Πέμπτη 24 Δεκεμβρίου 2009

Παραδέχτηκε λάθη, δεν απέταξε πολιτικές ο Αντώνης Σαμαράς

Συναινετικός ως προς τα μέτρα νοικοκυρέματος της οικονομίας, υπέρμαχος των πεπραγμένων της κυβέρνησης Καραμανλή -αν και παραδέχτηκε ότι έγιναν λάθη-, αλλά και διατεθειμένος να κρατήσει επαφές με τον συντηρητικό πυρήνα των οπαδών της Νέας Δημοκρατίας, εμφανίστηκε ο Αντώνης Σαμαράς,


Στην πρώτη του ομιλία στην Βουλή με την ιδιότητα του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης τόνισε ότι τα λάθη του παρελθόντος δεν δίνουν το δικαίωμα στο ΠΑΣΟΚ «να φέρεται με πρωτοφανή αλαζονεία και να λέει ότι η Ν.Δ. εγκατέλειψε το σκάφος πριν πέσει στα βράχια». Καταλόγισε, μάλιστα, στην κυβέρνηση ότι είναι αυτή που κινδυνεύει να πέσει σε ύφαλο λόγω των διαφορετικών γραμμών που επικρατούν. "Του υπουργού κ. Παπακωσταντίνου και της υπουργού κ. Κατσέλη. Ότι προωθεί η μια πλευρά το αναιρεί η άλλη", υποστήριξε ο κ. Σαμαράς.

Επέκρινε το ΠΑΣΟΚ ότι φούσκωσε τεχνικά το έλλειμμα με "λογιστικές αλχημείες" ώστε να χτυπήσει τη Ν.Δ.(εκτίμησε ότι στην πραγματικότητα ανέρχεται σε 9,7% του ΑΕΠ) και επέρριψε ευθύνες στην κυβέρνηση για την άνοδο των spreads". Υποστήριξε ότι για το ξεχείλωμα των δημοσιονομικών μεγεθών ευθύνεται μεν η Ν.Δ. αλλά όχι περισσότερο απ' ότι οι κυβερνήσεις άλλων χωρών της Ε.Ε. Υιοθέτησε τον προεκλογικό ισχυρισμό του τέως πρωθυπουργού, ότι το δημόσιο χρέος οφείλεται στα δανεικά των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και η Ν.Δ. δεν πρόσθεσε ούτε ευρώ.

Σε ό,τι αφορά στην πρόταση του για την διέξοδο από την οικονομική κρίση, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης πρότεινε την αύξηση της φορολογικής βάσης την υιοθέτηση τεκμηρίων κατανάλωσης, την καθιέρωση αντικειμενικών κριτηρίων φορολόγησης μικρομεσαίων επιχειρήσεων και ελεύθερων επαγγελματιών.

Σχετικά με τον περιορισμό της σπατάλης κάλεσε την κυβέρνηση μεταξύ άλλων να υποχρεώσει τους δημόσιους οργανισμούς να καταθέτουν προϋπολογισμούς και να τοποθετήσει ορκωτούς ελεγκτές για να ελέγχουν την εκτέλεση τους. "Αν προωθήσετε αυτά τα μέτρα θα σας στηρίξουμε" τόνισε ο κ. Σαμαράς διατηρώντας το πνεύμα συναίνεσης που ο ίδιος καλλιέργησε με το ΠΑΣΟΚ.

Ο κ. Σαμαράς αναφέρθηκε και στην νομοθετική πρωτοβουλία που έχει πάρει η κυβέρνηση για τους μετανάστες. Όμως η άποψη που εξέφρασε ήταν "θολή". Συγκεκριμένα, ζήτησε από τον πρωθυπουργό "να μην προχωρήσει σε άκριτη μαζική νομιμοποίηση χωρίς τις προϋποθέσεις που βάζει η Ε.Ε." και πρότεινε να υπάρξει πρώτα διάλογος "χωρίς βιασύνη και κριτήρια, ώστε να προστατέψουμε και τους έντιμους μετανάστες και την αφομοίωση τους με κοινωνική συνοχή".

Τέλος, μιλώντας για την εξωτερική πολιτική, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης είπε ότι "όταν μιλάμε για κόκκινες γραμμές, εννοούμε τις έσχατες γραμμές υποχώρησής μας σε κάποιο μεγάλο θέμα" και έφερε ως παράδειγμα το σχέδιο Ανάν που, όπως είπε, "αν κατατεθεί παρόμοιο με το προηγούμενο, τότε θα καταλήξει στον κάλαθο των αχρήστων".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
website counter
friend finderplentyoffish.com