Ο ασφαλισμένος οδηγός και όχι οι ασφαλιστικές εταιρείες, πληρώνει τυχόν ζημιές που έγιναν σε τρίτους ή στα οχήματα τους την ώρα που οδηγούσε μεθυσμένος αποφάνθηκε ο Άρειος Πάγος. Απαραίτητη προϋπόθεση η σχετική διάταξη να περιλαμβάνεται στο ασφαλιστικό συμβόλαιο, ή αυτό να παραπέμπει στη σχετική υπουργική απόφαση.
Η σχετική διαδικασία προβλέπει ότι η ασφαλιστική εταιρεία δεν απαλλάσσεται από την ευθύνη αποζημιώσεως αλλά ωστόσο μπορεί να ζητήσει πίσω από τον μεθυσμένο οδηγό που προκάλεσε το ατύχημα, τα χρήματα της αποζημίωσης που καταβλήθηκαν στο θύμα.
Η αρεοπαγιτική απόφαση, τονίζει πως ο οδηγός θεωρείται ότι βρίσκεται υπό την επίδραση οινοπνεύματος όταν το αλκοτέστ δείξει άνω του 0,25 ή η αιμοληψία δείξει 0,50 γραμμάρια ανά λίτρο αίματος.
Στην συγκεκριμένη περίπτωση που εξετάστηκε, οδηγός Ι.Χ. τραυμάτισε οδηγό μοτοσυκλέτας στο 10ο χιλιόμετρο της Εθνικής οδού Χανίων - Κισάμου Κρήτης. Το αλκοτέστ έδειξε 0,41 mgr/l και η ασφαλιστική εταιρεία του ζητούσε τα λεφτά που έδωσε στον μοτοσυκλετιστή ως αποζημίωση.
Ο οδηγός ζήτησε να αναιρεθεί η απόφαση του Εφετείου που τον υποχρέωνε να δώσει τα χρήματα της αποζημίωσης (164.053 ευρώ) κάτι που δεν έγινε δεκτό από τον Άρειο Πάγο.
Τρίτη 31 Μαΐου 2011
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου