Πέμπτη 5 Σεπτεμβρίου 2013

Σε ηλεκτρονικό «δίχτυ» οι εισφορές 1.200.000 εργαζομένων

«Μπλόκο» στην ακολουθούμενη πρακτική της μη καταβολής των εισφορών που αναλογούν, για τα επικουρικά και τα εφάπαξ, στους μισθούς 1.200.000 εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα βάζει από την 1η Δεκεμβρίου το υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας καθιερώνοντας την υποχρεωτική δήλωση των εισφορών αυτών στη μηνιαία ασφαλιστική δήλωση (ΑΠΔ) του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ.






Την ενιαία δήλωση, μέσω του Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος του ΙΚΑ, και τον μηνιαίο έλεγχο καταβολής των ασφαλιστικών εισφορών για όλα τα ταμεία που έχουν ενταχθεί στο ΕΤΕΑ και στο ΤΑΠΙΤ, νομοθετεί ο υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας Γιάννης Βρούτσης «κλείνοντας» από την 1η Δεκεμβρίου τα «παράθυρα» της εκτεταμένης εισφοροδιαφυγής στα παραπάνω ταμεία.

Ενδεικτικό είναι ότι στο ταμείο πρόνοιας του μετάλλου, εισφορές καταβάλλουν μόνο 8.000 επιχειρήσεις ενώ στο μητρώο εμφανίζονται 80.000, όπως αποκάλυψε χθες ο πρόεδρος του ΤΑΠΙΤ Π. Παππάς ενώ στο ΕΤΕΑ υπάρχουν βεβαιωμένες οφειλές άνω των 120 εκατ ευρώ από τη μη καταβολή δηλωμένων εισφορών, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Ταμείου Τ. Παπανικολάου.

Οφελος
Η αλλαγή αφορά περίπου 400.000 ασφαλισμένους του ΕΤΕΑ (πλην του 1,2 εκατ των ασφαλισμένων στο πρώην ΕΤΕΑΜ για τις εισφορές των οποίων ήδη υποβάλλεται ΑΠΔ) και περίπου 800.000 δικαιούχους παροχών πρόνοιας 12 πρώην ταμείων που έχουν ενταχθεί στο ΤΑΠΙΤ. Το όφελος από την εφαρμογή του ενιαίου τρόπου καταβολής των εισφορών εκτιμάται ότι θα ανέλθει στο 12-15% επί των εσόδων για το ΕΤΕΑ και στο 20-25% για τους φορείς πρόνοιας, συνολικά 65 έως 70 εκ ευρώ σε ετήσια βάση. Για το νέο τρόπο λειτουργίας του νέου συστήματος υπό το ΙΚΑ συγκροτείται Επιτροπή η οποία θα έχει ολοκληρώσει το έργο στις 15 Νοεμβρίου έτσι ώστε οι πρώτες δηλώσεις εισφορών από τους εργοδότες να γίνουν το Δεκέμβριο, για την ασφάλιση του προηγούμενου μήνα Νοέμβριο.

ΚΕΝΟ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ
«Η ένταξη στην ενιαία μηνιαία δήλωση του ΙΚΑ όλων των ασφαλιστικών εισφορών και η εκκίνηση λειτουργίας του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (στο οποίο θα στέλνονται αυτόματα οι απλήρωτες εισφορές) θα οδηγήσουν στη δραστική μείωση της εισφοροδιαφυγής και στην ενίσχυση της βιωσιμότητας του Συστήματος Κοινωνικής Ασφάλισης» υπογράμμισε ο διοικητής του ΙΚΑ Ρ. Σπυρόπουλος. Θέμα, ωστόσο, υπάρχει για την κατοχύρωση του χρόνου ασφάλισης (και τη λήψη των αντίστοιχων παροχών, δηλ των επικουρικών και των εφάπαξ) εργαζομένων που, έως σήμερα, οι εργοδότες τους δεν κατέβαλαν τις εισφορές «καλυπτόμενοι» από την έλλειψη ελέγχων και τις χειρόγραφες μισθοδοτικές καταστάσεις.

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία των εργαζομένων στα Ταμεία (ΠΟΠΟΚΠ) με ανακοίνωση που εξέδωσε άφησε αιχμές επειδή δεν εφαρμόστηκε η κοινή δήλωση όταν καθιερώθηκε η ΑΠΔ (το 2002) αλλά και για το γεγονός ότι το ΤΕΑΥΕΚ (όπου η επικουρική δινόταν με βάση δήλωση του εργοδότη) λειτουργεί μόνο με 50 υπαλλήλους και χωρίς ψηφιοποιημένο αρχείο ασφαλισμένων και εργοδοτών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
website counter
friend finderplentyoffish.com