Τετάρτη 4 Σεπτεμβρίου 2013

Κλειδί για ανάπτυξη ο φθηνός δανεισμός

Με τρία καλά νέα για τις προοπτικές της οικονομίας ξεκίνησε η εβδομάδα: Πρώτον, για πρώτη φορά από την εκδήλωση της βαθιάς κρίσης τα επιτόκια στις χορηγήσεις αρχίζουν να μειώνονται.




Τον κύκλο άνοιξε η Τράπεζα Πειραιώς. Δεύτερον, στο επτάμηνο Ιανουαρίου - Ιουλίου καταγράφεται πρωτογενές πλεόνασμα 2,64 δισ. ευρώ, από τα υψηλότερα στην Ε.Ε. Τρίτον, ο δείκτης ΡΜΙ «έδειξε» ότι η παραγωγή της ελληνικής μεταποίησης σταθεροποιείται και μάλιστα με ανοδικές τάσεις. Τον Αύγουστο κατέγραψε το υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 44 μηνών!

Την Τράπεζα Πειραιώς αναμένεται να ακολουθήσουν και οι άλλες συστημικές τράπεζες. Το κόστος του χρήματος θα γίνει φθηνότερο για τις επιχειρήσεις, για την αγορά συνολικά. Πρόκειται για το πρώτο απτό, για τους δανειολήπτες, αποτέλεσμα της επιτυχούς ανακεφαλαιοποίησης των συστημικών τραπεζών.

Στον βαθμό που θα προχωρεί περαιτέρω η ενίσχυση των ελληνικών τραπεζών, σε συνδυασμό με τη βελτίωση της δημοσιονομικής κατάστασης, θεωρείται δεδομένο ότι τα επιτόκια των δανείων θα μειωθούν και άλλο, ενώ θα σταματήσει η συρρίκνωση των χορηγήσεων και έτσι θα δοθεί βαθιά «ανάσα» στην αγορά, που διψά για ρευστότητα.

Ταυτόχρονα η θεαματική βελτίωση της δημοσιονομικής κατάστασης ενισχύει τη «φαρέτρα» της κυβέρνησης ενόψει των σκληρών διαπραγματεύσεων με την τρόικα και ειδικά στο μείζον θέμα της ελάφρυνσης του δυσβάστακτου βάρους του δημοσίου χρέους.

Η βελτίωση των δημοσίων οικονομικών, η εξάλειψη των αιτιών που προκαλούν τα ελλείμματα και το χρέος, η υλοποίηση των δεσμεύσεων που έχουμε αναλάβει, αποτελούν ισχυρό μέσο πίεσης ώστε η Ευρώπη να? τηρήσει τη δέσμευση που ανέλαβε στα τέλη του 2012 να εξετάσει νέα μέτρα μείωσης του ελληνικού δημοσίου χρέους, εφόσον η Ελλάδα εφαρμόζει τις μεταρρυθμίσεις.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
website counter
friend finderplentyoffish.com