Τετάρτη 4 Σεπτεμβρίου 2013

Μέσω πληροφοριακού συστήματος του ΙΚΑ οι εισφορές

Ταυτόχρονα θα δηλώνονται -και θα παρακολουθούνται σε μηνιαία βάση- μέσω του Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος του ΙΚΑ, οι εισφορές που αναλογούν στον μισθό τόσο για τα επικουρικά ταμεία όσο και για τα ταμεία πρόνοιας (που χορηγούν εφάπαξ) στους εργαζομένους του ιδιωτικού τομέα.




Την ταυτόχρονη υποβολή, μαζί με την Ανακεφαλαιωτική Περιοδική Δήλωση που αφορά εισφορές για την κύρια ασφάλιση και σύνταξη, των στοιχείων για τις εισφορές οι οποίες αναλογούν στα επικουρικά ταμεία (ΕΤΕΑ) και στα ταμεία πρόνοιας (ΤΑΠΙΤ) ανακοινώνει σήμερα ο υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας ως «ασπίδα» στην εκτεταμένη εισφοροδιαφυγή - μη απόδοση των εισφορών που παρακρατούνται από τους μισθούς, αλλά δεν αποδίδονται, με αποτέλεσμα είτε την έκδοση συντάξεων με υπεύθυνες δηλώσεις (ΤΕΑΥΕΚ) είτε την περικοπή χρόνου ασφάλισης.

Δύο αλλαγές
Το μέτρο που ήδη έχουν επεξεργαστεί ο υπουργός Εργασίας, ο διοικητής του ΙΚΑ Ροβέρτος Σπυρόπουλος, ο διοικητής του Ενιαίου Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης Τ. Παπανικολάου και ο διοικητής του Ταμείου Πρόνοιας Ιδιωτικού Τομέα (ΤΑΠΙΤ) Π. Παππάς υπολογίζεται ότι θα μπορεί να τεθεί σε πλήρη εφαρμογή από την 1/1/2014. Και αυτό καθώς, πέρα από την ανάγκη ελέγχου και παρακολούθησης της καταβολής εισφορών και παροχών στα ταμεία της επικουρικής ασφάλισης και της παροχής εφάπαξ, από την 1η Ιανουαρίου ο ασφαλιστικός νόμος επιβάλλει 2 βασικές αλλαγές:

Τον υπολογισμό των σχετικών παροχών με βάση τις εισφορές που έχουν καταβληθεί. Ηδη, για τους νέους ασφαλισμένους (από 2011 και μετά οι οποίοι θα συνταξιοδοτηθούν τις επόμενες δεκαετίες) τα Ταμεία δημιουργούν ατομικούς λογαριασμούς, ενώ για τους παλαιότερους που πρόκειται να συνταξιοδοτηθούν από το 2014 και μετά, μελέτες προεξοφλούν μειώσεις έως και 30% από τον επόμενο χρόνο και

«Ρήτρα μηδενικού ελλείμματος» στα επικουρικά και στα Ταμεία εφάπαξ (από 1/1/2014 σταματά οριστικά κάθε δυνατότητα κάλυψης των ελλειμμάτων τους από τον κρατικό προϋπολογισμό) και τη διαμόρφωση των σχετικών παροχών «με βάση τις οικονομικές δυνατότητες των Ταμείων». Σε αυτό το πλαίσιο, ο νόμος προβλέπει την ανά τρίμηνο προσαρμογή ύστερα από αναλογιστικές μελέτες ακόμη και των ήδη καταβαλλόμενων επικουρικών συντάξεων στους συνταξιούχους.

Κατοχύρωση
Το νέο σύστημα διασφαλίζει τον έλεγχο για την καταβολή των μελλοντικών εισφορών (ή την επιβολή πράξης βεβαίωσης οφειλής - προστίμου στον εργοδότη, σε αντίθετη περίπτωση). Οι έως σήμερα οφειλές θα πρέπει, όπως σημειώνουν στην «Η», στελέχη των ταμείων, με πρωτοβουλία του ασφαλισμένου να βεβαιωθούν και να καταλογιστούν προκειμένου να μη χάσουν δικαιώματα (π.χ. συμπλήρωση του απαιτούμενου χρόνου ασφάλισης για τη λήψη επικουρικής σύνταξης).



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
website counter
friend finderplentyoffish.com