Την απουσία σχεδίου Β και το γεγονός πως η Ελλάδα θα εξέλθει με τα δικά της μέσα από την κρίση χωρίς να περιμένει “κάποιο είδος βοήθειας” τόνισε ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου με συνέντευξη του στην Ισπανική εφημερίδα “El Pais”. Ακόμα πρόσθεσε πως το πρόβλημα αξιοπιστίας της Ελλάδας είναι πολύ σημαντικό και εξαιτίας του δεν απέκλεισε υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας και από τον οίκο Μoody's.
Ο υπουργός ανέφερε πως “Είναι πιθανόν να έχουμε μια μείωση από την πλευρά της Moody’s. Δεν το αποκλείω. Αλλά εάν δεν είχαμε το πρόβλημα αξιοπιστίας που αντιμετωπίζουμε, το είδος της προσπάθειας που καταβάλλουμε θα θεωρούνταν πολύ σημαντικό”.
Πρόσθεσε ακόμα πως η μείωση του ελλείμματος κατά τέσσερις μονάδες σε ένα χρόνο είναι πολύ σημαντική και πως μετά το πρώτο τρίμηνο του 2010 θα υπάρχουν αποτελέσματα και τα πράγματα θα είναι ευκολότερα καθώς η πίεση θα μειωθεί. Παραδέχτηκε πάντως, πως ενώ οι Ελληνικές τράπεζες είναι υγιείς, έχουν στηριχθεί πολύ πάνω στην ΕΚΤ και εαν στο τέλος του 2010 οι κανόνες της ΕΚΤ αλλάξουν και η βαθμολογία δεν έχει βελτιωθεί, θα υπάρχει σοβαρό πρόβλημα.
Ακόμη, όπως τόνισε χαρακτηριστικά οι “προσπάθειες για τη μείωση του ελλείμματος και του χρέους πρέπει να συμβαδίσουν με τα μέτρα για την έξοδο της οικονομίας από την ύφεση” και επίσης το σημαντικό πρόβλημα είναι η αποκατάσταση της αξιοπιστίας της χώρας. Σύμφωνα με τον υπουργό, το χειρότερο μήνυμα που θα μπορούσε να στείλει σήμερα η Ελλάδα θα ήταν πως χρειάζεται κάποιο είδος βοήθειας και πρόσθεσε πως “θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί και θα δουλέψουμε για να εκπληρώσουμε τους όρους της Ευρωζώνης. Τελεία και παύλα”.
Σχετικά με το φλέγον ζήτημα της αξιοπιστίας των στατιστικών στοιχείων ο Γ. Παπακωνσταντίνου τόνισε πως μια ανεξάρτητη Στατιστική Υπηρεσία δεν αρκεί και πως πρόκειται να θεσπιστεί νόμος μέσα στο 2010 που θα προβλέπει αλλαγή στην διαδικασία κατάρτισης του προϋπολογισμού καθώς και μηχανισμό διπλού λογιστικού ελέγχου στους δημόσιους οργανισμούς.
Σε ερώτηση της δημοσιογράφου, Αλίσια Γκονζάλεζ, για το κατά πόσον τα μέτρα της Ελλάδας μοιάζουν με το σχέδιο προσαρμογής της Ιρλανδίας, ο υπουργός Οικονομικών απάντησε πως η Ελλάδα έχει διαφορετικά προβλήματα, όπως αυτό της φοροδιαφυγής και η λειτουργία του δημοσίου τομέα άρα απαιτούνται και διαφορετικές λύσεις. Όσον αφορά στο δημόσιο τομέα τόνισε πως θα θεσπιστεί σύστημα ώστε να γίνεται μια πρόσληψη για κάθε πέντε αποχωρήσεις και πως θα γίνουν μισθολογικές αυξήσεις για αμοιβές έως 2000 ευρώ ανά μήνα καθώς και περικοπές επιδομάτων κατά 10%.
Τέλος, όταν ρωτήθηκε για το εάν φανταζόταν τη θέση του υπουργού Οικονομικών τόσο δύσκολη και για το κατά πόσον άξιζε τον κόπο, χαριτολογώντας απάντησε “ρωτήστε με σε ένα χρόνο” και πρόσθεσε πως δεν φανταζόταν πως το σημείο εκκίνησης θα ήταν τόσο δύσκολο.
Τρίτη 22 Δεκεμβρίου 2009
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου