικών, Γ. Παπακωνσταντίνου και Εξωτερικών, Δημ. Δρούτσας, οι οποίοι αφού ενημέρωσαν τους αρχηγούς των κομμάτων αποχώρησαν λίγο μετά τις 2 το μεσημέρι.

Μετά την ολοκλήρωσή της, ο πρωθυπουργός και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχαν κατ' ιδίαν συνάντηση.



Από το γραφείο της στη Βουλή, η Αλέκα Παπαρήγα μίλησε για αδιέξοδο. Ανέφερε ότι ο πρωθυπουργός δεν έθεσε θέμα πρόωρων εκλογών ή κυβέρνησης προσωπικοτήτων. Ωστόσο, η γ.γ. του ΚΚΕ δεν απέκλεισε κανένα ενδεχόμενο

«Χρεοκοπία διαρκείας» βλέπει η Αλέκα Παπαρήγα


Σε κριτική του οικονομικοπολιτικού οικοδομήματος της ευρωζώνης προχώρησε η Αλέκα Παπαρήγα, μετά τη συνάντηση των πολιτικών αρχηγών. Μίλησε για χρεοκοπία διαρκείας, ανεξάρτητα από το αν η χώρα βγει από την κρίση και μπει σε τροχιά ανάπτυξης. Μιλώντας για το συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών, τόνισε πως διαφώνησε «100% με τη συνευθύνη που θέλει ο πρωθυπουργός».


Ανέφερε ότι ο λαός πρέπει να διεξάγει "πόλεμο" απέναντι στα μονοπώλια, σημειώνοντας ότι κυριαρχούν σε κάθε κλάδο της οικονομίας και κάθε τομέα. Εκτίμησε ότι η οικονομική ανισομετρία ανάμεσα στα κράτη-μέλη της Ε.Ε. θα οξυνθεί και δεν πρόκειται να υπάρξει σύγκλιση μισθών και επιπέδου ζωής, αλλά αντιθέτως θα μεγαλώσουν οι αποκλίσεις.

Πρόσθεσε ότι η οικονομική ανισομετρία φέρνει και την πολιτική ανισομετρία και κάλεσε τον λαό να μην παγιδευθεί σε "εκιβαστικά διλήμματα"

Οι δηλώσεις της γ.γ. του ΚΚΕ είχαν προεκλογικό άρωμα, καθώς υποστήριξε ότι το ΚΚΕ με τη στάση του και όσα έχει πει την τελευταία 20ετία είχε προβλέψει την κρίση και μπορεί να εγγυηθεί την προάσπιση των λαϊκών συμφερόντων. Ζήτησε συμπαράταξη και συμπόρευση των πολιτών με το ΚΚΕ, ανεξάρτητα αν συμφωνούν σε όλα μαζί του.

Όσον αφορά στη συνάντηση των αρχηγών, είπε ότι εξέφρασε τη διαφωνία της με τα ζητήματα που έθεσε ο πρωθυπουργός. Απάντησε ότι ο Γ. Παπανδρέου δεν έθεσε θέμα πρόωρων εκλογών ή κυβέρνησης προσωπικοτήτων. Πρόσθεσε, όμως, ότι κάτι ξαφνικό μπορεί να οδηγήσει στις κάλπες.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
website counter
friend finderplentyoffish.com