Παρασκευή 6 Σεπτεμβρίου 2013

ΕΥΝΟΙΚΗ ΡΥΘΜΙΣΗ Περισσότεροι φοιτητές θα πάρουν φέτος μετεγγραφή

Ευνοϊκές ρυθμίσεις για τις μετεγγραφές στην τριτοβάθμια εκπαίδευση προβλέπει το νομοσχέδιο για το Νέο Λύκειο, το οποίο συζητείται στη Βουλή και αναμένεται να ψηφισθεί την προσεχή Τρίτη.






Ειδικότερα, αυξάνεται από 7.500 ευρώ στα 9.000 ευρώ το όριο του κατά κεφαλήν εισοδήματος που πρέπει να έχει μία οικογένεια το χρόνο για να μπορεί ένα παιδί της να ζητήσει μετεγγραφή. Για τις μονογονεϊκές οικογένειες, τους πάσχοντες από σοβαρά νοσήματα, και εάν ο ένας ή και οι δύο γονείς έχουν αποδεδειγμένα συμπληρώσει οκτώ μήνες ανεργίας μέσα στο 2013 το εισοδηματικό όριο είναι 15.000 ευρώ.

Παράλληλα, αυξάνεται ο αριθμός των μετεγγραφών που επιτρέπονται στα κεντρικά ΑΕΙ, από 10% στο 15%, ποσοστό δηλαδή που ισχύει για τα περιφερειακά ιδρύματα.

Αλλαγή υπάρχει και για τις εξετάσεις εισαγωγής των αποφοίτων Επαγγελματικών Λυκείων στα ΤΕΙ. Προβλέπεται ότι για τον υπολογισμό των τελικών μορίων για την εισαγωγή στα ΑΕΙ οι βαθμοί στα δύο μαθήματα γενικής παιδείας θα πολλαπλασιάζονται με συντελεστή βαρύτητας 1,5, και των ειδικών μαθημάτων με συντελεστή 3. Με το νέο σύστημα -θα εφαρμοστεί για τους υποψηφίους τους 2016 - θα ευνοούνται όσοι είναι καλύτεροι στα μαθήματα ειδικότητας.

Στο μεταξύ, σε 4.890 ανέρχονται φέτος οι θέσεις για νέους φοιτητές στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο για προπτυχιακές σπουδές, όπως προβλέπεται σε σχετική με απόφαση του υπουργείου Παιδείας για το ακαδημαϊκό έτος 2014 -15.Οι φοιτητές καταβάλλουν ως δίδακτρα 550 ευρώ ανά θεματική ενότητα για τα προπτυχιακά προγράμματα σπουδών και 700 ευρώ ανά θεματική ενότητα για τα μεταπτυχιακά προγράμματα σπουδών


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
website counter
friend finderplentyoffish.com