Τετάρτη 30 Δεκεμβρίου 2009

Γ. Παπανδρέου: Δεν μου έχουν εισηγηθεί αύξηση του ΦΠΑ

Την απάντηση ότι δεν έχει δεχτεί σχετική εισήγηση από το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης έδωσε ο πρωθυπουργός, όταν ρωτήθηκε αν σχεδιάζει την αύξηση του φόρου προστιθέμενης αξίας. Η συγκεκριμένη δήλωση είναι διαφοροποιημένη σε σχέση με αντίστοιχες που είχε κάνει κατά το πρόσφατο παρελθόν, οι οποίες απέκλειαν κατηγορηματικά την αύξηση του ΦΠΑ και ερμηνεύεται ότι αφήνει ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα.


Μιλώντας με τους πολιτικούς συντάκτες που καλύπτουν το κυβερνητικό ρεπορτάζ, ο Γ. Παπανδρέου υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση προχωρά με βάση όσα ανακοίνωσε και δεν θα αλλάξει στρατηγική. Εμφανίστηκε βέβαιος ότι το πρόγραμμα σταθερότητας και ανάπτυξης, που θα κατατεθεί στο τέλος Ιανουαρίου, θα εγκριθεί από τις Βρυξέλλες. Τόνισε ότι το πρόβλημα της Ελλάδας οφείλεται στη διαφθορά και στην κατασπατάληση πόρων,οι οποίοι έγιναν stage και ρουσφέτια, αντί να αποτελέσουν μοχλό ανάπτυξης.

Εμφανίστηκε αιχμηρός και απέναντι στις τράπεζες, λέγοντας ότι δεν διοχέτευσαν τα χρήματα από το πακέτο στήριξης στην πραγματική οικονομία, αλλά προτίμησαν να κλείσουν "τρύπες" και να χρηματοδοτήσουν πολύ συγκεκριμένες εταιρείες.

Ευρύς διάλογος για τον εκλογικό νόμο

Ο πρωθυπουργός διέκρινε περιθώρια για μία συμφωνία με τη Νέα Δημοκρατία στην αλλαγή της εκλογικής νομοθεσίας, παρά τις ενστάσεις που διατύπωσε ο Αντώνης Σαμαράς για τις προωθούμενες αλλαγές.

Εκτίμησε ότι η εντύπωση που του άφησε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας δεν ήταν ότι λέει "όχι" στην αλλαγή, αλλά ότι σκέπτεται μια παραλλαγή του συστήματος που προτείνει το ΠΑΣΟΚ. Όπως τόνισε, το σημαντικό είναι ότι όλες οι πολιτικές δυνάμεις συμφωνούν πως το σημερινό σύστημα πάσχει και παράγει μαύρο πολιτικό χρήμα. Δήλωσε, πάντως, ότι είναι πρόθυμος να θέσει σε διάλογο όλες τις πτυχές του ζητήματος.

Όσον αφορά στις ενστάσεις των μικρότερων κομμάτων, ότι το "γερμανικό" σύστημα θα τους στερήσει έδρες, ο Γ. Παπανδρέου υποστήριξε ότι ακόμη κι αν χάσουν τις έδρες από τις περιφέρειες που θα γίνουν μονοεδρικές, θα κερδίσουν τον ίδιο αριθμό ή ακόμη και μεγαλύτερο, από τις λίστες. Ξεκαθάρισε ότι οι αυτοδιοικητικές εκλογές του Νοεμβρίου θα γίνουν με τον νέο εκλογικό νόμο και τον "Καποδίστρια 2".

Σχολιάζοντας εκείνους που ισχυρίζονται ότι η παροχή ελληνικής ιθαγένειας σε παιδιά μεταναστών αλλοιώνει το εκλογικό σώμα, τόνισε ότι όλα τα κόμματα διεκδικούν, επί ίσοις όροις, την ψήφο όλων των Ελλήνων. Η απόφαση δεν αλλοιώνει το εκλογικό σώμα, αλλά το αλλάζει, πρόσθεσε.

Αιχμές για το Βατοπέδι

Ερωτηθείς για τη διαφαινόμενη άρνηση της ΝΔ να συναίνεση στην επανεξέταση του σκανδάλου του Βατοπεδίου, ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης πρέπει να αποφασίσει εάν υιοθετεί όσα συνέβησαν στο κυβερνητικό παρελθόν της. Υποστήριξε ότι η ΝΔ λέει ότι κάνει αυτοκριτική, αλλά στην ουσία δεν το κάνει, πρέπει να βρει την ταυτότητά της και να αλλάξει πολλά πράγματα.

Σχολιάζοντας, τέλος, τις καθυστερήσεις στην τοποθέτηση γραμματέων, υποστήριξε ότι θα άξιζε να περιμέναμε ακόμη κι έναν χρόνο για να γίνουν αλλαγές στη χώρα, οι οποίες δεν έχουν γίνει τα τελευταία 200 χρόνια. Αναφορικά με τα περί "πολυγλωσσίας" στην κυβέρνηση, τόνισε ότι ο ίδιος θέλει να ακούει διαφορετικές απόψεις, αλλά στο τέλος λαμβάνεται μία απόφαση και αυτή είναι που ισχύει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
website counter
friend finderplentyoffish.com