Δευτέρα 30 Μαΐου 2011

Η κρίση του χρέους επιδείνωσε την οικονομική εμπιστοσύνη στην Ευρώπη τον Μάιο

Η εμπιστοσύνη των Ευρωπαίων στις οικονομικές προοπτικές εξασθένισε για τρίτο συνεχόμενο μήνα τον Μάιο, καθώς η επιδείνωση της κρίσης του χρέους στην περιοχή και η άνοδος στα κόστη των εμπορευμάτων επισκίασε τις αναπτυξιακές προοπτικές.


Ο δείκτης εμπιστοσύνης διευθυντικών στελεχών και καταναλωτών στις 17 χώρες-μέλη της Ευρωζώνης διολίσθησε στις 105,5 μονάδες από 106,1 που ήταν τον Απρίλιο, ανακοίνωσε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις Βρυξέλλες. Οι οικονομολόγοι ανέμεναν τον δείκτη στις 105,7 μονάδες σύμφωνα με το Μπλούμπεργκ.

Η οικονομία της Ευρωζώνης εμφανίζει σημάδια κόπωσης μετά την ταχύτερη στο τελευταίο 12μηνο επέκταση που σημείωσε το α’ τρίμηνο. Αιτία εκτιμάται πως είναι οι περικοπές δαπανών και οι αυξήσεις φόρων από τις κυβερνήσεις προκειμένου να μειωθούν τα δημόσια ελλείμματα, παράλληλα με τις αυξήσεις τιμών που πυροδοτεί το ακριβότερο πετρέλαιο συμπιέζοντας τα εισοδήματα των νοικοκυριών.

Η βιομηχανική ανάπτυξη της Ευρώπης επιβραδύνθηκε τον Μάιο, ενώ μειώθηκε περισσότερο του αναμενόμενου η επενδυτική εμπιστοσύνη στην Γερμανία. Ο δείκτης εμπιστοσύνης των βιομηχάνων της Ευρωζώνης έπεσε στις 3,9 μονάδες τον Μάιο από 5,6 που ήταν τον Απρίλιο, ενώ ο αντίστοιχος δείκτης στις υπηρεσίες έπεσε στις 9,2 μονάδες από 10,4 τον προηγούμενο μήνα. Από την πλευρά του, ο δείκτης εμπιστοσύνης καταναλωτών που ήταν στο -11,6 τον Απρίλιο, περιόρισε την αρνητική του θέση στο -9,8 τον Μάιο.

Σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, η ανάπτυξη στην Ευρωζώνη (2%) θα είναι φέτος κατώτερη αυτής των ΗΠΑ (2,6%) καθώς υπόκειται σε σημαντικούς κινδύνους λόγω της κρίσης του χρέους στην περιοχή, της γενικευμένης τάσης για δημοσιονομική προσαρμογή και των πληθωριστικών πιέσεων που προκαλεί το ακριβότερο πετρέλαιο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
website counter
friend finderplentyoffish.com