Δευτέρα 9 Σεπτεμβρίου 2013

Ψάχνουν κεφάλαια 14 συνεταιριστικές τράπεζες

Ώρα μηδέν για τις συνεταιριστικές τράπεζες.

Σε αναζήτηση κεφαλαίων θα βγουν μέσα στο Νοέμβριο οι 14 συνεταιριστικές τράπεζες (μαζί με την Πανελλήνια Τράπεζα), καθώς θα πρέπει να ενισχυθούν με περισσότερα από 250εκ ευρώ.





Εκείνες που θα συγκεντρώσουν τα απαραίτητα κεφάλαια, όπως αυτά τα ορίσει η Τράπεζα της Ελλάδος, θα συνεχίσουν κανονικά την λειτουργία τους, ενώ όσες δεν τα καταφέρουν θα «σπάσουν» σε good και bad bank, με το «καλό» κομμάτι -που είναι οι καταθέσεις και τα ενήμερα δάνεια- να μεταβιβάζεται σε άλλη τράπεζα συστημική ή μη.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η ΤτΕ εκπονεί ειδική έκθεση για τις συνεταιριστικές τράπεζες στην Ελλάδα, η οποία θα είναι έτοιμη μέχρι το τέλος Οκτωβρίου και η οποία θα υποβληθεί προς έγκριση στο υπουργείο Οικονομικών.

Στην έκθεση θα προβλέπεται η εφαρμογή ενός σχεδίου για τον εξορθολογισμό του κλάδου, στο πλαίσιο της ενιαίας στρατηγικής για το χρηματοπιστωτικό σύστημα. Μάλιστα όπως αναφέρουν καλά πληροφορημένες πηγές η ΤτΕ θα καταστήσει πιο αυστηρό το πλαίσιο λειτουργίας των συνεταιριστικών τραπεζών. Επίσης θα καθορίζεται και το ύψος των κεφαλαίων που απαιτούνται για την κάθε μία συνεταιριστική τράπεζα, ώστε να πληρούνται οι προϋποθέσεις κεφαλαιακής επάρκειας.

Στη συνέχεια η κυβέρνηση -λαμβάνοντας υπόψη την έκθεση της ΤτΕ- θα πρέπει να προχωρήσει στα απαραίτητα νομικά και θεσμικά βήματα για την εφαρμογή του σχεδίου για τις συνεταιριστικές τράπεζες.

Οι ελληνικές συνεταιριστικές τράπεζες διαθέτουν 4,3δισ ευρώ ενεργητικό, έχουν χορηγήσει δάνεια ύψους 3,55δισ ευρώ και έχουν 3,4δισ ευρώ καταθέσεις. Τα συνολικά κεφάλαια που διαθέτουν ανέρχονται στα 550εκ ευρώ.

Σήμερα στην Ελλάδα δραστηριοποιούνται 14 συνεταιριστικές τράπεζες -μαζί με την Πανελλήνια Τράπεζα- και το δίκτυο τους αριθμεί 175 καταστήματα. Πρόκειται για τις συνεταιριστικές τράπεζες: Παγκρήτια, Χανίων, Εύβοιας, Έβρου, Πελοποννήσου, Δωδεκανήσου, Θεσσαλίας, Δράμας, Ηπείρου, Δυτικής Μακεδονίας, Καρδίτσας, Πιερίας και Σερρών.

Ας σημειωθεί ότι η Πανελλήνια Τράπεζα, ενδεχομένως να «παίξει» και το ρόλο του γαμπρού στη διάσωση εκείνων που αντιμετωπίσουν προβλήματα στην εξεύρεση κεφαλαίων. Ενώ πληροφορίες αναφέρουν, πως δεν αποκλείεται να υπάρξει ενδιαφέρον και από μη συστημική τράπεζα για την απόκτηση συνεταιριστικών, προκειμένου να ενισχύσει το δίκτυο των καταστημάτων της.

Υπενθυμίζουμε ότι πέρυσι τον Μάρτιο η Τράπεζα της Ελλάδος έβαλε «λουκέτο» σε τρεις συνεταιριστικές τράπεζες, την Αχαϊκή, Λαμίας και Λέσβου- Λήμνου καθώς δεν κάλυπταν τους απαραίτητους δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας. Παρότι οι τράπεζες τέθηκαν σε εκκαθάριση, οι καταθέτες διασφαλίστηκαν πλήρως, καθώς τα υπόλοιπα των καταθέσεων -ύψους περί τα 340εκ ευρώ- μεταφέρθηκαν στην Εθνική Τράπεζα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
website counter
friend finderplentyoffish.com