Πέμπτη 24 Δεκεμβρίου 2009

Στο «κόκκινο» το 7,2% των δανείων

Αύξηση αλλά με βραδύτερο ρυθμό των επισφαλών δανείων καταγράφει η Τράπεζα της Ελλάδος στην «Ενδιάμεση Έκθεση για τη Χρηματοπιστωτική Σταθερότητα».


Σύμφωνα με την Τ.τ.Ε, η μεγαλύτερη πρόκληση που καλείται να αντιμετωπίσει αυτή τη στιγμή η Ελλάδα, είναι η αντιστροφή του αρνητικού κλίματος που επικρατεί στις αγορές. Προσθέτει ότι σε αντίθεση με ό,τι συμβαίνει σε πολλές άλλες χώρες, τα αίτια των προβλημάτων της ελληνικής οικονομίας δεν πηγάζουν από τον τραπεζικό τομέα.

Η ύφεση εκτιμάται ότι έχει επιδράσει αρνητικά στην καθαρή χρηματοοικονομική θέση των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών. Έτσι, ο λόγος των δανείων σε καθυστέρηση προς το σύνολο δανείων τον Σεπτέμβριο 2009 ανήλθε σε 7,2%. Πάντως, όπως επισημαίνεται, ο ρυθμός ανόδου των «κόκκινων» δανείων επιβραδυνόταν στη διάρκεια του έτους (β’ τρίμηνο 2009: 6,8%, α’ τρίμηνο 2009: 6%, Δεκέμβριος 2008: 5%).

Για το χρηματοπιστωτικό σύστημα επισημαίνεται ότι μετά το α’ τρίμηνο του 2009, αποδυναμώνονταν σταδιακά οι πιέσεις στη σταθερότητα του από τις εξελίξεις στις διεθνείς αγορές χρήματος και κεφαλαίων. Ενώ όμως οι γενικευμένες εντάσεις στις αγορές έχουν υποχωρήσει, οι πιέσεις κατά χώρα και κατά περίσταση δεν έχουν εξαλειφθεί.

Σημαντική θετική εξέλιξη ήταν η ενίσχυση, στη διάρκεια του έτους, της κεφαλαιακής επάρκειας των ελληνικών εμπορικών τραπεζών και των ομίλων τους, η οποία προήλθε κυρίως από τη σημαντική άνοδο των εποπτικών ιδίων κεφαλαίων. Στο τέλος Σεπτεμβρίου του 2009, ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας των τραπεζών και των ομίλων τους ανήλθε, αντίστοιχα, σε 13,2 και 11,7

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
website counter
friend finderplentyoffish.com