Η μανία που έχει καταλάβει πολλούς χρήστες να κάνουν…συλλογή φίλων στο Facebook, μάλλον δεν έχει πρακτικό αντίκρυσμα, καθώς, όπως απέδειξαν Βρετανοί επιστήμονες, οι ανθρώπινοι εγκέφαλοι μπορούν να τα «φέρουν βόλτα» το πολύ με 150 φίλους και όχι με 5.000 χιλιάδες για τους οποίους περηφανεύονται μερικοί μανιακοί της κοινωνικότητας.
Ο καθηγητής εξελικτικής ανθρωπολογίας του πανεπιστημίου της Οξφόρδης Ρόμπιν Ντένμπαρ πραγματοποίησε μια εκτεταμένη μελέτη των κοινωνικών ομάδων διαμέσου των αιώνων, από τα νεολιθικά χωριά μέχρι τα σύγχρονα γραφεία και τις ηλεκτρονικές κοινότητες. Το κεντρικό συμπέρασμά του είναι ότι, λαμβάνοντας υπόψη το μέγεθος του νεοφλοιού, του εξελικτικά πιο πρόσφατου και πιο ικανού τμήματος του εγκεφάλου, όπου βασίζεται η συνειδητή σκέψη και η γλώσσα, υπάρχει ένα εγγενές όριο στην κοινωνικότητα: το πολύ μέχρι 150 φίλοι, άσχετα με το πόσο κοινωνικός είναι κάποιος.
Μελετώντας τα στοιχεία από την κίνηση και τις φιλίες στο Facebook, διαπίστωσε ότι ο αριθμός αυτός ισχύει και σε αυτή την περίπτωση. «Μπορεί κανείς να εμφανίζει 1.500 φίλους, αν όμως μελετήσουμε πιο προσεκτικά τι ακριβώς συμβαίνει, βλέπουμε ότι στην πραγματικότητα οι άνθρωποι διατηρούν τον ίδιο πάνω-κάτω εσωτερικό κύκλο περίπου 150 ανθρώπων, όπως ακριβώς συμβαίνει στον πραγματικό κόσμο», δήλωσε, σύμφωνα με το βρετανικό Τύπο.
«Οι άνθρωποι γοητεύονται προφανώς από τη φήμη ότι έχουν εκατοντάδες φίλους, όμως στην πραγματικότητα είναι απίθανο να έχουν περισσότερους από 150 φίλους», πρόσθεσε, θεωρώντας ως φίλους αυτούς για τους οποίους κάποιος νοιάζεται και έρχεται σε επαφή τουλάχιστον μια φορά το χρόνο.
Ο Ντένμπαρ διαπίστωσε ακόμα ότι οι γυναίκες είναι καλύτερες στο να πιάνουν φιλίες στο Facebook. Όπως είπε, «υπάρχει μεγάλη διαφορά ανάμεσα στα δύο φύλα…τα κορίτσια είναι πολύ καλύτερα στο να διατηρούν σχέσεις απλώς και μόνο με το να μιλάνε μεταξύ τους. Τα αγόρια χρειάζονται περισσότερο την φυσική επαφή».
Τα πλήρη πορίσματα της έρευνας του Ντένμπαρ, τα οποία θα δημοσιευτούν φέτος, αναμένεται να χαιρετισθούν από τους ψυχολόγους που προειδοποιούν ότι το Facebook ενισχύει μια ανησυχητική τάση για «εθισμό στη φιλίες», προκαλώντας μια ανησυχία σε όσους το χρησιμοποιούν, μήπως ξεμείνουν από φίλους, ενώ πολλοί –σαν «ναρκομανείς»- αναζητούν όλο και μεγαλύτερη «δόση φίλων», ώστε να δείχνουν πιο δημοφιλείς και πετυχμένοι στον κοινωνικό περίγυρό τους.
Δευτέρα 25 Ιανουαρίου 2010
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου