Πέμπτη 5 Σεπτεμβρίου 2013

Επιβεβαιώθηκε η έξοδος από την ύφεση

Επιβεβαιώθηκε από την Eurostat η αρχική εκτίμηση ότι το ΑΕΠ της Ευρωζώνης αυξήθηκε την άνοιξη (β' τρίμηνο) κατά 0,3% σε σχέση με τους χειμερινούς μήνες.





Σε ετήσια βάση, όμως, το ΑΕΠ της Ευρωζώνης συρρικνώθηκε 0,5%. Στο σύνολο των 28 οικονομιών της ΕΕ, το ΑΕΠ αυξήθηκε 0,4% σε τριμηνιαία βάση και παρέμεινε αμετάβλητο σε 12μηνη βάση.

Μεταξύ των οικονομιών της Ευρωζώνης το ΑΕΠ συρρικνώθηκε σε σχέση με τον χειμώνα στην Κύπρο (1,4%), τη Σλοβενία (0,3%), την Ολλανδία (0,2%), την Ιταλία (0,2%) και την Ισπανία (0,1%). Σε όλες τις περιπτώσεις, όμως, ο ρυθμός εξασθένισης ήταν χαμηλότερος εκείνου του α' τριμήνου. Εντυπωσιακή ανάκαμψη καταγράφηκε στην Πορτογαλία, όπου το ΑΕΠ αυξήθηκε 1,1% σε τριμηνιαία βάση, περιορίζοντας στο 2% τη συρρίκνωση στο 12μηνο.

Κατά 0,5% αυξήθηκε το γαλλικό ΑΕΠ, μετά από δύο τρίμηνα υποχώρησης κατά 0,2%. Στη Γερμανία, μετά από την υποχώρηση του ΑΕΠ στα τέλη του 2012 και τη στασιμότητά του κατά τους χειμερινούς μήνες, καταγράφηκε εντυπωσιακή αύξηση 0,7%. Με τον ίδιο ρυθμό αναπτύχθηκε και η οικονομία της Φινλανδίας. Οριακή άνοδο κατέγραψε, τέλος, το ΑΕΠ στην Εσθονία (0,1%), μετά από συρρίκνωση 1% το α' τρίμηνο.

Στην υπόλοιπη ΕΕ η ισχυρότερη ανάπτυξη καταγράφηκε στη Βρετανία και τη Λιθουανία (0,7% αμφότερες) ενώ οριακή συρρίκνωση (0,1%) σημειώθηκε στη Σουηδία και την Βουλγαρία.

Τα περισσότερα από τα παραπάνω στοιχεία, πάντως, ήταν ίδια με εκείνα των αρχικών εκτιμήσεων, με αποτέλεσμα να μην υπάρξει ανοδική αντίδραση στις αγορές.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
website counter
friend finderplentyoffish.com