Τρίτη 29 Δεκεμβρίου 2009

Εκπτώσεις φόρου μόνο με αποδείξεις

Το υπουργείο Οκονομικών έχει αποφασίσει να διευρύνει τον κατάλογο των εκπιπτόμενων δαπανών με αποδείξεις, αλλά δεν έχει αποφασίσει ποιες νέες δαπάνες θα ενταχθούν στη λίστα


Μαζί με τις αλλαγές στη φορολογία εισοδήματος και ακίνητης περιουσίας σχεδιάζεται ο εμπλουτισμός της λίστας με τις αφορολόγητες δαπάνες με αποδείξεις, η διατήρηση της αυτοτελούς φορολόγησης για ορισμένα εισοδήματα όπως οι τόκοι των καταθέσεων, τα προνοιακά επιδόματα και τα ποσά των αποζημιώσεων λόγω απόλυσης.

Ειδικότερα το υπουργείο Οκονομικών έχει αποφασίσει να διευρύνει τον κατάλογο των εκπιπτόμενων δαπανών με αποδείξεις, αλλά δεν έχει αποφασίσει ποιες νέες δαπάνες θα ενταχθούν στη λίστα, τα ποσοστά έκπτωσης, καθώς και το εάν οι εκπτώσεις δαπανών θα αντικαταστήσουν μέρος των γενικών αφορολόγητων ορίων που ισχύουν σήμερα.

Σενάρια
Υπάρχει πληθώρα σεναρίων, μεταξύ των οποίων είναι η σύνδεση των δαπανών με ένα τμήμα του αφορολόγητου ορίου που θα είναι ανάλογο με το ύψος του εισοδήματος και την πηγή προέλευσής του. Για παράδειγμα υπάρχει η σκέψη, ένα ποσό από το αφορολόγητο όριο των 12.000 ευρώ για μισθωτούς να αναγνωρίζεται μόνο με την προσκόμιση αποδείξεων για δαπάνες παροχής υπηρεσιών και αγοράς καταναλωτικών αγαθών. Για τους ελεύθερους επαγγελματίες να καταργηθεί το γενικό αφορολόγητο των 10.500 ευρώ και η φοροαπαλλαγή τους να εξαρτάται από το ύψος των δαπανών με αποδείξεις.

Αλλα σενάρια προβλέπουν την αύξηση του ποσοστού της έκπτωσης και τη σύνδεσή του με το ύψος του εισοδήματος, έτσι ώστε οι φοροαπαλλαγές να είναι μεγαλύτερες για τα χαμηλά εισοδήματα και να βαίνουν μειούμενες μέχρι και να μηδενίζονται για τα εισοδήματα πάνω από ένα ορισμένο όριο.

Στο κατάλογο με τις δαπάνες εξετάζεται να ενταχθούν οι αποδείξεις παροχής υπηρεσιών από γιατρούς, δικηγόρους, συμβολαιογράφους, λογιστές, υδραυλικούς, ηλεκτρολόγους, ελαιοχρωματιστές και άλλους επιτηδευματίες. Επίσης, προτείνεται να αναγνωρίζονται οι αποδείξεις από καταστήματα ένδυσης και υπόδησης, συνεργεία αυτοκινήτων, κομμωτήρια, γυμναστήρια, ινστιτούτα αισθητικής, ταβέρνες, μπαρ, κέντρα διασκέδασης, ξενοδοχεία, ξενώνες κ.ά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
website counter
friend finderplentyoffish.com