Τετάρτη 27 Ιανουαρίου 2010

Από «κόσκινο» θα περάσουν οι μεγαλοφειλέτες των Ταμείων

Τον λογαριασμό σε μεγαλοφειλέτες θα στείλει το ΙΚΑ, καλώντας τους να προσέλθουν στο ταμείο και να δώσουν διευκρινίσεις για τον τρόπο αποπληρωμής των οφειλών. Αφορά 850 επιχειρήσεις που χρωστούν περισσότερες από 500 χιλ. ευρώ η κάθε μία. Πρόκειται για μία από τις πρωτοβουλίες που εξήγγειλε ο υπουργός Εργασίας για την αντιμετώπιση της εισφοροδιαφυγής.


Εντάσσεται σε ένα πακέτο 12 μέτρων, με σκοπό την ανάκτηση από τα Ταμεία μέρους των 8 δισ. ευρώ που εκτιμάται ότι χάνουν κάθε χρόνο. Όπως δήλωσε ο Ανδρέας Λοβέρδος, μόνον οι βεβαιωμένες καθυστερούμενες οφειλές στο ΙΚΑ ανέρχονται σε 7,5 δισ. ευρώ. Εξάλλου, σε 3,5 δισ. ευρώ υπολογίζεται η σπατάλη στα φάρμακα.

Aναφορικά με τις κινήσεις πάταξης της εισφοροδιαφυγής προβλέπονται πρόστιμα για παραβάτες των εργασιακών ρυθμίσεων, αλλά και κίνητρα για τις συνεπείς επιχειρήσεις.

Στο πλαίσιο αυτό αναμένονται εντατικοί έλεγχοι από την 1η Φεβρουαρίου, τους οποίους θα διενεργήσουν μικρές ευέλικτες ομάδες συνεργείων, ενώ τη ίδια ώρα το υπουργείο θα ξεκινήσει ενημερωτική καμπάνια , με κεντρικό σύνθημα "το νόμιμο συμφέρει".

Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο Ανδρέας Λοβέρδος, η εισφοροκλοπή, που κυρίως πλήττει το ΙΚΑ, ανέρχεται σε 4,7 δισεκατομμύρια και αφορά 239.000 επιχειρήσεις-οφειλέτες, εκ των οποίων ο μεγαλύτερος οφειλέτης, κατά τον υπουργό, είναι η κρατική Ολυμπιακή με 600 εκατομμύρια. Τα σκήπτρα στην εισφοροδιαφυγή κατέχει το ίδιο το κράτος που παρακρατά εισφορές για τους δημοσίους υπαλλήλους, ενώ ούτε οι ΔΕΚΟ αποδίδουν εισφορές.

Σχετικά με τα αποθεματικά των Ταμείων, ο υπουργός Εργασίας προσδιόρισε τη λογιστική ζημιά από τα δομημένα ομόλογα σε περίπου 230 με 250 εκατομμύρια ευρώ, αλλά διευκρίνισε ότι συνολικά οι επενδύσεις σε μετοχές, παρά την κρίση του 1999-2000 "έγραψαν" θετικά. Όπως υπογράμμισε ο κ. Λοβέρδος σήμερα επικρατεί μία αγκύλωση και ακινησία για τα αποθεματικά των ταμείων, καθώς οι διοικήσεις δεν τολμούν να προχωρήσουν σε επενδυτικές δραστηριότητες. Ταυτόχρονα ο υπουργός Εργασίας προανήγγειλε και την αποδοτικότερη αξιοποίηση της κινητής και ακίνητης περιουσίας των Ταμείων.

Μέτρα για την απασχόληση

Όσον αφορά στην εργασία, η κυβέρνηση ποντάρει πολλά στο πρόγραμμα επιδότησης των ασφαλιστικών εισφορών των νέων, με τον υπουργό Εργασίας να εκτιμά ότι θα δημιουργηθούν 65.000 νέες θέσεις εργασίας. Παράλληλα, οι επιχειρήσεις που θα προχωρούν σε αναδιαρθρώσεις θα μπορούν να εντάσσονται στον ΟΑΕΔ προκειμένου να αποφευχθούν οι απολύσεις εργαζομένων.

Με νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας καταργείται το υποχρεωτικό ελαστικό οκτάωρο ενώ για τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας θα απαιτείται πλέον η σύμφωνη γνώμη του οικείου σωματείου. Διαφορετικά, σε περίπτωση που δεν επιτευχθεί συμφωνία, η αντιδικία θα επιλύεται από τον Οργανισμό Μεσολάβησης και Διαιτησίας (ΟΜΕΔ).

Σύμφωνα με όσα εξήγγειλε ο υπουργός, οι πέντε πρώτες ώρες της υπερεργασίας, από την 41η έως την 45η κάθε εβδομάδα, θα αμείβονται επιπλέον με 30%, αντί 25% που ισχύει σήμερα. Πέραν της 45ης ώρας θα υπάρχει πρόσθετη αύξηση 75%.

Όσον αφορά, τέλος, στη διαφορά με τον ΟΤΕ, δημιουργείται κοινή επιτροπή υπηρεσιακών παραγόντων του ΙΚΑ και του τηλεπικοινωνιακού οργανισμού. Σκοπός της θα είναι να εντοπίσει τυχόν διαφορές από την εθελουσία έξοδο του ΟΤΕ και την ένταξη του ΤΑΠ ΟΤΕ στο ΙΚΑ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
website counter
friend finderplentyoffish.com