Πέμπτη 28 Ιανουαρίου 2010

Αρνητικές επιπτώσεις στις επιχειρήσεις από τα μπλόκα και τα Τέμπη

Σε 440 εκατ. ευρώ υπολογίζεται -βάσει έρευνας- η μέχρι στιγμής ζημία που έχουν υποστεί οι επιχειρήσεις μέλη του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης (ΕΒΕΘ) λόγω των αγροτικών κινητοποιήσεων. Η ζημία από το κλείσιμο των Τεμπών για τις ίδιες επιχειρήσεις αγγίζει τα 140 εκατ. ευρώ, προερχόμενη από καθυστερήσεις και αυξημένο μεταφορικό κόστος.


Τις μέχρι τώρα επιπτώσεις καταγράφει έρευνα της Palmos Analysis για λογαριασμό του ΕΒΕΘ. Η έρευνα ξεκίνησε στις 22 Ιανουαρίου και συνεχίζεται. Τα στοιχεία που ανακοίνωσε το Επιμελητήριο είναι μέχρι και την Τρίτη 26 Ιανουαρίου και προέρχονται από απαντήσεις που έδωσαν 158 επιχειρήσεις μέλη του ΕΒΕΘ.

Βάσει των πρώτων ευρημάτων της έρευνας, το 83% των επιχειρήσεων δήλωσε ότι επηρεάστηκε η λειτουργία τους από τις αγροτικές κινητοποιήσεις. Εξ αυτών το 36% δήλωσε ότι επηρεάστηκε "πολύ" και το 47% "αρκετά". Επίσης, μεταξύ αυτών που επηρεάστηκαν, οι 8 στις 10 ανέφεραν πως είχαν καθυστερήσεις στην παράδοση εμπορευμάτων, οι 7 στις 10 στην προμήθεια πρώτων υλών και εμπορευμάτων, 1 στις δύο (48% ) δήλωσε μείωση κύκλου εργασιών και επίσης 1 στις 2 (45%) δήλωσαν πως μειώθηκε η αξιοπιστία της επιχείρησης απέναντι στους πελάτες της.

Σύμφωνα με την Palmos Analysis, η μέση επιβάρυνση ανά επιχείρηση λόγω αγροτικών κινητοποιήσεων φθάνει μέχρι στιγμής τις 20.000 ευρώ. Σε ό,τι αφορά τις επιπτώσεις από το κλείσιμο των Τεμπών λόγω των κατολισθήσεων, η έρευνα καταγράφει μεταξύ άλλων πως: το 75% των επιχειρήσεων του δείγματος δήλωσε ότι έχει επηρεαστεί λόγω καθυστερήσεων και αυξημένου μεταφορικού κόστους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
website counter
friend finderplentyoffish.com