Δευτέρα 30 Μαΐου 2011

«Δώστε συμβάσεις, θα δώσω ονόματα»

Παρέμβαση με πολλαπλούς αποδέκτες, και ιδιαίτερα προς την κυβέρνηση, κάνει ο πρόεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου Ι. Καραβοκύρης, με στόχο τη διαφάνεια στις συμβάσεις του Δημοσίου αλλά και την άρση του «απορρήτου», που καλύπτει τους συνταξιούχους βουλευτές στη διεκδίκηση των αναδρομικών τους.



Με δηλώσεις του, ο επικεφαλής του ανώτατου δημοσιονομικού δικαστηρίου της χώρας ζητεί τον πλήρη, υποχρεωτικό έλεγχο από το Ελεγκτικό Συνέδριο όλων των δημόσιων συμβάσεων (δανειακές, αμυντικού εξοπλισμού, συμβάσεις που θα γίνουν στο πλαίσιο των αποκρατικοποιήσεων). «Εάν υπήρχε ο έλεγχος του Ελεγκτικού Συνεδρίου, λέτε να παραλαμβάναμε το υποβρύχιο που γέρνει;» Παράλληλα, εμφανίζεται διατεθειμένος να δώσει στη δημοσιότητα τα ονόματα των συνταξιούχων βουλευτών, εφόσον το ζητήσει με αίτημά της η Βουλή.


«Στο φως με αίτημα της Βουλής»

Το πράσινο φως για να μην παραμείνουν στην ανωνυμία οι συνταξιούχοι βουλευτές ανάβει ο κ. Καραβοκύρης. Δηλώνει ανοιχτός στη δημοσιοποίηση των ονομάτων τους, υπό την προϋπόθεση ότι θα υποβάλει το σχετικό αίτημα η Βουλή.

«Πράσινο φως για να μην παραμείνουν στην ανωνυμία τα ονόματα τέως βουλευτών» «Πράσινο φως για να μην παραμείνουν στην ανωνυμία τα ονόματα τέως βουλευτών» «Εάν η Βουλή για λόγους υψίστου δημοσίου ενδιαφέροντος, ζητήσει τη δημοσιοποίησή τους, μπορεί σε πρώτη φάση να δοθούν τα ονόματα των τέως βουλευτών που έχουν δικαιωθεί με δικαστικές αποφάσεις και στη συνέχεια των υπολοίπων».

850 υποθέσεις

Οπως προκύπτει από τη δήλωσή του, η άρνηση της Ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου η οποία, στο παρελθόν, και όχι με αφορμή τη συγκεκριμένη υπόθεση, είχε γνωμοδοτήσει ότι η δημοσιοποίηση των ονομάτων των προσώπων που προσφεύγουν στο δικαστήριο προσκρούει στη νομοθεσία για την προστασία των πορσωπικών δεδομένων, μπορεί να καμφθεί, με επίσημο αίτημα του Κοινοβουλίου και με επίκληση λόγων δημοσίου συμφέροντος.

Πριν από λίγες εβδομάδες, η αναφορά της αντιπροέδρου του Ελεγκτικού Συνεδρίου Φλωρεντίας Καλδή ενώπιον της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας ότι εκκρεμούν προς εκδίκαση περίπου 850 υποθέσεις συνταξιούχων βουλευτών για αναδρομικά ήταν αρκετή για να επαναφέρει το ζήτημα στη δημόσια συζήτηση και να πυροδοτήσει τη γενικευμένη κατακραυγή και την ομόφωνη καταδίκη του πολιτικού κόσμου.

Ακολούθησαν η εξαγγγελία από την πλευρά του υπουργείου Οικονομικών ότι θα κατατεθεί νομοθετική ρύθμιση που θα κλείνει την πόρτα στις οικονομικές διεκδικήσεις τους, αλλά και οι πρώτες παραιτήσεις από τις επίμαχες αξιώσεις, για να αρχίσει ένας νέος γύρος διαλόγου με άξονα τη δημοσιοποίηση των ονομάτων των πρώην βουλευτών.

Στην ερώτηση που κατέθεσαν δύο βουλευτές (Δ. Παπαδημούλης του ΣΥΡΙΖΑ και Π. Μαρκάκης του ΛΑΟΣ) με αίτημα να διαβιβαστεί στη Βουλή ο κατάλογος με τα ονόματά τους ο υπουργός Δικαιοσύνης Χ. Καστανίδης αρνήθηκε, με το επιχείρημα ότι «περαιτέρω αναφορά σε ονόματα πρώην βουλευτών θα ήγειρε αμφισβητήσεις ως προς την προστασία των ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων», χωρίς ο ίδιος να πάρει θέση.

Αναδρομικά

Στη συνέχεια, με ρητή δήλωσή του ξεκαθάρισε ότι δεν έχει καμιά αντίρρηση να πληροφορηθεί η κοινή γνώμη ποιοι συνταξιούχοι βουλευτές διεκδικούν αναδρομικά, προβάλλοντας και πάλι ως εμπόδιο το Ελεγκτικό Συνέδριο.

Μετά την παρέμβαση του κ. Καραβοκύρη, το ζήτημα της δημοσιοποίησης περνά αποκλειστικά στα χέρια της Βουλής.
«Ελεγχος για διαφανείς συναλλαγές»

Να υπαχθούν όλες οι δημόσιες συμβάσεις μεγάλης οικονομικής αξίας, χωρίς καμία εξαίρεση, στον υποχρεωτικό έλεγχο του Ελεγκτικού Συνεδρίου, ζητεί ο κ. Καραβοκύρης.

Υποστηρίζει ότι οι συμβάσεις αξιοποίησης των περιουσιακών στοιχείων του Δημοσίου που θα καταρτιστούν στο πλαίσιο των αποκρατικοποιήσεων, πρέπει να υποστούν τον προσυμβατικό ελέγχο του ανώτατου δικαστηρίου, ο οποίος αποτελεί μια πρόσθετη δικαστική εγγύηση ως προς τη νομιμότητά τους. «Μόνον έτσι θα βρίσκονται σε συμφωνία με τη βούληση του συνταγματικού νομοθέτη και την ευαισθησία του ελληνικού λαού στις διαφανείς συναλλαγές», τονίζει.

Το αίτημα, που υπέβαλε και στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας, αποκτά ιδιαίτερη αξία στην παρούσα συγκυρία, όπου η κυβέρνηση με ταχύτατες διαδικασίες προχωρεί το πρόγραμμα των αποκρατικοποιήσεων, ενώ πληθαίνουν οι φωνές που θεωρούν ότι η διυπουργική επιτροπή αποκρατικοποιήσεων εξουσιοδοτείται να χειριστεί εν λευκώ την εκποίηση της δημόσιας περιουσίας.

Στις συμβάσεις που πρέπει να υφίστανται τη βάσανο του ελέγχου, ο κ. Καραβοκύρης περιλαμβάνει και τις δανειακές συμβάσεις, θυμίζοντας ότι ο πρώτος καταλογισμός που έγινε το 1833 από το Ελεγκτικό Συνέδριο, ήταν σε βάρος του πολιτικού Ανδρέα Λουριώτη και του πλοιοκτήτη Ι. Ορλάνδου και αφορούσε τα δάνεια της Αγγλίας κατά τη διάρκεια της ελληνικής επανάστασης.

Το ίδιο ισχύει, μας λέει, και για τις συμβάσεις που αφορούν τον αμυντικό εξοπλισμό της χώρας. Κάνει ευθέως αναφορά στο σκάνδαλο των υποβρυχίων που εξετάζει η προκαταρκτική επιτροπή της Βουλής και ρωτά με νόημα:

«Εάν υπήρχε ο έλεγχος του Ελεγκτικού Συνεδρίου, λέτε να παραλαμβάναμε το υποβρύχιο που γέρνει;». Πρόκειται για το περίφημο υποβρύχιο «Παπανικολής» για την παραλαβή του οποίου δόθηκαν, σύμφωνα με μαρτυρικές καταθέσεις στην Εισαγγελία του Μονάχου, 10 με 12 εκατομμύρια ευρώ «λάδωμα».

Ο κ. Καραβοκύρης είναι ένθερμος υποστηρικτής μιας στενότερης συνεργασίας του Ελεγκτικού Συνεδρίου με τη Βουλή. Μεταξύ των προτάσεων που κατέθεσε στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας, είναι η ετήσια έκθεση του δικαστηρίου για τον ισολογισμό και απολογισμό του κράτους να υπόκειται σε διεξοδικό κοινοβουλευτικό διάλογο μέσα σε σύντομο χρόνο, ώστε να είναι επίκαιρος. Κατά την άποψή του, η κατάθεση, απλώς της έκθεσης, χωρίς συζήτηση, δεν υπηρετεί τη συνταγματική πρόβλεψη για την ενημέρωση του λαού, σχετικά με τη διαχείριση του δημόσιου χρήματος.

Παράλληλα, προτείνει να έχει τη δυνατότητα και η Βουλή, ύστερα από πρόταση που θα προσυπογράφει ένας συγκεκριμένος αριθμός βουλευτών, να παραγγέλλει τη διενέργεια ελέγχων από το δικαστήριο. Σήμερα, τη δυνατότητα αυτή διατηρεί μόνον η κυβέρνηση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
website counter
friend finderplentyoffish.com