Πέμπτη 5 Σεπτεμβρίου 2013

ΔΕΘ: Στόχος να γίνει και πάλι «μόδα»

Ολική επαναφορά για τον θεσμό της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, καθώς από μία Εκθεση με μεγάλη εξάρτηση από το Δημόσιο και τις κρατικές εταιρείες, μετατρέπεται σε ένα εκθεσιακό γεγονός απευθυνόμενο σχεδόν αποκλειστικά σε ιδιωτικές επιχειρήσεις, οι οποίες φέτος καλύπτουν τη συντριπτική πλειονότητα των χώρων της.




Παράλληλα, η 78η ΔΕΘ, η οποία θα εγκαινιαστεί από τον πρωθυπουργό το ερχόμενο Σάββατο, έχει να επιδείξει και μία αξιοσημείωτη πρωτιά, αυτή της παρουσίας του Google Developers Group.

Οι δράσεις που θα αναπτύξει η κοινότητα των προγραμματιστών της Google κατά τη διάρκεια της ΔΕΘ αφορούν στην παρουσίαση όλων των τελευταίων εξελίξεων στην τεχνολογία και στα επιτεύγματα της κορυφαίας εταιρείας του διαδικτύου.

Μάλιστα, μία από τις ημέρες της έκθεσης, θα υπάρξει live streaming της ΔΕΘ με τα κεντρικά γραφεία της Google στη Silicon Valley και θα αναπτυχθεί διάλογος ανάμεσα στις δύο κοινότητες των προγραμματιστών.

Χθες, κατά τη διάρκεια της καθιερωμένης συνέντευξης Τύπου, ο πρόεδρος της ΔΕΘ-Helexpo, κ. Τάσος Τζήκας, κάλεσε τη Θεσσαλονίκη να ξανακάνει «μόδα» τη ΔΕΘ, όπως ήταν παλιά, σημειώνοντας πως η φετινή διοργάνωση αποκτά μια ιδιαίτερη διάσταση, αφού είναι η πρώτη που διοργανώνεται από τον ενοποιημένο εθνικό εκθεσιακό φορέα μετά από 14 χρόνια.

200.000 επισκέπτες
Οι μέχρι σήμερα συμμετοχές στην 78η ΔΕΘ ανέρχονται σε 800 (άμεσοι και έμμεσοι εκθέτες), ενώ η εκτίμηση είναι πως μέχρι το τέλος της εβδομάδας ο αριθμός αυτός θα ανέλθει σε 1.000. Την ίδια στιγμή αυξημένος είναι ο εκθεσιακός χώρος κατά 40% σε σχέση με πέρσι, η δε επισκεψιμότητα αναμένεται να ξεπεράσει τα 200.000 άτομα.

Η παρουσία του Δημοσίου περιορίζεται φέτος στη συμμετοχή του ΕΣΠΑ για ενημερωτικούς σκοπούς των επιχειρήσεων και των πολιτών.

Προς την κατεύθυνση της ενίσχυσης της επισκεψιμότητας η τιμή του εισιτηρίου μειώθηκε κατά 40%, από τα 5 ευρώ που ήταν πέρυσι, στα 3 ευρώ.

«Η ΔΕΘ επανακάμπτει και ξαναγίνεται η πρωταγωνίστρια των ημερών». Τη βεβαιότητα αυτή εξέφρασε από την πλευρά του ο υπουργός Μακεδονίας Θράκης, κ. Θεόδωρος Καράογλου, ο οποίος επισήμανε πως η έκθεση επιστρέφει στον εμπορικό και διεθνή της χαρακτήρα, με έμφαση στην ανάδειξη και ανάπτυξη των εξαγωγικών δυνατοτήτων της χώρας.

Συνολικά, τα 13 θεματικά αφιερώματα της ΔΕΘ καλύπτουν μία ευρύτατη γκάμα ενδιαφερόντων ενημέρωσης, πληροφόρησης, ψυχαγωγίας, διασκέδασης, ακόμη και υλοποίησης εμπορικών συμφωνιών.

Ενδεικτικά, στο θεματικό αφιέρωμα «Ελλάδα και Επιχειρηματικότητα», 125 επιχειρήσεις θα δώσουν το «παρών» με τα προϊόντα και τις υπηρεσίες τους.

Ειδικότερα, στο εν λόγω αφιέρωμα, μεγάλη θα είναι η συμμετοχή από το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης (ΕΒΕΘ) με 50 επιχειρήσεις-μέλη του, από το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης (ΒΕΘ) με 25 επιχειρήσεις-μέλη του και από το Επιμελητήριο Σερρών με 50 επιχειρήσεις-μέλη του. Ακόμη, στην 78η ΔΕΘ θα συμμετάσχει και το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης, το οποίο θα παρουσιάσει το σύνολο των υπηρεσιών και δραστηριοτήτων του.

Ευρεία θα είναι και η παρουσία της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, με τους εκπροσώπους του συνόλου των Επιμελητηρίων της περιοχής.

Αξιοσημείωτη είναι η προσπάθεια, που έχει γίνει και στο πεδίο της προσέλκυσης διεθνών συμμετοχών, οι οποίες θα υπερβούν τις 20.

Αναγκαία η ανάπλαση << Αναφερόμενος στα αναπτυξιακά πλάνα του εθνικού εκθεσιακού φορέα, ο κ. Τζήκας επισήμανε πως «ολοκληρώσαμε και παρουσιάσαμε τη μελέτη-πρόταση της ΔΕΘ-Helexpo για τις εκθεσιακές υποδομές. Η μελέτη αυτή προέκρινε ως πιο συμφέρουσα, με δεδομένη την τρέχουσα οικονομική συγκυρία, τη λύση της ανάπλασης των υφιστάμενων εκθεσιακών εγκαταστάσεων με την παράλληλη δημιουργία μητροπολιτικού πάρκου, πρόταση που έχει διασφαλίσει την συναίνεση των φορέων της πόλης». «Η μετεγκατάσταση στη Σίνδο, το δεύτερο σενάριο που εξέτασε η μελέτη, θεωρήθηκε ανέφικτη υπό τις σημερινές οικονομικές συνθήκες, δεν αποκλείσθηκε όμως για όταν η οικονομική κατάσταση της χώρας επιτρέψει πιο φιλόδοξους σχεδιασμούς», κατέληξε ο ίδιος. Να σημειωθεί ότι η 78η ΔΕΘ εμπεριέχει και ένα πολύ πλούσιο πρόγραμμα εκδηλώσεων, το οποίο είναι σημαντικά αυξημένο, σε σχέση με το παρελθόν και για πρώτη φορά εδώ και πολλά χρόνια είναι ενισχυμένο και με πρόδρομα γεγονότα, που θα εξελιχθούν μέσα στην πόλη πριν από την έναρξη της Εκθεσης. 78η ΔΕΘ Στόχος της νέας διοίκησης της ΔΕΘ-Helexpo είναι η πόλη να έρθει ξανά κοντά στην Εκθεση, γι' αυτό και η φετινή διοργάνωση έχει ένα πλούσιο πρόγραμμα παράλληλων εκδηλώσεων που θυμίζει τις ΔΕΘ άλλων εποχών. Η ΔΕΘ εγκαινιάζει νέες συνεργασίες με πολιτιστικούς-καλλιτεχνικούς και παραγωγικούς φορείς της Θεσσαλονίκης. Το Δημόσιο δεν υπάρχει φέτος στη ΔΕΘ, παρά μόνο διατηρείται η παρουσία του ΕΣΠΑ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
website counter
friend finderplentyoffish.com